reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 2. část

5.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 2. část
Včera jsme začali test NAS zařízení pro jeden 3,5" pevný disk a ukázali jsme si první 4 zařízení značek Ovislink, Fantec, i-Tec a LevelOne. Nyní zbývá test dokončit představením dalších čtyřech od firem RaidSonic a Thermaltake a také si uvést výsledky měření.
Pro pořádek uvedu ještě odkaz na první část testu. Dnes se představí zbytek zařízení a budou to tedy tato:
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS900
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS1000
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS2000
  • Thermaltake Muse LanDisk


RaidSonic ICY BOX IB-NAS900


Do testu dorazili tři zástupci společnosti RaidSonic a její řady NAS zařízení ICY BOX. Jako první si vezmeme na mušku nejnižší model – IB-NAS900, jenž přichází v pěkné barevné krabici. V ní je samotný box uložen v dalším papírovém obalu nad uskladněným příslušenstvím.



Box
RaidSonic ICY BOX IB-NAS900
Rozměry
220 x 128 x 50
Hmotnost
0,7 kg
Materiál
plech
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, USB 2.0
Rozhraní disku
IDE
Filesystem
FAT32
Podpora OS
Windows 98/ME/NT/2000/XP, Mac OS X
Protokoly
FTP, SMB

Jedná se o plechové zařízení černé barvy, na němž je již od výroby zespodu připevněn obloukový stojan a ten mu dodává vpravdě jedinečný a elegantní vzhled. Také jednoduchost je zde podtrhnuta již samotným tvarem hlavního těla, které je holé, hladké a zaoblené a na okrajích opatřené lesklými kovovými lištami. Box pak na svém podstavci drží pomocí dvou šroubků s velkými hlavičkami, takže můžete tyto dvě části od sebe kdykoliv jednoduše oddělit. Každopádně zde nejsou žádné gumové nožky, takže se ani nepředpokládá, že byste IB-NAS900 chtěli umístit do polohy ležmo. Naproti tomu podstavec má na svých hranách gumové návleky, aby pak celé zařízení na stole nebo jiném podkladu nedrnčelo.



Přední kovová strana boxu je v duchu minimalistického designu opatřena pouze malým stříbrným logem NAS 900 a pak už jen upravena nesčetnými větracími otvory. Jinak na ní nic nehledejme.



Na zadní straně máme pak všechny konektory a ovládací prvky. Mezi ně patří rozhraní USB 2.0 pro připojení k počítači, dále RJ-45 síťový port a poté kulatý napájecí port pro 5 a 12 V. Zcela nahoře pak ještě můžeme box přepínačem zapnout a nakonec malým černým tlačítkem vyresetovat nastavení.



Dovnitř se dostanete velmi snadno. Rámeček pro přidělání pevného disku je totiž i s čelem a zadní částí boxu průchozí, takže jej můžete vytáhnout oběma směry. Zajišťují jej tedy ne šroubky v zadní části, ale šroubky zespodu. Tam však ještě narazíme na čirý plast prosvícený dvěma protilehlými modrými LED, což slouží jako vizuální indikace toho, že box běží. Nakonec je zde ještě třetí LED, která je stále na spodní hraně, ale posunuta až k přednímu okraji. Všechny tyto svítivéd diody mají vlastní konektory – každá svůj – takže je můžete velmi jednoduše vypnout, pokud by vás jejich svit rušil.



Jak je vidět z fotografie vnitřního plechového rámečku, PCB s elektronikou zde zabírá skutečně jen minimum prostoru, aby se do tak malého zařízení 3,5“ disk vůbec vešel. Ten je možné snadno přišroubovat za spodní závity pomocí dodávaných šroubků. Těch je v sáčku dohromady osm, protože další čtyři můžete využít k zafixování rámečku. Tento počet se mi zdá poněkud přehnaný, protože by na tuto práci pohodlně stačily dva. Zalíbila se mi zde jedna maličkost, a sice to, že datový PATA konektor je opatřen plastovým poutkem, aby jej bylo možné z disku pohodlně vysunout. Jinak nemáte v podstatě jinou možnost, než konektor rvát za kabely, což kolikrát nekončí šťastně.



Co se týče chlazení disku, pak to je zde ponecháno pouze na schopnosti materiálu odvést teplo na povrch a pak pryč. Box je sice celokovový, ale pevný disk se dotýká jen nevelkou plochou vespod a pak především samotný rámeček nemá s okolní ulitou moc kontaktních bodů a spíše uvnitř plave. Přední otvory jsou zde navíc spíše designový prvek než funkční záležitost, takže bude lepší si pro tento box vybrat disk s nevelkou spotřebou. Jinak si ale na zpracování opravdu nemohu stěžovat.


Příslušenství


V krabici najdete v prostoru pod boxem vše důležité. V prvé řadě je to napájení složené z 230V kabelu a adaptéru dodávajícího 5 i 12 V a poté jsou to kabely pro Ethernet a USB 2.0.



K tomu je třeba přičíst manuál a CD, jež je evidentně společné pro všechny tři NAS zařízení od RaidSonicu.

reklama