reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký test 10x GeForce 6600: testy a srovnání

12.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Velký test 10x GeForce 6600: testy a srovnání
Po včerejším díle s popisy karet se teď podíváme na vzájemné srovnání. Budeme posuzovat hlavně hlučnost a účinnost chlazení, příslušenství a software, multimediální schopnosti a samozřejmě i cena karet. V testech jsme se zaměřili nejvíce na přetaktování karet.
V tomto druhém díle našeho testu grafických karet s GeForce 6600 se konečně zaměříme na vzájemné srovnání všech modelů. Testováním jsem strávil poměrně dost času, ale o to více zajímavých informací vám snad tento článek přinese. Zkoumal jsem všemožné aspekty, které by mohli ti, kteří uvažují o koupi, ocenit a z toho poté "vylezla" níže uvedená metodika.

Odkaz na první díl článku: Velký test 10x GeForce 6600: popisy karet

Testované grafické karty:



Klikněte pro zvětšení

Metodika testování

Na grafické karty se podíváme z následujících hledisek:
  • Chlazení - primárně hlučnost chladiče, ale také jeho efektivita
  • Přetaktování - o kolik se podařilo kartu přetaktovat s důrazem na paměti
  • Speciality - nadstandardní frekvence, přítomnost SLI konektoru apod.
  • Multimédia - analýza S-Video vstupu (TV, HDTV nebo VIVO)
  • Příslušenství - přiložené kabely a redukce
  • Software - dodávané utility a kvalita plných verzí software
  • Hry - bundlované hry s ohledem na jejich oblíbenost a stáří

Původně jsem chtěl zařadit i test kvality výstupu, ale to by bylo velmi náročné zrealizovat. K testu bychom potřebovali nejen špičkové monitory (např. CRT Sony Trinitron FD nebo LCD Eizo s úhlopříčkou 20" a vyšší), ale navíc i těžko sehnatelné kabely pro HDTV a další. Osobně neuznávám testy, ve kterých autor posuzuje kvalitu obrazu na základu vlastního názoru po prohlédnutí na levném 19" monitoru. Nicméně v tomto testu, kterého se účastní jen GeForce 6600, by měly být rozdíly minimální.

Zde je ještě tabulka, ve které je rozepsané bodování jednotlivých kategorií. Největší důraz jsem kladl na hlučnost chlazení a přetaktování (10 bodů), hodně také kartám pomohly dobré multimediální schopnosti a kvalitní hry. Podívejte se ale sami:

Kategorie
Body
Hodnocení
Chlazení
1-10
10 minus subjektivní hlučnost (0-10/10)
Přetaktování
2-10
1-4 body za OC jádra, 1-6 bodů za paměti
Multimédia
1-6
1 bod za TV-Out, +2 za HDTV, +3 za VIVO
Příslušenství
1-3
Hodnoceno podle kvality i kvantity
Software
0-4
Podle aktuálnosti a využitelnosti SW
Hry
0-7
Podle oblíbenosti, kvality a stáří hry
Speciality
?
+0-3 body za vyšší frekvence, +3 SLI apod.

Maximum je tedy 40 bodů základ plus nějaké body za možné speciality. Výsledek je pak také použit pro vzájemné cenové srovnání.

128MB vs. 256MB - vyplatí se více paměti?

Protože jsem do testu získal grafické karty se 128MB paměti, ale i s 256MB, nedalo mi to, abych neudělal pár testů na základních frekvencích a zjistil, jestli uživatel rozdíl ve velikosti paměti pozná. Cenový rozdíl totiž bývá poměrně velký, a tak by stálo za to pár slovy zhodnotit výkon.

Musím říct, že u grafických karet GeForce 6600 a podobné kategorie na velikosti paměti prakticky nezáleží. V nastavení bez FSAA jsou výsledky stejné a rozdíly se projevují až ve vyšších rozlišeních při 4x FSAA. To jsou ale na GeForce 6600 většinou nehratelná nastavení, takže těch pár fps navíc hře vůbec nepomůže. Rozdíly uvidíte v testech přetaktovaných karet, kde nemají 256MB karty téměř žádnou výhodu.

SLI na GeForce 6600 - nic není nemožné

Jak jsem se při testování přesvědčil, ne každý výrobce se drží referenčního designu grafických karet GeForce 6600. V předchozím článku s popisy karet tak můžete najít jeden model, který obsahují SLI konektor - jedná se o Prolink PixelView GeForce 6600 Golden Limited, který je postaven na speciálně navrženém PCB od Prolinku.



A co přesně SLI umožňuje? Tato zkratka, která znamená Scalable Link Interface, představuje technologii, která umožňuje zapojení dvou grafických karet nVidia na jednu základní desku. Dva sloty PCI Express x16 pro SLI v tuto chvíli podporují jen čipsety nVidie - nForce4 SLI a nForce4 SLI IE (Intel Edition). Nové ovladače ForceWare 71.84 navíc rozšířily počet her, ve kterých lze technologii dvou GPU využít.

Aktivace teplotního čidla na GeForce 6600

Protože kromě MSI NX6600-TD128E Diamond Edition je na všech kartách vypnutý teplotní senzor obsažený v jádře, rozhodl jsem se uvést možnost jeho zapnutí. Tento postup je trochu složitější a doporučil bych ho spíše pokročilejším uživatelům. Je totiž třeba za pomocí utility nvFlash stáhnout BIOS z karty, v hex editoru NiBiTor upravit nastavení a nový BIOS na kartu vrátit.

Protože jsem tento postup detailně popisoval v sólovém článku, uvedu jen odkaz - Návod: Jak sledovat teplotu na GeForce 6600?



Nyní se již podívejme na samotné testy. Nejdříve si můžete prohlédnout pár grafů s výkonem GeForce 6600 proti konkurenci, dále shrnutí přetaktování testovaných modelů atd.
reklama