reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.
Ultramobilní notebooky Lenovo ThinkPad X230 byly tedy poprvé představeny společně s ThinkPad T430s. Určeny jsou pro uživatele, kteří hledají malý notebook na cesty, s nímž ale mohou přijít domů, usadit jej do dokovací stanice, a v okamžiku z něj tak vytvořit desktopový počítač. Stěžovat si nebudeme na výpočetní výkon ani na výbavu, ale to ostatně dobře ukáží specifikace, které jako obvykle uvedeme v tabulce níže. A rozhodně se také nestává, že k nám do testu dorazí notebook vybavený lepším displejem než je TN. Nyní se však budeme moci podívat na panel IPS.



- klikněte pro zvětšení -


Tento ThinkPad k nám dorazil v tlusté krabici, která ukrývala dvě menší. V jedné byl samotný notebook se svým vlastním příslušenstvím a v druhé zase dokovací stanice. Ta má u sebe také příslušenství, a to malý manuál, záslepku za vyjímatelnou optickou mechaniku a také klíče, jimiž můžeme stanici uzamknout.





Nyní se zaměříme na specifikace, které vůbec nejsou nezajímavé.

Model
Lenovo ThinkPad X230 - NZA2LMC
Procesor
Intel Core i7-3520M
Frekvence apod.
2,9 GHz (3,6 GHz max), 4 MB L3 Cache, 35W TDP
Čipová sada
Intel HM77 Express
RAM
8 GB DDR3-1600 MHz (max. 16 GB)
Pevný disk + SSD
180 GB - Intel SSDSC2BW180A3L
Úhlopříčka displeje
12,5" matný
Rozlišení displeje
IPS, 1366 x 768, LED podsvícení 300 nit
Grafická karta
Intel HD Graphics 4000
Zvuková karta
Intel Display Audio
Realtek High Definition Audio
Mechanika
(v dokovací stanici)
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm pro headset
Polohovací zařízení
touchpad + tlačítko, trackpoint + 3 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
2x USB 3.0, 1x USB 2.0 (Always On - pro dobíjení)
Výstup na externí monitor
D-Sub, Mini DisplayPort (+ Audio)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card 54 mm
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
Čtečka karet 4v1 (SD/SDHC/SDXC/MMC)
Bluetooth
Bluetooth 4.0 + High Speed Adapter
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel Centrino Advanced-N (Intel 6205 AGN)
Modem
-
LAN
1Gbps Ethernet (Intel 82579LM)
Webkamera
ThinkVantage Virtual Camera 720p
Speciální výbava
Čtečka otisků prstů
Podsvícení i osvícení klávesnice seshora
Dokovací stanice
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-ion - šestičlánková - 63 Wh (11,1 V / 5,16 Ah)
Deklarovaná výdrž baterie
až 9,9 hodin
Rozměry
287 x 212 x 21,7 mm
Hmotnost
1,5 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit

Hardwarová výbava v tomto případě odpovídá pracovnímu stroji. Máme tu tedy velmi výkonný procesor v podobě dvoujádrového a vysoko taktovaného Core i7 "Ivy Bridge", který má k dispozici své vlastní grafické jádro, 8 GB operační paměti a 180GB SSD. Grafický výkon zde tedy není prioritou, ale jádro HD 4000 je již slušně výkonné a případně bude stačit i na nenáročné 3D hry.


Chloubou v tomto případě bude displej typu IPS, jehož rozlišení je sice pouze 1366 x 768, ale to je na úhlopříčku 12,5" ještě slušné. Těšit bychom se také měli na vysoký jas 300 nit, který je důležitý při práci na cestách, kde nám může na naše dočasné pracoviště svítit slunce.

Lenovo ThinkPad X230 sází také na moderní rozhraní, takže mu nechybí USB 3.0, které na samotném přístroji převažuje v počtu dvou a zbývající port je typu 2.0 a umožní napájení připojeného zařízení i při vypnutém notebooku. U pracovního stroje také nepřekvapí přítomnost slotu pro karty Express Card a už vůbec ne konektor pro dokovací stanici.

Na cestách jistě také nejednou oceníte podsvícení klávesnice, které je zde kombinováno s jejím osvícením seshora, k čemuž je jako obvykle využita jedna silná LED v horním okraji displeje. Ta je nasměrována přímo na klávesnici, takže si díky ní můžete osvítit třeba i list papíru.

Výdrž baterie uvádí různé prameny ne stejnou, ovšem pokud máme věřit oficiálním pramenům, čili Lenovu, pak by to při kapacitě 63 Wh mělo dělat až téměř 10 hodin. To by znamenalo průměrnou spotřebu pouze 6,3 W.


Příslušenství


K tomuto notebooku jsme v našem případě dostali vedle obvyklého příslušenství, čili napájecího adaptéru a nějakých tiskovin. Tím nejzajímavějším je však dokovací stanice ThinkPad Ultrabase Series 3, která nabídne jednak optickou mechaniku, vypínač a také rozšířenou nabídku rozhraní. Jejich přehled najdete v tabulce níže.




- klikněte pro zvětšení -


Díky této dokovací stanici tedy budete moci přijít domů či na pracoviště, vytáhnout notebook, nasadit jej na stanici a ihned začít pracovat. Do stanice může být stále připojen napájecí zdroj, síťový kabel a potřebné periferie, čili monitor, klávesnice a myš. Jedná se tedy o dobře známý a dlouhá léta známý způsob, jak si z jinak velmi mobilního stroje v okamžiku vytvořit plnohodnotný desktop.




- klikněte pro zvětšení -


Model
Lenovo ThinkPad Ultrabase Series 3 - 0A65714
Optická mechanika
DVD Super Multi (vyjímatelná)
USB
4x USB 2.0
Audio
3,5mm audio pro sluchátka a mikrofon
Obrazová rozhraní
D-Sub, DisplayPort
Ethernet
1x RJ-45
Napájení
20V DC, vlastní vypínač


Napájení


O napájení se postará napájecí adaptér s obvyklým výkonem 65 W (20 V / 3,25 A ) a šestičlánková baterie Li-ion, která nabídne kapacitu 63 Wh (11,1 V / 5,16 Ah). Tu je možné snadno vyměnit, protože ji jistí pouze dvě západky a trošku nám vystupuje z těla notebooku.





Ten tak má kvůli tomu celkově tlustší tělo než oněch proklamovaných 21,7 mm, ale jen na zlomku své celkové plochy.






Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 7 64bit se Service Packem 1. K tomu nám sem Lenovo přidalo zkušební verzi Microsoft Office 2010, pro zabezpečení poslouží jednoduché Microsoft Security Essentials, které uživatele v podstatě nebudou nijak otravovat, nesmí chybět ani cloudové nástroje (Lenovo Cloud Storage) a samozřejmě ani ThinkVantage Tools, které jsou neustále aktualizované a vylepšované. Své vlastní tlačítko má nad klávesnicí rozhraní SimpleTap, které můžeme přirovnávat k rozhraní Metro od Microsoftu. To znamená, že tu je také plocha s dlaždicemi, atp. Více ve třetí kapitole.
reklama