reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA

17.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA
Asus jako společnost, která iniciovala příchod netbooků, nemůže v našich testech chybět. Vybrán byl zástupce Eee PC 1008HA v červeném provedení. Ten nabízí především moderní design se štíhlým tělem, nízkou hmotností a také relativně dlouhou výdrž na baterie.
Upozornění: tato recenze vychází v rámci vánočního testu pěti netbooků, a je proto kratšího rozsahu než obvyklé samostatné recenze



Že nám tento netbook nabídne tenký profil, to se snaží Asus zdůraznit už použitým balením. Krabice je totiž také nad poměry štíhlá a snaží se připomenout kupujícímu, že si domů odnáší přístroj s designem, jenž se inspiroval ve tvaru lastury (Seashell design). Uvnitř je netbook chráněn především tuhou plastovou vaničkou, pod níž máme napájecí soustavu.



Podívejme se ze všeho nejdříve na specifikace testovaného modelu pěkně v tabulce:

Model
Asus Eee PC 1008HA-RED010S
Procesor
Intel Atom N280
Frekvence apod.
1,66 GHz, 512 kB L2 cache, 667 MHz FSB
Čipová sada
Intel 945GSE a ICH7-M/U
RAM
A-Data 1 GB DDR2-533 (4-4-4-12)
Pevný disk
250GB - Seagate ST9250315AS
Úhlopříčka displeje
10,1palce Color-Shine
Rozlišení displeje
WSVGA - 1024 x 600
Grafická karta
Intel GMA950
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
není
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
mikrofonní a sluchátkový
Polohovací zařízení
touchpad a dvě tlačítka
PS/2
není
USB/eSATA
2x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub
S-Video výstup (TV out)
není
Express Card / PCMCIA
není
FireWire (IEEE 1394)
není
Čtečka karet
SD/SDHC, MMC
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Atheros AR9285 - WiFi 802.11b/g/n
Modem
ne
LAN
Atheros AR8132 - Fast Ethernet 10/100 Mbps
Webkamera
ano, 1,3 megapixel
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ne
Typ baterie
Lithium-polymerová, 32 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 6 hodin
Rozměry
262 x 178 x 18 - 25,7 mm
Hmotnost
cca 1,1 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Starter

Tento netbook od Asusu je dalším přístrojem, jenž ohledně hlavních komponent sází na osvědčenou sestavu v podobě Intel Atom, Intel 945GSE s grafickým jádrem GMA 950, 1 GB RAM typu DDR2 a pouze pevný disk nemá klasických 160 GB, ale 250 GB. V kombinaci s 10,1palcovým displejem je to konfigurace, která nám poskytne výkon pouze pro nenáročou práci.

Netbook není vybaven žádným nadstandardním rozhraním, takže se spokojíme s USB porty, analogovým obrazovým výstupem, čtečkou pro dva typy karet, dvěma audio výstupy, Wi-Fi 802.11b/g a maximálně 100Mbit Ethernetem. Stejně tak integrovaná webkamera dnes už není nic, o čem by si štěbetali vrabci na střeše, takže si budeme všíma především designu a provedení.

Co se týče zbytku specifikací, pak zde dokáží zaujmout jen rozměry a hmotnost, která je o něco málo nižší, než mají podobné přístroje. A co se týče operačního systému, volba padla na nové Microsoft Windows 7 Starter.


Příslušenství


V krabici si společně s netbookem Eee PC 1008HA našly jen nezbytně nutné věci, mezi něž můžeme v podstatě počítat i hadřík pro utírání jeho těla, které je hladké a lesklé. Kromě toho tu máme záruční list, český manuál, instalační disk s operačním systémem a nakonec adaptér.



Ten je příjemně malý včetně své síťové šňůry, obsahuje modrou LED, jejíž svit by mohl být rozhodně o něco menší a jeho výkon je 19 V při 2,1 A, tedy 40 Wattů. Asus také zde viditelně dbá na detaily, takže takový napájecí konektor je rovněž malý, aby tolik nepřekážel, na což třeba společnost Toshiba u NB200 vůbec nemyslí, protože u tohoto netbooku konektor trčí ven mnoho centimetrů.


Napájení


Takzvaný Seashell design u tohoto netbooku má také svá úskalí a mezi ně patří i to, že netbook přichází tak, jak je a nenabízí vespod žádné odnímatelné panely a také baterie je integrovaná. Proto si tak snadno nevyměníme disk ani operační paměť a můžeme rovnou zapomenout na to, že si někde na cestách budeme měnit vybitou baterii za plnou.

Dle údajů firmy byla využita lithium-polymerová baterie s kapacitou 32 watthodin, ovšem již není uvedeno, při jakém napětí. Dovnitř netbooku se nepodíváme


Operační systém a software


Jako operační systém se využily Windows 7 Starter od Microsoftu, což již bylo uvedeno, ale co tu máme dále? Především se ukáže přímo na pracovní ploše Eee Docking, která se ukáže v podobě zelené šipky a madla u horního okraje. Ukáží se zde čtyři možnosti volby - Eee Amuse, Eee Sharing, Eee Xperience a Eee Tools.

Pod Eee Amuse se skrývá Asus @Vibe a AP Bank. Už první z nich ukazuje, že Asus své netbooky vybavuje kvalitními aplikacemi a ne jen nějakým narychlo spíchnutým softwarem. Pokud máme k dispozici internetové připojení, můžeme si přostřednictvím @Vibe poslouchat internetová rádia, hrát hry a také číst noviny či časopisy. AP Bank zase otevře webové stránky s nabídkou dalších aplikací.

Eee Sharing dovolí využít službu Asus Webstorage, kde můžeme mít uloženo až 750 GB dat, za což se však samozřejmě musí platit. A pak je tu E-CAM pro obsluhu integrované webkamery, v němž si můžeme zachytávat obrázky, videa a ke snímanému obrazu přidávat pozadí či různé efekty.

Eee Xperience skrývá pouze jednu volbu, a sice Eee Splendid. Tato funkce slouží k úpravě obrazu displeje i pouštěných videí, aby se dosáhlo živějších barev. Různé podobné "technologie" jsou nabízeny i jinými výrobci. Čtvrtá záložka je pouze o správě samotného Eee Docking, které tak slouží jen jako ulita, do níž se schovají různé samostatné aplikace, takže ty jsou pěkně pohromadě a uživatel nemusí po koupi zkoumat a hledat, co všechno mu výrobce nadělil a také případně co by rád odinstaloval.

V moderním počítači také nemůže chybět nějaký ochranný software, jenž dnes obyčejně slouží jako zeď nejen proti virům, ale i jinému typu malware, phishingu, adware a jiným, nehledě na firewall. Zde jde o Trend Micro Internet Security, jenž se chová celkem kultivovaně a příliš se uživateli nevnucuje. Stejně jako v jiných případech ale jde o zkušební verzi programu.
reklama