reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 "poloprofi" zvukových karet

1.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
Test 5 "poloprofi" zvukových karet
V dnešním testu se sešlo cenově poměrně různorodé spektrum zvukových karet, ovšem převážně se jedná o karty pro poloprofesionální použití. Existují však lidé, kteří si i doma na kvalitu zvuku potrpí, anebo chtějí třeba svépomocí pořizovat zvukové záznamy. Právě pro tuto skupinu je tento test určen.
Kapitoly článku:
Celkem dnes půjde o test následujících zvukových karet:
  • Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro
  • E-MU 1212M v2 PCI
  • ESI MAYA44
  • ESI Juli@
  • M-Audio Audiophile USB


Metodika testování

Pro testování byla použita téměř shodná metodika jako v minulém testu zvukových karet. Jediný rozdíl nastal ve vypuštění herních testů a naopak v zařazení testu zátěže procesoru pomocí programu RightMark 3DSound. Důvodem této změny je jednak odlišné zaměření těchto karet a také už nebyla k dispozici sestava použitá v přechozím testu.

K testování karet byl tedy použit známý program RightMark Audio Analyzer ve verzi 5.5. Tento program umožňuje otestovat kartu pouze při prostém propojení výstupu a linkového vstupu, je to takzvaný loop test. Tento způsob ovšem není příliš přesný, nedostáváme totiž parametry zvlášť vstupní a zvlášť výstupní části, ale jakýsi průměr, kdy parametry (mnohdy odbyté) vstupní části mohou degradovat kvalitní výstupní část. Proto jsme v tomto testu vyhradili jednu referenční kartu, která je použita jak pro generování signálu (při testu vstupů), tak pro přijímání (při testu výstupů).

Jako referenční zde byla stejně jako v předchozím testu použita zvuková karta RME HDSP9632 Hammerfall, jejíž popis naleznete zde. K propojení výstupů byla použita vlastnoručně vyrobená propojka o délce 10cm a z kvalitního kabelu Tasker C118. A nyní už přistupme k jednotlivým kartám.


Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro


Balení, příslušenství

Karta je balena v opravdu obrovské kartónové krabici dosahující rozměrů tří krabic od základních desek položených na sobě. Ochrana karty při přepravě je tedy vyřešená dobře, každá součást má navíc samostatný box ve kterém je uzavřená. Ke kartě dostanete externí panel, propojovací kabel k externímu panelu, dálkový ovladač, baterie, CD s ovladači, redukci z JACK 3,5mm na 6,3mm, dvě CD a jednoduchý návod pro začátek




Specifikace výrobce:

Podporované vzorkovací frekvence
32, 44.1, 48, 64, 88.2, 96, 192 (jen stereo) kHz
Parametry převodníků (výstup)
192 kHz / 24 bit
Parametry převodníků (vstup)
96kHz / 24bit
Odstup signál/šum (výstup)
-116dB s filtrem A
Dynamický rozsah (výstup)
116dB
Harmonické zkreslení (THD) (výstup)
0,0008%

Karta disponuje celkem osmi analogovými výstupy vyvedenými přímo na kartě pomocí konektorů JACK 3,5mm. Další výstup se nachází na externím boxu a je vybaven konektorem JACK 6,3mm. Přímo na kartě se nachází multifunkční JACK, jehož funkce závisí na nastavení v ovladačích. Může to být mikrofonní vstup, linkový vstup nebo SPDIF výstup. Na externím boxu se dále nachází další tři vstupy; dva jsou volitelně buď linkové, nebo mikrofonní s možností nastavení citlivosti. Třetí vstup může být buď linkový, nebo pro magnetodynamikou přenosku gramofonu, nastavení se provádí přepínačem na zadní stěně boxu. Box dále nabízí vstup i výstup rozhraní MIDI, optický S/PDIF vstup i výstup a i metalický S/PDIF vstup i výstup.








Provedení karty, použité obvody

Karta je osazena celkem čtyřmi kusy D/A převodníků Cirrus Logic CS4398, jedná se o vysoce kvalitní obvody dosahující vynikajících parametrů. Disponují symetrickými výstupy, dosahují odstupu signál/šum až 120dB a shodného dynamického rozsahu. Harmonické zkreslení a šum dosahuje hodnot -107dB. Pro A/D převod je použit obvod AKM AK5394, i ten je opravdu vynikající, dynamický rozsah a zároveň odstup signálu od šumu činí 123dB. Harmonické zkreslení včetně šumu dosahuje hodnoty -110dB a i tento je vybaven symetrickými vstupy.

Pro přepínání funkcí multifunkčního konektoru jsou použita velmi kvalitní relé Takamisawa A5W-K. Tento druh se často používá v kvalitních audio zařízeních díky svému velmi malému minimálnímu spínanému proudu a napětí. V externím boxu jsou použity A/D převodníky PCM1804. Jedná se o stereofonní převodníky se špičkovými parametry. Dosahují odstupu signál/šum až 111dB, shodně i dynamického rozsahu. Harmonické zkreslení včetně šumu dosahuje -102dB. Pro zapojování RIAA gramofonního předzesilovače do signálové cesty jsou použita opět výše zmiňovaná relé. V pozicích operačních zesilovačů se převážně nachází obvody NJM2068. Tyto OZ jsou o něco lepší než časté NJM4580 nebo NE5532. V signálové cestě byly použity převážně elektrolyty Jamicon vyznačující se slušnou kvalitou a bohužel místy i horší G-Luxon. O řízení karty se stará DSP Creative CA20K1. Oproti předchozím testovaným kartám od Creative je toto celkové řešení kvalitativně zcela někde jinde - mnohem výš.





Softwarové vybavení

Ke kartě jsou přiložena celkem dvě CD. Jedno se samotnými ovladači a druhé s doprovodnými aplikacemi. Instalace karty byla naprosto bezproblémová, i když poněkud zdlouhavá. Rozhraní ovladačů umožňuje tři pracovní režimy a to jsou: Audio creation mode, Entertainment mode a Game mode. Význam jednotlivých režimů je celkem jasný z jejich názvu. Ze všech karet mi ovládání této připadalo nejvíce neumělkované, ale na druhou stranu musím podotknout, že vše fungovalo tak, jak má. Na doprovodném CD naleznete aplikace pro tvorbu hudby: Cubase LE, Amplitube LE a Wavelab Lite.













Naměřené hodnoty

Jak můžete vidět, výrobcem uvedené parametry jsou nadhodnocené. Skutečnost je poněkud odlišná, i když stále jsou to velice solidní hodnoty. Tabulek je nyní poněkud více, testoval jsem i vstupy na externím boxu. Zatížení procesoru naměřené pomocí programu Rightmark 3D Sound dosahovalo 3-4%.








Charakteristiky získané v programu RightMark


Frekvenční charakteristika


Odstup signálu od šumu


Dynamický rozsah


Harmonické zkreslení+šum


Intermodulační zkreslení+šum


Přeslechy mezi kanály
reklama