reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv

17.4.2008, Jan Vítek, recenze
Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv
Dnes se po delší době podíváme na nové modely chladičů procesorů, mezi nimiž asi nejvíce vynikne model Orochi od společnosti Scythe. Tento mastodont s 10 heatpipe nemá problém svou velikostí zastínit téměř jakýkoliv jiný chladič, ale výkon je již otázkou. Kromě toho se představí tři modely OCZ a jeden Noiseblocker.

OCZ Vendetta


Dalším modelem firmy OCZ je Vendetta, která přichází v trochu větší krabici než Vanquisher, kde prosvítá skrz plastové okénko její ventilátor. Uvnitř je vše velmi pečlivě zabaleno v pěnovém materiálu, v němž se chladič nemá šanci hnout. Bohužel je v něm ale také natěsnaný o něco více, než je zdrávo, a tak mě po vybalení uvítala trochu zohýbaná žebra.



Model
OCZ Vendetta
Rozměry
97 x 79 x 134 mm
Hmotnost
?
Materiál
hliník, měď, heatpipe
Ventilátor
92 x 92 x 25 mm
1200 - 2800 RPM (PWM)
39 - 54,6 CFM
22-34 dBA
kuličková ložiska
Kompatibilita
AMD 754/939/AM2, Intel LGA775

Žebra se ale mohou narovnat třeba plochou nože, což není žádný problém. Ihned je jasné, že zde máme další chladič - věž s heatpipe, takže překvapeni určitě nebudeme. Hliníková žebra zde mají tloušťku také 0,4 mm a rozestupy mezi nimi se pohybují mezi jedním a jedním a půl milimetrem. Zajímavý je také jejich tvar. Uprostřed jsou totiž prohnutá, ale těžko říci, zda tímto výrobce sledoval něco jiného, než snahu o originální vzhled. Kromě toho si můžeme na žebrech prohlédnout nesčetné prohlubně, jež mají zajistit lepší předávání tepla proudícímu vzduchu.



O rozvod tepla mezi žebra se starají tři duální heatpipe s osmimilimetrovým průměrem. Běžně se používají spíše šestimilimetrové, ale zde to má jeden dobrý důvod.



Tím je základna chladiče. Její masa je tvořena především hliníkovým blokem, ale ten je zde spíše pro to, aby se chladič nerozpadl. Opravdovou styčnou plochu tvoří samotné heatpipe, které jsou zespoda zploštělé a vybroušené do roviny. Zde se mi ale opět nelíbí jedna věc. Snaha o minimalizaci tepelných prahů je sice chvályhodná, ale zde tak nějak chladič předpokládá, že procesor topí celým svým heatspreaderem, ale ten má přitom jen minimální vliv na rozvod tepla. Nejvíce namáhána bude tedy jediná heatpipe ve středu základny a postranní dvě budou odděleny hliníkovou přepážkou, která k optimálnímu rozvodu tepelné energie zrovna nepřispěje. Záleží ale také na reálné velikosti procesoru.



Pak zde máme samozřejmě ventilátor, u této verze s rozměry 92 x 92 x 25 mm. Jeho zpracování je na dobré úrovni, i když sem tam na něm najdeme nějaký ten otřep. Napájí se přes čtyřžilový kabel určený do základní desky, což znamená, že může využívat PWM regulaci a výrobce udává, že se může točit v rozmezí 1200 až 2800 RPM, přičemž bude tvořit průtok 39 až 54,6 CFM. Maximální otáčky budou zcela jistě utrpením pro sluch, ale 1200 RPM již bude s udávanými 22 dBA snesitelné. Ventilátor jinak využívá kuličková ložiska.




Příslušenství


Dodávané příslušenství se ukrývá ve vlastním igelitovém sáčku, kde jsou především retenční spony. Pro Intel zde máme dvě stejné spony jako má předchozí Vanquisher, tedy klasické intelovské pro prostrčení otvory v základní desce. Stejně tam pro AMD zde máme normální sponu pro zajištění v plastovém rámečku, takže o žádné divokosti se nejedná.



Pak už se v sáčku nachází jen šroubky pro upevnění spon na základnu chladiče, gumové trny pro uchycení ventilátoru, sáček s trochou bílé teplovodivé pasty a nakonec redukce na Peripheral Power. Manuál je sice v angličtině, ale dle názorných a velkých schématických obrázků musí instalaci pochopit každý.


Instalace


Před instalací chladiče na socket LGA775 si jej musíme nejdříve připravit. Pomocí dvou šroubků do jeho základny umístíme dvě spony s plastovými úchyty. Ty pak normálně zacvakneme do základní desky a posledním krokem je umístění ventilátoru pomocí čtyřech gumových trnů, jež se nejdříve nasunou na otvory ve ventilátoru a poté se i s ním ukotví do žeber. Ventilátor je pak od těla chladiče oddělen, čímž by se měly utlumit i nějaké ty nežádoucí vibrace.

reklama