reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel

9.1.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X1 Carbon: lehoučký cestovatel
Dnes jsme si připravili recenzi jedné specialitky, a sice malého ultrabooku X1 Carbon, který si Lenovo připravilo k příležitosti 20. výročí značky ThinkPad. Očekávat můžeme velmi kvalitní zpracování i materiály a vysoký výkon v malém balení. A to není vše.
O nových modelech ThinkPad X1 Carbon se Lenovo zmínilo už minulý rok v létě a v té době se mluvilo o tom, že jde o nejtenčí a nejlehčí 14" ultrabooky, což už dnes samozřejmě nemusí platit. Nicméně tloušťka 19 mm a hmotnost 1,4 kg i tak mluví za vše. Uvnitř se přitom nachází dvoujádrový Core i7 pracující až na 3,2 GHz, 256GB SSD a displej zde disponuje rozlišením 1600 x 900, což je na tuto velikost slušné. Nicméně na druhou stranu bychom u ultrabooku s takovou cenou mohli očekávat lepší typ displeje než TN a také více operační paměti než 4 GB.



- klikněte pro zvětšení -


Ona exkluzivita ultrabooku ThinkPad X1 Carbon tkví především v těle, které je částečně vyrobeno z uhlíkových vláken (víko displeje a šasi) a v porovnání s hliníkem to má zajistit stejnou odolnost při třetinové hmotnosti. Vedle toho můžeme také slintat na 14karátový zlatý trackpoint, ovšem koupě ThinkPadu s tímto bonusem dle starší tiskové zprávy již dávno pominula. Nicméně k nám tento kousek zlata i tak dorazil.

Je tedy jasné, že v případě X1 Carbon neplatíme pouze za hardware, ale také za luxusní provedení. Nyní se ale už zaměříme na specifikace, které vůbec nejsou nezajímavé.

Model
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (N3M24MC)
Procesor
Intel Core i7-3667U
Frekvence apod.
2 GHz (3,2 GHz max), 4 MB L3 Cache, 17W TDP
Čipová sada
Intel HM77 Express
RAM
4 GB DDR3-1333 MHz
Pevný disk + SSD
256 GB - SanDisk SD5SG2256G1052E
Úhlopříčka displeje
14" matný
Rozlišení displeje
1600 x 900, LED podsvícení (300 nit)
Grafická karta
Intel HD Graphics 4000
Zvuková karta
Intel Display Audio
Realtek High Definition Audio
Mechanika
-
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm pro headset
Polohovací zařízení
touchpad + tlačítko, trackpoint + 3 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
1x USB 3.0, 1x USB 2.0 (Always On - pro dobíjení)
Výstup na externí monitor
Mini DisplayPort (+ Audio)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
Čtečka karet 3v1 (SD/SDHC/SDXC)
Bluetooth
Bluetooth 4.0 + High Speed Adapter
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel Centrino Advanced-N (Intel 6205 AGN)
volitelně 3G WWAN
Modem
-
LAN
ne (dokoupit lze USB adaptér)
Webkamera
ThinkVantage Virtual Camera 720p
Speciální výbava
Čtečka otisků prstů
Podsvícení klávesnice seshora
slot pro SIM kartu
Trusted Platform Module 1.2
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-ion - čtyřčlánková - 45,8 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 8,2 hodin
Rozměry
331 x 226 x 18,9 mm
Hmotnost
1,4 kg
Operační systém
Microsoft Windows 8 Pro 64bit

Hardwarová výbava v tomto případě je na tak malý a tenký počítač velmi slušná, přičemž mluvím především o procesoru a SSD. Není mi ovšem jasné, proč u námi testované nejdražší verze jsou pouze 4 GB operační paměti, zatímco některé levnější verze jí mají 8 GB. Navíc cena 4 GB RAM v SO-DIMM je dnes jen pár stovek, ovšem zde to vypadá tak, že operační paměti již asi jsou součástí základní desky, aby se uspořilo místo. Či alespoň tak to vypadalo poté, co jsem zkusil nakouknout pod kapotu ultrabooku, která však nejde celá rozdělat tak snadno.


Co mě však zklamalo více, a zvláště po recenzi modelu ThinkPad X230, je LCD. Ten má sice na svou 14" úhlopříčku slušné rozlišení HD+ (1600 x 900), ovšem jde pouze to typ TN. U notebooku s cenou 50000 Kč bychom přeci jen už mohli, a v dnešní době zvlášť, očekávat něco lepšího.

Tenké tělo nám může imponovat a zajistit snadné přenášení, ovšem tvoří i jasné limity. Tím nejvíce patrným faktorem je omezený prostor pro rozhraní, což odnesl RJ-45 pro Ethernet. K zapojení této klasické sítě tak budete muset využít zvlášť dokoupený USB adaptér, který vám však zaplácne jeden ze dvou dostupných portů USB (jeden 2.0 a druhý 3.0). Tento ultrabook je tedy podobně jako MacBook Air a podobné modely vyloženě mobilním strojem, u nějž by měl uživatel využívat především Wi-Fi, Bluetooth a volitelně také mobilní 3G WWAN. Díky této výbavě nebudete potřebovat při běžném užití žádné kabely či periferie s kabely, tedy samozřejmě až na napájecí adaptér.

Lenovo zde také klade důraz na zabezpečení, což dokládá integrovaná čtečka otisků prstů a TPM 1.2. Krom toho se bude při práci ve špatně osvětleném prostředí jistě hodit plně podsvícená klávesnice a co se týče výdrže baterie s kapacitou 45,8 Wh na cestách, ta má být i více než 8 hodin. To by však znamenalo, že si notebook vezme pouze v průměru 5,6 W. Uvidíme.


Příslušenství


K tomuto notebooku jsme dostali základní příslušenství v podobě tištěných materiálů (stručný manuáů) a pak už tu byl kromě přiloženého zlatého trackpointu jen napájecí adaptér s koncovkou připomínající konektor rozhraní USB.





Napájení


O napájení se postará zmíněný napájecí adaptér značky Lenovo. Jeho vlastnosti mě zarazily, a tak jsem začal hledat, zda je právě tento model standardním příslušenstvím ultrabooku X1 Carbon. Bohužel je, takže uživatel z nějakého důvodu získá klasický 90W adaptér s tloušťkou plné 3 cm. Uživatel se tak může těšit ze stroje o tloušťce pouze 19 mm, ale dojem mu bude kazit tato cihla, jejíž výkon je dle mého názoru pro počítač se 17W procesorem a integrovanou grafikou možná zbytečně předimenzovaný. Lenovo asi spoléhá na to, že když máte peníze na notebook za 50000 korun, budete mít i kolem 3000 na nákup tenkého Lenovo 90W Ultraslim AC/DC Combo Power Adapter. Ještě že ethernetový adaptér pro USB od Lenova stojí jen tři stovky.

Baterie má kapacitu 45,8 Wh a je integrována v těle notebooku, takže možnost její snadné výměny nečekejme.


Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 8 Pro 64bit. České obchody sice vesměs uvádějí jako OS starší Windows 7 Professional 64 bit, za nějž ostatně bude řada uživatelů jistě ráda, ovšem oficiální specifikace udávají jako další možné systémy i náš Windows 8 Pro společně s Windows 8 a Windows 7 Home Premium.
reklama