reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část

22.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část
Dnes si dokončíme článek pojednávající o 6 IP kamerách s Wi-Fi, které můžeme zařadit do střední třídy. Takové modely by nám již měly nabídnout i lepší kvalitu a ne jen bezdrátové připojení. Přesvědčme se, jak na tom modely od cca 5 000 do 12 000 Kč jsou.
Ze závěru minulé části testu jsme mohli velmi předběžně zjistit, že poslední tři kamery, tedy jedna Linksys a dvě Vivotek, budou asi nejslibnější. Ale jednak nebudeme předbíhat, když nejdůležitější testy ještě neproběhly a potom nás také ještě nejdříve čeká popis nastavení a možností kamer. Seznam modelů je následující:
  • D-Link DCS-3420 - odkaz
  • D-Link DCS-5220 - odkaz
  • D-Link DCS-5300G - odkaz
  • Linksys Wireless-G PTZ Internet Camera - WVC200 - odkaz
  • Vivotek IP7132 - odkaz
  • Vivotek IP7139 - odkaz

Kamery D-Link mají velmi podobný způsob nastavení, i když jde o trochu odlišné produktové řady. Proto se podíváme na jejich nastavení najednou.


D-Link - inicializace


Po vložení dodaného CD do mechaniky se automaticky objeví následující obrazovka, kde jsou důležité první dvě položky. Installation Wizard nám zajistí prvotní nastavení kamery, abychom ji mohli dále používat. To nejlépe s IP Surveillance, aplikací, která dokáže obsloužit až šestnáct kamer najednou. Tuto aplikaci D-Link jinak dodává snad ke každé své IP kameře, protože není důvod, aby se dělal pokaždé s novou.



Průvodce instalací nám po připojení kamery do sítě a zapnutí jejího napájení sám vyhledá, pod jakou IP adresou se skrývá. V případě, že máte na svém routeru zapnutý DHCP server, můžete se na něm snadno podívat, jakou adresu jí přidělil a připojit se na ni přímo pomocí webového prohlížeče. Pro tento účel se přímo doporučuje Internet Explorer, do nějž se musí doinstalovat příslušný ActiveX prvek, aby bylo možné se podívat na streamované video. Jinak třeba takový prohlížeč Opera vám tuto službu neumožní.




Úvodní obrazovka: D-Link DCS-3420


Po označení kamery a stisknutí tlačítka Setup si následně vybereme název kamery pro její jednoznačnou identifikaci, pak si nastavíme IP včetně brány, masky podsítě a DNS serverů, následně Wi-Fi konektivitu (případně i s WEP/WPA-SK zabezpečením) a je hotovo. Ostatní nastavení kamery již budeme provádět přes webové rozhraní, na něž se musíme nyní i dostat i přes Wi-Fi.



Prohlížeč se správně zadanou adresou a případně i heslem nás uvítá touto obrazovkou. Zatím ale v okně, kde by měl být obraz, nic neuvidíme - to až po doinstalování ActiveX prvku se objeví obraz. Pod tímto obrazem pak můžeme provádět základní nastavení - ztišit zvuk, ztišit externí mikrofon, digitálně si zazoomovat až na 400 procent a pomocí modré ikonky se dvěma postavami spustit hovor s člověkem, kterého kamera snímá.

Dále je možné zapnout či vypnout digitální výstup, pořídit statický snímek a pak také změnit připojení. Pod tímto se skrývá volba mezi protokoly TCP a UDP, kde UDP bude sice teoreticky výkonnější pro přenos dat, ale nezajistí, že packety opravdu dojdou. Na lokální síti by toto však neměl být problém. Nakonec je tu tlačítko Configuration, s nímž se odebereme dále. Nejdříve se ale podíváme na další kamery.


Úvodní obrazovka: D-Link DCS-5220


Nyní se podíváme na úvodní obrazovku kamery DCS-5220, na níž si můžeme nastavit směr pohledu kamery včetně rychlosti otáčení v obou směrech, zapnout nahrávání obrazu, ztišit zvuk, či aktivovat digitální zoom (až 4x).

Otáčení kamery má zde i u následující kamery dobrou a rychlou odezvu. Pokud se vám ale bude zdát, že se obraz zpožďuje, není to vina pomalého otáčení, ale nízkého framerate. Ten můžete zvýšit v nastavení zadáním mezní hodnoty, nebo holt bude nutné zajistit lepší osvětlení.




Úvodní obrazovka: D-Link DCS-5300G


DCS-5300G je také motorizovaná, a tak nás nepřekvapí, že na úvodní obrazovce máme možnosti, jak natočení kamery ovládat. Možné je také volbou v poli Go to podívat se přednastaveným směrem a volba Auto patrol zase zapne automatické cyklování mezi několika pohledy. Tomu samozřejmě také odpovídají volby v menu Configuration, kde přibyla obrazovka Camera Control. V ní si mimo jiné můžeme zapnout také ovládání pohledu kamery pomocí dodávaného dálkového ovladače.

Tato kamera již byla vybavena nejnovějším firmware 2.03, ale zde se ještě rozlišuje mezi revizí kamery A a B. My jsme měli revizi B.




D-Link - další nastavení


Poté se přeneseme do dalšího menu, které je tvořené především čtyřmi žáložkami - Advanced, Tools, Status a Help, z nichž každá má ve svém levém sloupci alespoň dvě další volby.



Záložka Advanced má v sobě nastavení sítě (Network a Wireless), kde si můžeme upravovat všechny relevantní údaje pro síťové přenosy. Dále je zde Mail&FTP, kde si překvapivě zadáme příslušná data k odesílání příslušných dat na e-mail či FTP a v DDNS&UPnP lze aktivovat tyto služby. Zajímavé volby skrývají také záložky Video a Audio. V první z nich je možné zapnout ČB či barevný režim, nastavit rozlišení snímání, maximální framerate, typ kodeku, kvalita přenosů (tedy bitrate) v pěti stupních (Medium, Standard, Good, Detailed, Excellent) a převrácení/otočení obrazu.

Audio zase umožňuje nastavit bitrate a kodek v rámci možností kamery a pak také způsob přenosu - Full-duplex, Half-duplex, Simplex (pouze mluvení), Simplex (pouze poslouchání) a pak zcela vypnuté audio. Image settings skrývá doladění obrazu - jas, kontrast, sytost a odstín. A nakonec Motion Detection, tedy detekce pohybu, kde si ve vybrané části obrazu navolíme citlivost a práh, po jehož překročení se spustí alarm a/nebo začnou na mail či FTP odesílat zachycené obrázky.



Další záložka, Tools, se skládá ze čtyřech obrazovek. Admin skrývá volby týkající se hesla administrátora, uživatelských účtů a účtu pro anonymní návštěvníky. V obrazovce System je zase možné nastavit čas a datum včetně NTP serveru a také vypnout LED diody na kameře, aby na sebe zbytečně neupozorňovala. Applications se týkají toho, co se má stát při spuštění alarmu - poslat zachycený obrázek na e-mail či FTP, po jakém intervalu se mají obrázky pořizovat, kdy má být vůbec alarm aktivní a za jakých podmínek. A nakonec si na obrazovce Default můžeme kameru vyresetovat do továrního nastavení.



Záložka Status nám ukáže status kamery, tedy verzi firmware (nejnovější je 1.02, jejíž největším přínosem je vylepšená spolupráce s OS Vista) a dále také stav sítě. A potom je zde Log, kde se ukládají veškeré události.



A zcela vpravo je záložka Help, která popisuje všechny ostatní a my se můžeme podívat, co se třeba pod tou záhadnou zkratkou DDNS skrývá.
reklama