reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 flash disků s USB 3.0

18.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Test 4 flash disků s USB 3.0
Na trhu se již objevilo dost flash disků s rozhraním USB 3.0, abychom mohli provést test několika z nich. Oproti těm předchozím s USB 2.0 bychom se konečně mohli dočkat produktů zajímavých i pro náročné uživatele. Dnes se zaměříme na kapacitu 16 GB.
Flash disky dnešní doby bohužel nejsou bezproblémové produkty a ani za léta jejich vývoje jsme se nedostali do situace, že by byly na trhu produkty využívající možnosti rozhraní USB 2.0 naplno. Přitom to ještě před několika lety vypadalo velmi nadějně a čekalo se pouze na to, až přijde nástupce v podobě USB 3.0, které by mohlo plně rozvinout možnosti malých paměťových klíčenek.


- klikněte pro zvětšení -

Jenomže rozmáhající se USB 3.0 nás zasáhlo teprve minulý rok a do té doby jako by výrobci USB flash disků ztratili motivaci poskytovat svým zákazníkům výkonné modely, tedy až na pár výjimek. A dnes jsme poznali, že je k tomu moc nepřimělo ani rozhraní USB 3.0 a jeho potenciál, který jim dává čerstvou možnost ukázat, že právě oni mají ten nejrychlejší model. Tři ze čtyř testovaných disků tak nejsou ani papírově schopné při zápisu plně využít propustnost USB 2.0 a v praxi můžeme v tomto ohledu pouze ztratit, neboť specifikace samozřejmě udávají výkon v ideálním případě.


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0

Co jsme tedy z tohoto testu zjistili? Jednak to, že dnes více než kdy jindy závisí (většinou přímou úměrou) výkon na kapacitě, alespoň dle toho, co udávají firmy ve specifikacích. Není ale důvod jim nevěřit, protože to je ze světa SSD známá věc. Pak vyšlo najevo, že možnosti rozhraní USB 3.0 většinou využijeme především při čtení, které je vzhledem k použití flash disků jako zařízení pro přenos/přesun dat v podstatě stejně důležité jako zápis. A nakonec se ukázalo, že právě při zapisování dat se můžeme setkat se zpomalením na úroveň jednotek MB/s.

Celofrontová revoluce mezi flash disky se s příchodem USB 3.0 tedy nekoná. Stále bude potřeba pečlivě vybírat v nabídce a nespoléhat se pouze na specifikace, ale také na recenze a zkušenosti jiných uživatelů. Závěrem lze říci, že pozice modelu Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 testovaného minule zůstala neotřesena. Snad nám ale časem přijdou do rukou podobné nebo i lepší modely, protože potenciál USB 3.0 zůstává pořád nevyužitý.


Orientační ceny s DPH v době testování:
  • A-Data Nobility Series N005 - 16 GB: 850 Kč
  • A-Data Superior Series S102 - 16 GB: 550 Kč
  • Pretec i-Disk Rex 100 - 16 GB: 1 150 Kč
  • Transcend JetFlash 700 - 16 GB: 650 Kč
  • Kingston Data Traveler Ultimate 3.0 - 16 GB: 1 150 Kč


Za zapůjčení flash disků A-Data a Pretec děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení flash disku Transcend JetFlash 700 děkujeme firmě Transcend

reklama