reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv

17.4.2008, Jan Vítek, recenze
Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv
Dnes se po delší době podíváme na nové modely chladičů procesorů, mezi nimiž asi nejvíce vynikne model Orochi od společnosti Scythe. Tento mastodont s 10 heatpipe nemá problém svou velikostí zastínit téměř jakýkoliv jiný chladič, ale výkon je již otázkou. Kromě toho se představí tři modely OCZ a jeden Noiseblocker.
Kapitoly článku:
Zájem posledních týdnů si tedy asi nejvíce vydobyl model Orochi, u nějž se společnost Scythe jednoduše rozhodla, že více je lépe a připravila nám jinak klasický, ale přerostlý chladič s deseti heatpipe, které rozvádí teplo mezi jeho mohutná hliníková žebra.
  • OCZ Vanquisher
  • OCZ Vendetta
  • OCZ Vendetta 2
  • Noiseblocker NB-CoolScraper 3
  • Scythe Orochi


- klikněte pro zvětšení -

My ale začneme společností OCZ, kterou známe spíše asi jako výrobce paměťových modulů. Po akvizici firmy PC Power & Cooling však začalo OCZ také nabízet pěknou řádku napájecích zdrojů a pak je zde také oblast chlazení, o kterou se tato firma zajímá. V současnosti nabízí tři nové chladiče - Vanquisher, Vendetta a Vendetta 2. Ty si nyní postupně představíme.



OCZ Vanquisher


"Přemožitel" od OCZ se dodává v menší modré papírové krabičce, v níž je chráněn ještě z obou stran plastovými výlisky. Z krabičky toho ale kromě samotného chladiče příliš nevysypeme, což napovídá, že jde spíše o základní model pro nepříliš náročné uživatele. To ale nakonec uvidíme z testů.


Model
OCZ Vanquisher
Rozměry
72 x 110 x 140 mm
Hmotnost
?
Materiál
hliník, měď, heatpipe
Ventilátor
92 x 92 x 25 mm
1000 - 2300 RPM (PWM)
12 V
keramická ložiska
Kompatibilita
AMD 754/939/AM2, Intel LGA775

Vanquisher se z dnešní koncepce věžovitých chladičů s heatpipe ani trošku nevymyká. Najdeme zde měděnou základnu, tři duální heatpipe a celkem 41 hliníkových žeber, mezi které se rozvádí teplo. Heatpipe jsou pak nahoře zakončeny černými matkami, ale z fotografií si můžete všimnout, že na jednu se jaksi nedostalo. To ale pochopitelně nebude mít na výkon žádný vliv, takže na to můžeme s klidem zapomenout.



Zepředu je na chladič přimontován netradičně zpracovaný 92mm ventilátor se sedmi rovnými lopatkami a krytem, jenž připomíná pohon malých vznášedel. Jedná se o kulatou mřížku z plastu, která snad dobře ochrání lopatky před poflakujícími se kabely.



Žebra jsou jinak tlustá 0,4 mm a mezi sebou mají typicky 1,5mm prostor. Co se týče základny, pak ta je téměř čtvercová - má rozměry 33 x 36 mm a na výšku 10 mm. Skládá se ze dvou kusů mědi, mezi nimiž jsou uloženy 6mm heatpipe. Styčná plocha základny má na sobě již aplikovanou teplovodivou pastu, takže se na ni podrobněji podívat nemůžeme, ale dle jejích okrajů má matný povrch s podélným broušením. Kvalita jejího zpracování tedy není zrovna stoprocentní.



Dostáváme se ke zbytku vlastností, mezi něž patří bezpochyby uchycení chladiče. V případě LGA775 a procesorů Intel využijeme již připravený systém, jenž je shodný s tím, který využívají BOXované chladiče Intelu. Jsou zde tedy čtyři plastové hroty, které projdou otvory v základní desce a tam se ukotví. A pokud budeme chtít chladič nasadit na sockety od AMD, pak můžeme retenční mechanismus pro Intel odšroubovat a využít kovovou sponu, kterou jednoduše protáhneme středem chladiče.


Příslušenství


Jak jsem již naznačil, příslušenství zde není zrovna mnoho. Kromě chladiče totiž z krabičky vysypeme jen alternativní sponu pro AMD sockety a pak již jen manuál, který snad ani nebudeme potřebovat, protože instalace je tak přímočará, že ji nemá cenu ani nijak zvlášť popisovat. Stejně se instalují intelovské BOX chladiče, které pouze přiložíme na procesor a plastové zarážky prostrčíme otvory v základní desce, až se ozve slabé a ostré cvaknutí.



Z druhé strany základní desky bychom pak měli vidět, jak jsou bílé packy ukotvené pomocí černého trnu, který se vtlačil mezi ně. Pokud tomu tak není, hrozí nebezpečí, že se některá zarážka z otvoru desky vysmýkne.

reklama