reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC

29.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC
Pokud se chystáte koupit nový monitor pro hry, tak jistě hledáte hlavně takový, co má dobrou odezvu, nízký inputlag a třeba něco navíc. A právě to navíc je často 144 Hz. Dnes se podíváme na dva herní monitory a postavíme si je pěkně proti sobě.

Co je podstatou?


Dnešní duel dvou monitorů je jakési lidské přiblížení výsledků, které mohou být pro někoho trošku matoucí nebo náročnější na rozluštění. Navíc pokud vybíráte monitor, tak obvykle stejně dospějete do stádia, kdy vybíráte mezi dvěma modely. Tento výběr jsme provedli za vás (s jistým omezením našich testovaných modelů) a přinášíme duel dvou zajímavých modelů pro hráče.


Ergonomie je základ





Soupeři Terminátor Asus VG248QE a Rambo AOC G2460PQU


Kdo vyhraje? Terminátor nebo Rambo? To se uvidí až na konci dnešního duelu. Každý má jistě svého favorita. Rambo je silný, Terminátor technicky dokonalý. Ale co na to monitory? Oba mají výškové nastavení. Oba mají pivot a slušný náklon. Ve výsledku jsou tedy s ergonomií tyto monitory prakticky stejné.





Drobné odlišnosti můžete najít jak ve zdvihu tak v náklonu, ale jsou to opravdu drobnosti. O něco lépe na tom je AOC, tedy Rambo. Ten oproti Terminátorovi má o 2 cm vyšší (15 vs. 11 cm) zdvih a náklon o cca 5° větší směrem vzad (20° vs. 15°) a zhruba stejný směrem vpřed (5-8° u obou). Tyto drobnosti sice nemusíte ihned pocítit, ale po dlouhodobějším používání mohou pomoci. Zde tedy bod pro Ramba.


0:1

Výbava nadevše


Pro hráče je také velmi důležitá výbava. V tomto ohledu je daleko lepší AOC. A to jednoznačně. Asusu totiž chybí USB Hub. AOC má sice "jen" USB 2.0, ale alespoň jeden ze čtyř portů má uzpůsoben pro rychlé nabíjení. Takže zde boduje opět Rambo.





Pokud se podíváme na další výbavu konektorů, tak jsou na tom již obdobně. Oba mají DVI, HDMI a DisplayPort. AOC ještě přidává D-Sub, ale ten je z dnešního pohledu již takový nadbytečný, navíc vzhledem k tomu, že jde o 144Hz monitor. Příchyt na kabel je prakticky stejný. Asus jej má napevno, AOC stavitelný. Možnost připevnění na Vesa držák je také stejná. Ve výsledku tedy v této disciplíně nabízí lepší výbavu Rambo AOC, a tak získává další bod.


0:2

Technické parametry


Zde to bude těžké. Oba monitory mají totiž prakticky shodné vše do posledního puntíku. Asus ovšem přidává oficiální podporu pro 3D zobrazení. AOC jej však má také. I když se o tom nikde moc nedočtete. Odezva je stejná, a to 1 ms. Jas je také stejný 350 cd/m2, pozorovací úhly jsou také stejné. Kde tedy najít rozdíl? Rambo přidává hru ShootMania jako bonus, což je ovšem tak nevýznamná hra, že nemá smysl ji ani hodnotit. V tomto případě je to tedy plichta.


1:3

AOC G2460PQU / Asus VG248QE
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:8)
Ideální odezva
1 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (neuvedeno) / neuvedeno (80 M:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bit FRC
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 2W / Ne
USB HUB
Ano 4x USB 2.0 / NE
Vstupy
DisplayPort, HDMI, DVI, D-Sub / DisplayPort, HDMI, DVI
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
8,5 kg / 5,5 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
42 W typický / 45 W typický
Rozměry
565×394×245 mm / 569×499×231
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
144 Hz + 3D

V tabulce je vždy na prvním místě uveden monitor AOC G2460PQU a za lomítkem monitor Asus VG248QE. Pokud se lomítko nevyskytuje, tak jsou parametry shodné.
reklama