reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti zdrojů vyšší třídy

2.8.2006, Martin Šejnoha, recenze
Test šesti zdrojů vyšší třídy
Předmětem dalšího testu se stala šestice zdrojů vyšší třídy v cenovém rozmezí 3200Kč až 3600Kč. Předem mohu říci, že kvalita v této cenové relaci je dost vyrovnaná, ale vyskytly se i dvě černé vrány. Více podrobností se dozvíte dále v článku. Testu se zúčastnily zdroje následujících výrobců: Akasa, Chill Innovation, Seasonic, SilverStone, Tagan, Thermaltake.
Balení, příslušenství

Zdroj je balen klasicky v kartónové krabici, na níž mě zaujal nápis „US cable type“, nicméně byl přiložen napájecí kabel s evropskou koncovkou. Výrobce do krabice přiložil i pohlcovač vlhkosti. V příslušenství nalezneme síťovou šňůru, návod (pouze angličtina) a černé šroubky k uchycení zdroje. Výrobce se tedy v příslušenství nijak nepředal, na druhou stranu toto k montáži a provozu postačuje.




Parametry

Výrobce uvádí jmenovitý výkon 560W. Odběr z 3,3 a 5V větve je omezen na 180W. Maximální odběry na jednotlivých větvích, viz. Tabulka.

3,3V
5V
+12V1
+12V2
-12V
+5VSB
30A
30A
18A
18A
0,5A
2A

Zdroj je vybaven aktivním PFC a umožňuje rozsah vstupního napětí od 115 do 240V. Zdroj je vybaven 12cm teplotně řízeným ventilátorem.


Provedení, vzhled

Skříňka je vyrobena z plechu tloušťky 0,8mm. Je opatřena povrchovou úpravou „komaxit“, která se vyznačuje velkou odolností proti poškození - v tomto případě má jedinou nevýhodu v tom, že se rychle „ochmatává“ a otisky jsou na něm opravdu hodně vidět. Za černou mřížkou se ukrývá ventilátor SilverStone AD1212HS-A71GL, ovšem pravý výrobce je ADDA. Otvor ventilátoru je proveden dobře a nijak nezasahuje do rámečku ventilátoru. Ventilátor má poměrně ostré lopatky a nepříliš zaoblený rámeček. Perforace zadní stěny je provedena vzorově, otvory pokrývají téměř celou její plochu.










Kabeláž
U tohoto zdroje jsou oflexovány pouze kabelové svazky Main power konektoru, obou +12V Power konektorů a obou PCIe napájecích konektorů. Kabelové svazky Peripheral power a Serial ATA konektorů jsou pouze vyvázány stahovacími pásky. Dle mého soukromého názoru je tato varianta mnohem lepší než nějaké flexo, které pouze zhoršuje tvarovatelnost svazků, úplně nejlepší řešení jsou kroucené svazky. Zdroj je vybaven dělitelným 20+4 pin Main power konektorem, což umožňuje jednoduché připojení i k základním deskám s 20 pin Main power konektorem.

Zdroj je dále vybaven dvěma +12V Power konektory, z nichž je jeden 8 pinový a druhý 4 pinový. Nechybí ani konektor pro napájení PCIe karet, zdroj je vybaven hned dvěma. Všechny kabelové svazky výše uvedených konektorů mají shodnou délku 52cm. Zdroj dále disponuje šesti Peripheral power konektory, které jsou rozděleny mezi dva svazky o celkové délce 83cm, svazky jsou navíc zakončeny FDD napájecími konektory. Samozřejmě nechybí ani Serial ATA napájecí konektory, máme k dispozici celkem čtyři kusy. Serial ATA konektory jsou rozděleny mezi dva svazky o délce 75cm.



Vnitřní provedení

I tento zdroj je vybaven neošizeným EMI filtrem. Pronikání rušení do sítě bude jistě minimální. Chladiče zde nejsou tak gigantické jako ve zdroji Akasa, ale i tak svou velikostí jistě vyhoví. Kondenzátor ve stejnosměrném meziobvodu je opět použit od firmy Teapo, zdroj v této ceně by si zasloužil kvalitnější typ. I v tomto zdroji nalezneme robustní spínací tranzistory od firmy Infineon, použité typy mají nízký odpor sepnutého kanálu, díky čemuž se tranzistory méně ohřívají a zdroj má vyšší účinnost. Hlavní transformátor svou velikostí odpovídá výkonu zdroje, ani zde nenalézám slabé místo. Usměrňovače jsou také dimenzovány na téměř dvojnásobek proudových odběrů v jednotlivých větvích zdroje.

U výstupních filtrů musím pochválit naimpregnování společné výstupní tlumivky, navíc je vinutá tlustým drátem, díky čemuž se nebude nadměrně ohřívat. Opět poněkud zklamáním jsou filtrační kondenzátory Teapo. Zdroj fyzicky obsahuje dvě oddělené 12V větve tak, jak uvádí sám výrobce. I u tohoto zdroje je použita deska plošných spojů na sklolaminátovém základu. Kvalita pájení je velmi dobrá a ani deska plošných spojů není prohnutá. Kvalita provedení tohoto zdroje je poměrně vysoká, celkový dojem kazí pouze kondenzátory Teapo. Použitými součástkami a stylem provedení se tento zdroj podobá Akase, s vysokou pravděpodobností jsou ze stejné továrny.




Zátěžové testy
Tento zdroj neměl žádný problém s dodávkou plného výkonu po dvě hodiny, bohužel byl při plném výkonu poměrně hlučný, projevoval se hlavně aerodynamický hluk v kombinaci s vrčením motorku. Vzduch se po průchodu zdrojem ohřál z 28°C na 42°C. Nyní již následují naměřené hodnoty. Naprázdno zdroj odebíral se sítě 25W, při zatížení +5VSB větve proudem 2A odběr stoupl na 35W. Odběr naprázdno je dost vysoký, stejně jako u zdroje Akasa, toto dále jen potvrzuje, že je pravděpodobně vyrábí jedna a tatáž firma. Zdroj dosahoval účinnosti 79% při zátěži.

Napětí jednotlivých větví při různém zatížení naleznete v tabulce:

Větev0%(*)25%50%75%100%
+3,3V3,35V3,34V3,28V3,25V3,2V
+5V5,05V5,05V4,97V4,88V4,75V
+12V12,23V12,20V12,05V11,94V11,90V
+5VSB5,14V---5,11V
(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi.

Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Nyní následují oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)


+12V větev



+5V větev



+3,3V větev



+5VSB větev
reklama