reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
Sám výrobce tento model řadí do kategorie přenosných mobilních 2,5" zařízení. Hned na úvod zmíním, že disponuje jednou specialitou. Vyhovuje standardům odolnosti americké armády (U.S. Military Drop Test Standards MIL-STD-810F). Nabízí dvojúrovňovou ochranu proti otřesům je odolný a nárazuvzdorný. I přesto k nám do redakce dorazil v pevné krabici, na které nechybí informativní popisky včetně loga společnosti.
 


- Balení -


Uvnitř najdeme mimo jiné disk CD, brožurku týkající se záruky, USB Y kabeláž, reklamní tiskoviny s výrobky, které společnost produkuje, a také návod i samotný disk.


- Obsah balení -

Je laděn do žluto černé barvy a mimo loga společnosti nabízí USB port a tlačítko pro automatickou zálohu dat. LED diody signalizující zapnutí a přenos dat jsou uvnitř plastového krytu okolo zmiňovaného tlačítka. K samotnému disku se dá dostat pomocí křížového šroubováku, jen zřejmě přijdete o záruku. Jeden ze čtveřice šroubků je pečlivě přelepen záruční pečetí.


- Konektor přenosného disku a tlačítko pro automatickou zálohu -

Ještě bych se rád vrátil k uváděnému nárazuvzdornému designu. Provedení je zdá se být docela masivní, ale po sundání ochranné gumy už tomu tak není. Po důkladném ohmatání zjistíte, že silně zpevněná je pouze zadní část, na kterou disk ve většině případů dopadne (i díky odlehčené přední straně). Zkoušel jsem simulovat pády z výšky cca půl metru na různé povrchy a musím konstatovat, že disk přežil. Hold americká armáda umí.


- Gumový obal -

Má zaoblený tvar, váží 206 g a jeho rozměry jsou 134 x 80,8 x 18,8 mm. Otvory pro chlazení byste hledali marně, žádné nemá. Pro dostatečný přísun elektrické energie výrobce doporučuje použít přibalený kabel USB Y a připojit přídavné napájení přes druhý USB port. Nutnost externího napájení není potřeba.


- Boční pohled -

Ve spodní části se nachází pouze označení kategorie, do které jej výrobce řadí. Díky gumovému provedení včetně oranžového zakončení neklouže po povrchu stolu.


- Spodní část -

Na obrázku níže jsem se snažil zachytit signalizační LED, jež začne blikat po připojení zařízení k zaplému počítači. Po chvíli zhasne a spíná se až při přenosu dat. Intenzita je normální až slabá a při práci nerozptyluje.


- Signalizační LED -

Model Transcend StoreJet TS320GSJ25M
Rozměry 134 x 80,8 x 18,8 mm
Hmotnost 206 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW StoreJet elite 2.1
Operační systém Windows 2000/ XP/Vista, Mac OS 9.0 a novější, Linux s jádrem 2.4 a novější
Dostupné modely 160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka 2 roky


Software


Abychom mohli využívat tlačítko vyvedené v přední části boxu, musíme si nainstalovat přiložený software StoreJet elite. Aplikace včetně mnoha manuálů je umístěna na přiloženém disku CD. Vše je vidět na následujícím screenshotu.



Po spuštění můžeme na úvodní obrazovce vidět funkce, jež jsou k dispozici. Významně se neliší od konkurenčních aplikací. Nabízí plánování a tvorbu záloh, umožňuje obnovu a šifrování.


reklama