reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Mozart TX: počítačová almara

24.4.2007, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Mozart TX: počítačová almara
Thermaltake neustává v představování nových a aktualizovaných modelů skříní, mezi nimiž se objevily i Mozart TX. Tyto modely musí zaujmout už jen svou mohutností dávající příslib velkého a snad i dobře využitelného vnitřního prostoru. Co je na tom pravdy?
Pokud se podíváme už jen na rozměry krabice, musíme si uvědomit, že zde jde o skříň nebývalých rozměrů, alespoň co se týče podobných produktů pro domácnosti. K nám přišla v tuhé lepenkové krabici, v níž ji zespodu a seshora chrání dvě tuhé a tlusté pěnové výplně. Samotné výplně samozřejmě nestačí, takže i tuto skříň musíte po vyjmutí z krabice následně ještě vysvléci z tuhého igelitového pytle.


- klikněte pro zvětšení -


Do testu nám navíc došel model s prosklenými bočnicemi, takže ty jsou navíc z obou stran opatřeny přilnavými ochrannými fóliemi, stejně jako kouřový kryt předního displeje (ten však v základním balení nehledejte).



Již jsem se zmínil o pozoruhodných rozměrech, ale neuvedl jsem čísla. Nuže, zde jsou. Skříň je široká 330 mm, hluboká 360 mm a vysoká 720 mm. Především tedy výška a šířka skříně jsou velice nadprůměrné, zato hloubka zrovna majestátní není, ale ani nemusí, protože zde je uspořádání vnitřních komponent zcela jiné než u klasických towerů, mezi něž se podle stránek Thermaltake tento model řadí.



Dříve než se pustíme do obhlížení, nebo zde možná spíš obléhání Mozartu TX, povíme si pár slov o konceptu, jejž pro nás Thermaltake představil. Firemní stránky mluví o technologii ITC (Independent Thermal Chamber), tedy nezávislých tepelných komorách. Jak však zanedlouho uvidíte, technologií lze tento systém nazvat jen stěží.



Skříň je rozdělena do čtyřech, ne až tolik nezávislých, komor a jistě dokážete sami odvodit, pro jaké komponenty bude ta která určena. Zaprvé je to komora (1), již najdete při pohledu zepředu vlevo dole. Patří do ní základní deska a samozřejmě i veškeré rozšiřující karty. Tato oblast bude zcela logicky potřebovat nejvýkonnější chlazení, což Thermaltake naplňuje umístěním čtyřech pozic pro 120mm ventilátory. Tři z nich najdete vepředu a jednu vzadu. Zaplněné jsou však pouze dvě – střední vepředu a zadní.

Prostor přímo nad základní deskou (2) byl předurčen pro pevné disky. Ty mohou využívat služeb jednoho předního 120mm ventilátoru. Pravá dolní komora (3) je a i po osazení zůstane v podstatě prázdná. Nainstaluje se do ní totiž pouze napájecí zdroj, takže její prostor můžete využít pro uskladnění přebytečných kabelů, jež tak nebudou činit problémy v nežádoucích částech skříně. I přesto zde však najdeme jednu neosazenou přední pozici pro 120mm ventilátor a, světe div se, dokonce i zadní pozici pro 80mm ventilátor, jejíž smysl najdete až poté, co se rozhodnete nainstalovat sekundární systém založený na základní desce mini ITX. Pak si ovšem budete muset udělat pořádek v napájecích kabelech i v této části skříně a dokoupit si nějaký zdroj, například sám Thermaltake k tomuto účelu nabízí svůj 270W Mini ITX Drive Bay PSU.

A nakonec, pravá horní část skříně (4) bude hostit 5,25 zařízení, tedy především optické mechaniky. Ty budou moci pro své chlazení využít proud vzduchu vytvářený zadními 120mm ventilátory v horní polovině skříně. Pro ně jsou zde připraveny čtyři pozice do čtverce, z nichž má skříň obsazeny dvě. Ty jsou navíc jako stvořené pro osazení dvěma 120 x 240mm radiátory vodního chlazení, s nimiž váš počítač jistě získá velmi slušné chlazení.



Tím však výčet možností nekončí. Je tu ještě 7“ LCD monitor, který si samozřejmě musíte dokoupit. Montuje se na přední stěnu skříně a chová se jako samostatné LCD a může se tedy připojit právě na onen ITX sekundární systém. A nakonec je zde možnost si dokoupit i BTX kit pro předělání skříně na formát BTX, avšak tato možnost dnes již postrádá svůj smysl.

Jak je tedy vidět, Thermaltake Mozart TX nabízí široké možnosti pro ty uživatele, kteří si se svým PC rádi hrají a nadšeně jej vylepšují, avšak nepředbíhejme, na řadě je pohled na skříň zvenčí.

reklama