reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Level 10: designový obrněnec

19.11.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Level 10: designový obrněnec
V dnešní recenzi si představíme jednu velmi zajímavou a horkou novinku - počítačovou skříň Thermaltake Level 10, která byla poprvé k vidění na CeBIT 2009, kde přilákala velkou pozornost. Jedná se o celohliníkový designový kousek s velmi neobvyklým zpracováním.
Kapitoly článku:
Thermaltake Level 10 (VL30001N1Z) rozhodně nepatří mezi běžné skříně, ať to vezmeme z jakéhokoliv úhlu - koncepcí, specifikacemi ani cenou. Na zmíněném veletrhu CeBIT na začátku tohoto roku zaujal Level 10 především svou koncepcí, i když jej tam Thermaltake ukazoval spíše sporadicky a zakazoval jej fotografovat. Přesto se nějaké fotografie dostaly na Internet, kde vzbudily ještě více zájmu.


Level 10 má totiž zcela neobvyklé zpracování, kde Thermaltake společně s BMW Group DesignworksUSA dovedl nápad oddělených komor pro komponenty až do krajností. Dosud jsme se dočkali leda tak nějakých přepážek uvnitř skříní, což nešlo považovat za ucelené řešení, ovšem Level 10 má zcela nový koncept nezatížený konvenčním tvarem klasických skříní.

Pokud si tuto skříň objednáte, pak se připravte na velmi objemnou krabici, kam by se snad vešly tyto skříně dvě. Světle hnědá krabice totiž obsahuje ještě jednu a skříň samotná je chráněna netkaným vakem a velmi tlustými pěnovými bloky. Bezpečnost při přepravě je tedy zajištěna, na rozdíl od bezpečnosti vašich zad, až tohoto drobečka někam potáhnete.

Model
Thermaltake Level 10 (VL30001N1Z)
Typ
Full Tower
Rozměry
666 x 318 x 614 mm (V x Š x H)
Hmotnost
21,3 kg
Materiál
hliník, černé eloxování
Pozice
3x 5,25"
6x interní 3,5"
1x interní 2,5"
Sloty
8x
Kompatibilita
MicroATX / ATX
Chlazení
Přední (nasávací) : 140 x 140 x 25mm, červené podsvícení, 1000 RPM, 16 dBA (popř. 120 x 120 x 25mm)
Zadní (vysávací) : 120 x 120 x 25 mm, červené podsvícení, 1300 RPM, 17 dBA
HDD: dva 60 x 60 x 15 mm Silent Fan, 2500 RPM, 19 dBA
I/O porty
USB 2.0 x4, e-SATA x1, HD Audio
Verze
pouze základní VL30001N1Z

Přes 21,3 kg neforemného hliníku (to vzhledem k přenášení) a rozměry, kde kraluje pekelná výška 666 mm, dává tušit, že s touto skříní se bude manipulovat jen minimálně. Hmotnost samozřejmě není konečná a s několika nainstalovanými komponentami nebude problém se dostat ke 30 kg a neforemnou jsem tuto skříň nazval pouze proto, že i přes dva úchopy není přenášení vzhledem k jejímu tvaru vůbec pohodlné. Za to může především podstavec, který vám bude svou ostrou hranou velmi nepříjemně brnkat o nohy (mě tedy hlavně o kotníky), pokud tedy skříň chytíte zdánlivě nejpohodlněji pomocí horního madla. Vyplatí se ji tedy uchopit oběma rukama.



Co se týče materiálu, pak až na drobné doplňky je tu pouze hliník, hliník a nic než hliník. Ten má svůj povrch černě eloxován a také velmi zdrsněn, díky čemuž celý Level 10 získal matnou černou barvu. To je příjemným překvapením poté, co se na web dostaly obrázky, kde je povrch evidentně zrcadlově leský, což by zde znamenalo při jeho čištění pro uživatele čisté utrpení vzhledem k četným záhybům. Povrch je až tak zdrsnělý, že stačí jen lehce přejet nehtem a zůstane po něm bílá stopa (pokud je tedy nemáte lakované).



Zmínil jsem se již, že výrobce zde dovedl komorový systém pro různé komponenty do krajností a snad každému, kdo se na skříň podívá, musí být celá věc jasná. Svůj hliníkový kumbálek tu má zvlášť zdroj, zvlášť základní deska se svými komponentami, zvlášť mechaniky a zvlášť také každý pevný disk. Všechny tyto součásti jsou pospojovány pomocí úzké duté věže, která rovněž slouží k vedení jednotlivých kabelů. A my se nyní zaměříme na to, jak skříň vypadá zvenčí (respektive s uzavřenými komorami).



Pohled na přední část skříně tedy leccos ukáže z jejího provedení. Ona úzká věž na pravé straně, či jak bychom ji nazvali, se dole rozchází na obě strany, takže je jasné, že jejím základem jsou dva ohnuté hliníkové plechy. Ty jsou 3 mm tlusté a mezi sebou uzavírají plastové průčelí. S plasty mívá Thermaltake ovšem často problémy, což se nevyhnulo ani této skříni, od níž bychom měli očekávat velmi kvalitní zpracování. Není ovšem problém povrzávající plast pod předními porty nehtem odchlípnout, po čemž velmi ochotně vypadne. A jaké je překvapení, když odhalíme, že výrobce zajišťuje jeho "pevné" uchycení slabounkými packami podpořenými čtyřmi kousky tlusté oboustranné lepicí pásky. Takovýto problém ohledně zpracování zde bohužel není ojedinělý a pokud skříň přichází za cenu kolem 17000 Kč, rozhodně ji nebudeme v kritice šetřit.



Mohlo by se tedy snadno stát, že si totoho zdánlivého obrněnce poškodíte a nebude k tomu ani potřeba moc námahy. Naštěstí je vnějších plastů jen minimum. Průčelí skříně pak má v sobě již zmíněné přední porty, jimž sekundují tlačítka Power a Reset s nízkým, téměř neznatelným zdvihem. Porty jsou jinak ve složení 4x USB 2.0, 2x 3,5mm audio a 1x eSATA. Hodil by se sem ovšem ještě FireWire. Pak skříň pokračuje v podobném duchu jako dole, tedy plastovou lištou s červeným pruhem, jenž bude rovněž červeně pomocí LED prosvícený. Zde je ale plast již daleko lépe a pevněji upevněn, takže můžeme být spokojeni.

Zepředu také můžeme shlédnout celkem šest očíslovaných pozic pro pevné disky vybavených na koncích kulatými červenými kontrolkami a nahoře je i s příslušným firemním logem šachta pro až tři 5,25" zařízení. Zcela horní pozice má přitom tzv. stealth provedení, tedy takové, které mechaniku skryje tak, jako by tam nebyla, ale přesto ji dovolí díky výklopným dvířkům a tlačítku používat. Jenomže už zde se ukazuje, v čem se od sebe liší firmy Thermaltake a Lian Li - kvalitou zpracování. Záslepky jsou do šachet zasazeny tak, že mezi nimi vznikají otvory široké "jako ústa staré ženy", přední panel (přesně u loga firmy) se znatelně odchlipuje a vůbec toto celé působí tak trochu jako předprodukční vzorek.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled z boku ukáže všechny komory pěkně vedle sebe. Podrobněji si je ale popíšeme až na další stránce, teď jde jen o to, kde co je. Ta největší vlevo dole s logem Thermaltake má za úkol hostit základní desku. Všimnout si můžete jasně vyvýšené části, kde se předpokládá pozice chladiče procesoru. Pak je tu již zmíněná šestice šachtiček pro pevné disky podpořená sloupem z několika hliníkových desek, nad ní také již zmíněná komora pro mechaniky a nakonec si vlevo od ní najde místo pevný zdroj. Je tedy zřejmé, že rozložení komponent v této skříni odpovídá dnešním klasickým modelům typu Tower.



Přesuneme se dozadu, odkud Level 10 vypadá, jako by měl na sobě jednoduše navěšen MiniTower po odtučnovací kůře. Provedení hlavní komory tedy vypadá celkem normálně, což je pochopitelné, když má být skříň kompatibilní s deskami typu ATX.



Záslepek karet máme celkem osm (jedna tedy bude nejspíše nadbytečná), vedle nich jsou průduchy a nahoře zbylo místo pro 120mm ventilátor. Po prozkoumání jeho roštu bych se nejradši zástupců výrobce zeptal, proč to tak nejde i jinde? Mřížka je totiž krásně tenká, aby byl průtok vzduchu jen minimálně omezen a také byla vypoulena směrem ven, to aby se nelepila přímo na lopatky.



Pokud se vám ale zdá, že komora pro napájecí zdroj nesedí na zbytku skříně úplně ideálně, máte pravdu. Je totiž trošku zborcená a lze ji rukou zespoda celkem snadno narovnat, ovšem v té poloze samozřejmě nevydrží, za což může především způsob jejího uchycení. Paradoxem tedy je, že skříň vyrobená z masivního, až 3mm tlustého hliníku, se i prázdná svou vahou dokáže deformovat. Z tohoto hlediska tedy nic moc.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec si v této kapitole ukážeme pravý bok. Ten na rozdíl od drtivé většiny jiných skříní není nezajímavý. Má v sobě totiž zasazený velký hliníkový panel zajištěný dvěma napevno přidělanými přítlačnými šroubky. Pak je zde také něco, co Thermaltake zve System Security Lock. Není to nic jiného, než dva klasické (ale trošku větší) kulaté PC zámky zajišťující buď šachty pro mechaniky a pevné disky, popřípadě komory pro zdroj, základní desku a celý pravý panel.



Systém by tedy měl fungovat tak, že odemkneme, co potřebujeme a pak můžeme zvolenou komoru vyklopit díky jejím pantům. Jinak bychom neměli svést nic, jenomže ono to tak docela a do písmene není, ale o tom až v další kapitole. Nyní k příslušenství.


Příslušenství


Že máme před sebou něco výjimečného, to se snaží Thermaltake zdůraznit také balením příslušenství. To je totiž umístěno v pěkné černé krabičce s nápisem "Inspire the Visionary", čímž nám chce výrobce naznačit, že i vizionáři si musí před Level 10 sednout na zadek. Podobných hesel jsou ovšem firemní produktové stránky a produkty samotné plné.



Ihned pod víčkem krabice je umístěn manuál, pak čisticí hadřík a pod ním pak ve schránkách veškeré příslušenství. Dočkáme se příslušných klíčků ke skříni, menší horolezecké karabiny v černém provedení, potřebných šroubků a distančních sloupků, PC speakeru a nakonec pěti ohebných stahovatelných pásek pro zkrocení kabelů.
reklama