reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Chaser MK-1: herní velikán

15.7.2011, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Chaser MK-1: herní velikán
Společnost Thermaltake v těchto dnech na svých stránkách propaguje především svou novou počítačovou skříň Chaser MK-1, kterou si nyní vyzkoušíme i my. Jedná se o prostorný model pro výkonné sestavy, jenž nabízí také agresivní design a nadstandardní prvky.
Kapitoly článku:
Mezi ony zmíněné nadstandardní prvky u skříně Thermaltake Chaser MK-1 patří vrchní panel, na němž nejsou pouze obvyklá tlačítka a porty, ale také dokovací stanice pro pevné disky/SSD s rozhraním SATA a ovládání otáček ventilátorů a podsvícení. A hned úvodní obrázek ukazuje na levé bočnici "Combat Headset Holder", což není nic jiného než vzletně nazvaná vyklápěcí plastová packa, za niž můžeme zavěsit sluchátka.



- klikněte pro zvětšení -


Skříň přišla ve velké pestrobarevné krabici, na níž se Thermaltake snaží popsat všechny důležité vlastnosti a výhody. Skříň samotná byla chráněna polystyrenem, igelitovým vakem a její boční okno také přilnavou fólií.



Nyní se podívejme na její souhrnné specifikace uvedené v přehledné tabulce.

Model
Thermaltake Chaser MX
Rozměry
237 x 568 x 582 mm (Š x V x H)
Hmotnost
12,3 kg
Materiál
SECC, ABS plast, perforovaný plech
Kompatibilita
Micro-ATX, ATX
Vrchní I/O
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x eSATA, mikrofon, sluchátka
Sloty
8x
Šachty
4x 5,25"
1x externí 3,5" (redukce pro jednu 5,25")
6x interní 3,5" / 2,5"
Ventilátory
přední 200mm Colorshift (600 - 800 RPM, 13 - 15 dBA)
horní 200mm Colorshift (600 - 800 RPM, 13 - 15 dBA)
zadní 140mm Turbofan (1000 RPM, 16 dBA)
horní 200mm volitelný
spodní 120mm volitelný
boční 200mm volitelný
Verze
pouze s bočním oknem - VN300M1W2N

Thermaltake Chaser MK-1 není žádný střízlík. Už její základní šasi vyrobené z 0,8mm oceli SECC s černou povrchovou úpravou je samo o sobě velké a navíc má na sobě ještě tlustý přední a horní plastový panel. Pojme klasické základní desky formátů ATX i Micro-ATX, i když cpát malé základní desky do takovéto skříně nemá valný smysl. Své využití najde především s velmi obsáhlou počítačovou sestavou vybavenou více než jednou grafickou kartou, výkonným procesorem a několika pevnými disky či mechanikami. Pokud máte běžnou sestavu, raději se poohlédněte jinde.

Výrobce předpokládá, že Chasera budete provozovat položeného na zemi, k čemuž byl vybaven porty umístěnými na vrchní straně. Těšit se můžeme na USB 2.0 i USB 3.0, konektor eSATA, ke němuž je nabídnuta také alternativa v podobě dokovacího konektoru pro holé pevné disky či SSD s rozhraním Serial ATA. A samozřejmě nechybí ani obvyklé audio konektory a vedle nich ovládání otáček ventilátorů a podsvícení. V tomto má Chaser MK-1 blízko k nedávno testovanému Corsair Graphite Series 600T.

Thermaltake také nezapomněl na přiložení redukce, díky níž budeme moci využít jedno externí 3,5" zařízení a kromě toho jsou zde čtyři šachty pro mechaniky (jednu případně zabere ona redukce) a šest interních 3,5" šachet. Na chladicí systém byl kladen velký důraz. Nám bude pro otestování zcela jistě stačit standardní dodávka se dvěma 200mm ventilátory vepředu a nahoře plus jedním zadním 140mm kouskem. A komu by to snad bylo málo, ten může dát další 200mm ventilátor nahoru i do bočnice a také jeden 120mm do spodní pozice.


Zpracování skříně


Thermaltake Chaser MK-1 má členitý design, který působí agresivně, ale tomu moc neodpovídá zvolená barva pro různé detaily, a sice světle modrá. Zde můžeme najít podobnost s testovaným modelem SilverStone Precision PS06 a dá se usuzovat, že se s barevnými plasty budeme setkávat stále častěji, protože to vypadá na novou módu. Ostatně skříně s barveným interiérem už má v nabídce kdejaký výrobce, a to i u low-endových modelů, a tak je třeba nasadit zase něco nového, co ještě není tak okoukané.



Přední plastový panel má klasické zpracování s využitím perforovaného plechu, který je stejně jako plastové části různě tvarovaný, takže pro milovníky minimalistického vzhledu to není. Záslepky 5,25" šachet jsou díky modrým, snadno ohebným packám v okamžiku přístupné a samotné záslepky jsou vybaveny pěnovými prachovými filtry. Hlavní rošt takový filtr nemá, ale namísto toho má plastový filtr, který je možné snadno vyjmout a očistit (voda mu vadit nebude). Celý panel můžeme totiž snadno sundat. Stačí jej chytit a mírně s ním trhnout, aby se vyvléknul z uložení.

Ještě jsem se také nezmínil o výklopných nohách, které mají dvojí funkci. Jednak skříň stabilizují a potom ji vyvyšují nad okolní povrch, takže vzduch bude lépe proudit ke zdroji a spodnímu ventilátoru.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se nyní na vrchní I/O panel, kde na pravé straně je řada konektorů složená ze dvou USB 3.0, jednoho eSATA a dvou USB 2.0. Uprostřed je tlačítko Power se zajímavým tvarem a kolem podsvícený kus průsvitného plastu (stav počítače) a nad ním je dokovací stanice s rozhraním SATA. Ta má vykrojený otvor ve svém okraji, kudy se dovnitř mohou zasunout 2,5" modely a pro větší 3,5" disky. Jedná se o naprosto stejný systém jako u modelu Enermax Hoplite (a případně dalších), ovšem s tím rozdílem, že zde nás plastová šachta bezpečně navede přímo na konektory, což u Enermaxu neplatilo.

U levého okraje pak máme dva 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon a přímo pod nimi je příhodně usazen zmíněný plastový držák pro sluchátka/headset. Pod audiokonektory jsou pak čtyři tlačítka - jedno ovládá podsvícení ventilátorů (mají ve výbavě modré, červené a zelené LED), dvě nastavují otáčky ventilátoru na minimum či maximum a nakonec je tu tlačítko Reset. To má naprosto stejný tvar jako ostatní tlačítka, což mi tedy nepřišlo jako zrovna nejlepší nápad, protože nebude zrovna těžké se splést a namísto změny otáček si resetovat systém. Na druhou stranu není tak nutné si tlačítko Reset vůbec zapojit.


- klikněte pro zvětšení -

Stejně jako přední panel jsou i bočnice profilované a rozhodně nejsou nudné. Především ta levá má v sobě divoce tvarované boční okno, které poskytne výhled především na horní část základní desky s procesorem a jeho chladičem. Pod ním je kulatý rošt pro nabírání čerstvého vzduchu (obsahuje také omyvatelný prachový filtr), což můžeme podpořit 200mm ventilátorem. A nakonec je tu již párkrát zmíněný držák pro headset.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice má v sobě pouze vyraženy nějaké tvary, což je dobré pro její posílení a navíc je díky tomu mezi ni a tray základní desky více prostoru, kam se mohou uložit kabely. Obě bočnice jsou přidržovány klasicky pomocí dvou přítlačných šroubků a levá má připravena také dvě poutka, skrz něž můžeme provléknout visací zámek. Pravá má sice také své poutko, ale to zůstalo bez užitku.



Zadní část skříně nás v ničem nepřekvapí. Máme tu spodní pozici zdroje, pod níž vykukuje packa vysunovatelného prachového filtru, pak osm záslepek s průduchy pro odvětrávání hned vedle a nahoře je osazená pozice pro 120/140mm ventilátor, nad níž jsou kryté otvory připravené pro hadičky či kabely vodního chlazení.



Rošt ventilátoru vypadá dobře a má tenkou mřížku s velkými oky. Na vrchní straně skříně sedí velký plastový panel, jenž drží stejně jako přední pouze za packy. Pokud se tedy pokusíte za něj skříň chytit, zůstane vám v ruce a pod ním se objeví jeden 200mm ventilátor a vedle něj další pozice pro stejně velký model. Skříň je tedy nahoře děravá jak řešeto, takže bude třeba si dávat pozor, abyste na ni nic nevylili, jinak by to mohlo skončit velice špatně.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se v této kapitole nezapomeneme podívat na dno skříně. kde můžete sledovat zatažený "podvozek" tvořený čtyřma plastovýma nohama. Mezi nimi pak sedí dlouhý omyvatelný prachový filtr a ten můžeme snadno vyjmout pomocí zadní packy. Opětovné nasazení je pak již trošku obtížnější.


- klikněte pro zvětšení -
reklama