reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pětice výkonných CPU chladičů

29.2.2012, Jan Vítek, recenze
Test pětice výkonných CPU chladičů
V dnešní recenzi se zaměříme na pět chladičů se 120mm ventilátory, jež můžeme považovat za výkonné modely. Jejich součástí je dvojice zbrusu nových modelů od firmy Cooler Master. Na kobylku se jim budou snažit dostat chladič od Akasa, Scythe a Thermalright.

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a vůbec celé nastavení testu. Základem byl ještě stále aktuální procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě, pouze napětí bylo pro dosažení větší spotřeby upraveno na 1,5 V (základ 1,45 V). Technologie Cool'n'Quiet byla vypnuta, stejně jako snižování výkonu při přehřívání procesoru a teplotní řízení otáček ventilátorů , které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, z jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence, napětí zvýšeno na 1,5 V)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla uložena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 20 - 21 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.

Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně, na níž zbylo lepidlo), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

Zde musíme dát pozor na to, abychom aplikovali vhodné množství pasty. V případě instalace chladiče s velmi hladkou styčnou plochou, jako je třeba Scythe Yasya, jí bude zapotřebí minimum. Ovšem u takového Akasa Venom Voodoo se základnou tvořenou heatpipe je třeba použít daleko více pasty, protože ta vyplní drážky mezi heatpipe a hliníkem, kde by byl jinak jen vzduch.

K otestování máme pět modelů, k nimž ve výsledcích přibydou ještě výsledky chladiče Noctua NH-U12P:
  • Akasa Venom Voodoo (AK-CC4008HP01)
  • Cooler Master GeminII SF524 (RR-G524-13FK-R1)
  • Cooler Master Hyper 412S (RR-H412-13FK-R1)
  • Scythe Yasya (SCYS-1000)
  • Thermalright SI-128 SE


Teplotní testy


A nyní již tedy k výsledkům teplotních testů, které jsme prováděli na celkem tři nastavení otáček - 900, 1100 a 1300 RPM. Na všechny tyto otáčky by testované chladiče měly být schopny náš procesor uchladit, protože přeci jen patří do vyšší třídy s cenou kolem 1000 Kč s daní. Podívejme se tedy na to.









Noctua NH-U12P se jako stále výborný chladič drží v čele celého testovacího pole, ovšem pouze v nejvyšších otáčkách. Při nižších se už na něj dotahují, nebo dokonce překonávají modely Cooler Master Hyper 412S a Scythe Yasya. Akasa Venom Voodoo také není špatný, ale pouze pokud u něj zapneme oba ventilátory, jinak jde jeho výkon rapidně dolů.

Zvlášť bych poukázal na model Cooler Master Hyper 412S, který se ukázal jako velmi dobrý chladič především při nízkých otáčkách, což pravděpodobně má na svědomí jeho velké rozestupy mezi žebry a zde se také ukazuje, že zpracování jeho základny má něco do sebe. Yasya má žebroví hustší, a tak při nižších otáčkách svého ventilátoru už začíná ztrácet.

Co se týče dvojice podobných chladičů Cooler Master GeminII SF524 a Thermalright SI-128 SE, pak ty dle tohoto testu nemají šanci. Zvláště GeminII SF524 se svým lehkým tělem podává špatný výkon, takže můžeme říci, že firma Cooler Master v tomto testu obsadila dvě příčky - první a poslední.


Hlučnost chladičů


V posledním testu procesorových chladičů od firem Gelid a Enermax se ukázalo, že jejich ventilátory samy o sobě nadměrně nehlučely, tedy neprojevovaly se u nich žádné pazvuky z ložisek nebo motorku. Ani zde tomu nebylo jinak, ale to jsme ostatně u chladičů od společností Akasa, Cooler Master a Scythe mohli očekávat. Nejvíce hluku tedy tvořil vzduch řezaný lopatkami ventilátorů a rozbíjený o žebroví, přičemž se dá říci, že pokud můžeme chladič provozovat s ventilátorem na otáčkách pod 1000 RPM, máme tiché řešení.

Zvláště dobře na tom byl Cooler Master Hyper 412S, a to nejspíše díky svému vzdušnému zpracování se širokými mezerami mezi žebry. Ten navíc dokáže velmi dobře chladit při nízkých teplotách, a tak je ideálním a tichým řešením pro moderní počítač. Scythe Yasya byl naopak při stejných otáčkách trošku hlučnější, za což asi také může zpracování žeber a ostatní modely byly někde uvnitř hranic tvořených těmito dvěma jmenovanými.
reklama