reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: Barbone W Morfeus

19.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: Barbone W Morfeus
Společnost T.S. Bohemia do testu dodala sestavu značky Barbone, model W Morfeus, jenž obsahuje procesor Intel Core 2 Quad, 2 GB DDR2, grafickou kartu GeForce 8800 GT a základní desku s čipsetem Intel P35. Pro sestavení byla vybrána skříň společnosti Sharkoon.
Kapitoly článku:
  1. Test herních PC: Barbone W Morfeus
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy, závěr
Dosud testované sestavy:

Tato sestava dorazila zabalená stylem asi nejběžnějším - využila se delší krabice, kde byla skříň umístěna doprostřed a chráněna čtyřmi rohovými výplněmi, igelitovým vakem a z obou stran ještě podlouhlými krabicemi s příslušenstvím. V jedné z nich máme klávesnici a v druhé veškeré ostatní příslušenství. Na ráně by tedy byly spíše tyto věci, ale vše dorazilo v pořádku. Podívejme se nyní na specifikace této sestavy:

SestavaBarbone W Morfeus
Operační systémMicrosoft Windows XP Home CZ (D-OEM) + recovery kit
Počítačová skříňSHARKOON Rebel 9 Value Edition, ATX
Základní deskaGIGABYTE P35-DS4 P35 DDR2
ProcesorIntel Core 2 Quad Q6600 2,40 GHz (8 MB/1066 MHz) BOX
Chladič procesoruArctic Cooling Freezer 7 Pro
Operační pamětiTranscend 1066 5-5-5-15 aXeRam DDR2 2048MB DC KIT
Grafická kartaGigabyte GeForce 8800 GT 512 MB - GV-NX88T512H-B
Pevný diskSamsung HD501LJ - 500 GB SATA 300 16MB 7200 RPM
Zvuková kartaIntegr. onboard 7.1
Optická mechanikaSamsung S203D/BEBN 20x DL±8.5GB bulk+SW SATA
Napájecí zdrojFortron FSP450-PNF 120mm FAN 450W ATX
Příslušenství - HWčtečka karet i-TEC USB 2.0 All-in-One, USB, interní
CENA29890,- Kč vč. DPH

Skříň na první pohled vypadá celkem pěkně a zdaleka nejvíce na ní zaujme boční ventilátor, jenž je nastaven tak, aby vháněl čerstvý vzduch k těm nejdůležitějším komponentám, které to potřebují nejvíc, tedy grafická karta, procesor a čipová sada (+ další prvky) základní desky.Skříň má jinak veškeré kovy i plasty zbarveny do černa, což se však klasicky netýká zadního panelu. Podívejme se na její přední stranu.



Přední panel je odshora až dolů posázen 5,25" záslepkami, jež jsou všechny vyrobeny z černého dírkovaného plechu. Proto se veškeré ostatní prvky musely přesunout jinam. Někteří výrobci toto řeší tím, že talčítkům, diodám a portům vyhradí jednu speciální 5,25" záslepku, již lze nastavovat, jiní přesunují tlačítka na horní panel skříně. Sharkoon si však vybral jinou cestu a veškeré prvky vměstnal do úzkého levého okraje. Nahoře tedy najdeme modrou LED Power a pod ní podlouhlé tlačítko Power se stříbrnou barvou. Ostatní prvky musíme hledat níže.



Dole jsou již všechny prvky pěkně pohromadě, takže můžeme začít s výčtem odshora. Jako první se ukazuje červená LED indikující práci pevného disku, pod ní je snadno stisknutelné tlačítko Reset a pak již následují jen porty - celkem čtyři USB rozdělené vedví dvěma audio konektory pro sluchátka a mikrofon. Na portech se mi líbí, že jsou oddělené, a tak poskytují dostatek prostoru i pro objemnější USB Flash disky.



Boční panel ukáže především ventilátor o velikosti 250 mm. Ten má před sebou mřížku z hruběji děrovaného plechu a kolem černý lesklý plast, jenž se stará o estetiku. Jinak je tato bočnice holá a jak můžete vidět, trošku zvýrazňuje otisky prstů. Ke skříni ji přidržují dva přítlačné šroubky a je možné k jejímu snadnějšímu vysunutí použít plastové madlo a nad ním můžete vidět i jednoduchou 'petlici'.



Pravá bočnice na sobě má nalepený licenční štítek k OS Windows XP Home a nahoře i dole se v ní táhnou vyražené průduchy. Tato bočnice již nemá na zadní hraně plastové madlo, ale zato je zde přímo v ní úchop pro prsty. A stejně jako levou, i tuto přidržují přítlačné šroubky pro snadnější demontáž.



I tato sestava má nainstalovaný zdroj se 120mm ventilátorem, takže na jeho zadní straně můžeme vidět pouze konektor pro Eurokabel a vypínač. Pozice zdroje mohla být také společností Sharkoon provedena o fous lépe, zejména s ohledem na ucpané rohy, ale nejedná se o žádnou tragédii. Mezi kartami můžeme vidět konektory grafiky a zcela dole také záslepku se dvěma vyvedenými konektory eSATA a také jedním Peripheral Power. Příslušnou redukci pro napájení SATA vytáhneme z příslušenství.



Zajímavě byla provedena zadní pozice pro ventilátory, či ventilátor - v závislosti na velikosti, jakou použijete. Zde však nebyl použit žádný ventilátor pro odvod teplého vzduchu, což je však celkem pochopitelné. Do skříně totiž bude foukat 250mm ventilátor a vepředu ještě jeden 120mm. Ven však pouze 120mm ventilátor ve zdroji, takže vzduch bude nucen unikat všemi škvírami a nebude mít šanci se v okolí desky nebo pevného disku zdržovat, takže zadní ventilátor by byl už celkem zbytečný. Nicméně je tu možnost dodatečně instalovat do zadní pozice jeden 120mm, nebo dva 80mm.



Co se týče konektorů základní desky, pak zde máme celkem plno. Nahoře jsou dva PC/2 pro klávesnici a myš, pod nimi digitální i optický S/PDIF, následuje slušný počet osmi USB 2.0 portů, vedle nich navíc dva IEEE1394 FireWire a jeden RJ-45 pro Gbit Ethernet a nakonec jsou zde 3,5mm konektory 7.1 HD audia základní desky.


Příslušenství


Nejprve se podíváme na klávesnici a myš, kterou k tomuto počítači také dostaneme. Tyto komponenty pochází od společnosti Logitech a jedná se o bezdrátový set, ke kterému dostanete ještě přijímač vyvedený na USB kabelu a dvě dvojice AAA baterií.


- klikněte pro zvětšení -

Tato hybridní membránová klávesnice je celá stejně jako zbytek setu v černém provedení a co se týče rozměrů a hmotnosti, není to žádný drobeček. Osobně používám již přes půl roku její klasickou PS/2 verzi a nemohu si stěžovat. Jedná se jednoduše o klávesnici s klasickým rozložením, jež se vám jen tak nerozpadne a ocení ji především ti, kteří multimediální tlačítka a jiné podobné prvky opravdu nemusí.



Ve stejném duchu se nese i design myši. Ta je vhodná pro leváky i praváky a obsahuje základní tři tlačítka (levé, pravé a kolečko). Přijímač je pak vybaven malým černým tlačítkem pro znovunavázání spojení.



K počítači také dostaneme CD s animovanou fyzikou, avšak jedná se již o poněkud postarší produkt z roku 2003 (2. vydání). Dále je zde kniha o Office Professional 2007, příručka pro začátečníky Pracujeme s počítačem Barbone a také průvodce práce s Lingea Lexicon (ten jsem však v počítači neviděl nainstalovaný), zatímco systém přišel již vybaven balíkem MS Office 2007 a kvalitním antivirem ESET NOD32.



Mezi další nadílku patří doprovodná CD k jednotlivým komponentám, kde najdeme i CD pro zotavení systému od T.S. Bohemia a také hru Neverwinter Nights 2 dodávanou ke kartě GeForce 8800 GT od Gigabyte. A nakonec jsou zde nezbytné kabely pro připojení pevných disků na rozhraní eSATA, vyvedení A/V, redukce DVI - D-Sub a napájecí Eurokabel.

reklama