reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test nových Radeonů: R9 390X a R9 380

19.6.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Test nových Radeonů: R9 390X a R9 380
Dlouhé čekání na nové grafické karty od společnosti AMD skončilo, a tak se pojďme podívat, co nového pro nás AMD přichystalo. V dnešním testu se podíváme na nabídku dvou Radeonů R9 390X a R9 380 od společnosti Sapphire.

Sapphire Radeon R9 390 Tri-X 8G


Radeon R9 390X nás nakonec mile překvapil. Oproti svému předchůdci nabízí hmatatelně vyšší výkon a nižší teploty. Ba co víc, v rozlišení 1920x1080 v nejedné hře potrápil konkurenční grafickou kartu GeForce GTX 980 a v rozlišení 2560x1440 se dokonce jeví jako o chlup lepší a výkonnější volbou. Těžko říci, co je příčinou tohoto zajímavého navýšení výkonu. Rychlejší paměti? Vylepšená architektura? Výkonnější ovladače?


R9 390X


S největší pravděpodobností to bude kombinace všech těchto tří věcí. Menší vadou na kráse však zůstává vyšší spotřeba, která za konkurencí prostě zaostává a případní zájemci o tuto grafickou kartu se s tím budou muset smířit. Na druhou stranu, cena za takto zajímavý výkon se zdá být férová a snad i výhodnější, než jaká je cena u konkurence.

Orientační cena: 13 000 Kč s DPH


Sapphire Radeon Nitro R9 380 4G


Úlohou této grafické karty bylo vypořádat se s konkurencí v dané cenové kategorii, tedy s GeForce GTX 960 se 4 GB pamětí. Radeon R9 380 svou úlohu po výkonnostní stránce evidentně splnil, ale na jedničku to opět díky vyšší spotřebě nebylo. I zde tedy bude muset případný zájemce řešit dilema, zda zvolit vyšší výkon R9 380, nebo raději dát přednost nižší spotřebě GeForce GTX 960.


R9 380


Orientační cena: 6 500 Kč s DPH


Ovladače Catalyst


Co se týká ovladačů, nové Catalysty jsou opět lepší, vybavenější a výkonnější než ty předešlé. Tady je třeba AMD jednoznačně pochválit a myslím, že doby, kdy slůvko Catalyst bylo pro někoho synonymem nějaké nestability a nižšího výkonu, jsou již pryč. Ale nejen to, některé funkce, kterými jsou Catalysty dnes vybavené, bych rád přivítal také u konkurence, ale to už je zase jiný příběh a my už dnes budeme končit.


AMD Catalyst


Poslední věcí, kterou máme v blízké budoucnosti ještě před sebou, je vydání grafických karet z úplně nové rodiny Fury (Fiji) společnosti AMD. Tyto grafické karty vypadají opravdu velmi zajímavě a určitě nebudeme sami, kdo se na tyto grafické karty těší.


Furz nano


Takže pokud vše dobře půjde, sejdeme se tady brzo při další recenzi těchto rozzuřených krasavců.


Za zapůjčení obou nových Radeonů děkujeme Sapphire.



Za zapůjčení MSI GTX 970 Gaming 4G děkujeme Digitoru.

reklama