reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 "poloprofi" zvukových karet

1.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
Test 5 "poloprofi" zvukových karet
V dnešním testu se sešlo cenově poměrně různorodé spektrum zvukových karet, ovšem převážně se jedná o karty pro poloprofesionální použití. Existují však lidé, kteří si i doma na kvalitu zvuku potrpí, anebo chtějí třeba svépomocí pořizovat zvukové záznamy. Právě pro tuto skupinu je tento test určen.
Kapitoly článku:
Balení, příslušenství

Karta je balena v pevné kartónové krabici. V příslušenství naleznete CD s ovladači a doprovodnými aplikacemi, redukci z mini DIN na DIN 5ti kolíkovou zásuvku a návod k použití. Návod přibalený ke kartě byl v českém jazyce a opravdu perfektně zpracovaný, vše je v něm velmi srozumitelně vysvětleno.




Specifikace výrobce


Podporované vzorkovací frekvence
44.1, 48, 96, 192 kHz
Parametry převodníků (výstup)
192 kHz / 24 bit
Parametry převodníků (vstup)
192kHz / 24bit
Odstup signál/šum (výstup)
-108dB s filtrem A
Odstup signál/šum (vstup)
-102dB s filtrem A
Dynamický rozsah (výstup)
120dB
Dynamický rozsah (vstup)
120dB
Přeslechy mezi kanály (výstup)
120dB
Přeslechy mezi kanály (vstup)
120dB
Harmonické zkreslení (THD) (výstup)
-110dB


Karta je vybavena dvěma symetrickými vstupy a výstupy, z nichž všechny jsou osazeny konektory JACK 6,3mm. Dále disponuje MIDI vstupem/výstupem a SPDIF vstupem/výstupem. Dále máme k dispozici vstup i výstup optického rozhraní ADAT a nakonec rozhraní EDI. Karta se skládá ze dvou modulů vzájemně propojených plochým vodičem.







Provedení karty, použité obvody

Karta je osazena D/A převodníkem Cirrus Logic CS4398, tento obvod má vskutku vynikající parametry, disponuje symetrickými výstupy, dosahuje odstupu signál/šum až 120dB a shodného dynamického rozsahu. Harmonické zkreslení a šum dosahuje hodnot -107dB. Pro A/D převod je použit obvod AKM AK5394, i ten je opravdu vynikající, dynamický rozsah a zároveň odstup signálu od šumu činí 123dB. Harmonické zkreslení včetně šumu je reprezentováno hodnotou -110dB. I A/D převodník je vybaven diferenciálními vstupy, při takových parametrech je to již pravděpodobně nutnost. K přepínání parametrů vstupů jsou použita relé Takamisawa ALD5W-K, jedná se o velmi kvalitní dvojcívková bistabilní relé. Bistabilní jsou použita pravděpodobně kvůli malé spotřebě. Karta je osazena operačními zesilovači NJM2068, tyto OZ jsou o něco lepší než časté JNM4580 nebo NE5532. Karta je osazena kvalitními kondenzátory Jamicon, ale bohužel i částečně G-Luxon a v signálové cestě bych u této karty opravdu raději viděl tantalové kondenzátory.







Softwarové vybavení

Ke kartě jsou přiložena dvě CD, jedno obsahuje ovladače samotné a druhé pouze doprovodné aplikace. Instalace karty trvala poněkud déle, ale proběhla naprosto bez problémů. Po restartu vše fungovalo jak má. Jak můžete vidět ze screenshotů, možnosti jsou opravdu rozsáhlé a po chvíli sbližování jsem neměl nejmenší problém. Nyní něco k doprovodnému software. Ke kartě dostanete programy Steinberg Cubase LE, Ableton Live Lite, Amplitube LE a T-RackS EQ. Balík doprovodných aplikací je zde asi nejbohatší ze všech.










Výsledky měření

Karta vzhledem k osazení zcela splnila veškerá očekávání; hodnoty jsou opravdu vynikající. Určení karty je jasné: méně náročné profesionální aplikace. Vytížení procesoru při měření programem Rightmark 3D Sound bylo téměř nulové a pod chybou měření.





Charakteristiky získané v programu RightMark


Frekvenční charakteristika


Odstup signálu od šumu


Dynamický rozsah


Harmonické zkreslení+šum


Intermodulační zkreslení+šum


Přeslechy mezi kanály
reklama