reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu

11.4.2013, Jan Vítek, recenze
Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu
Noctua nedávno obohatila svou nabídku ventilátorů o zbrusu nové modely, z nichž si dnes pomocí nové metodiky zkoumající průtok vzduchu i jeho rozptyl vyzkoušíme 120, 140 i 150mm verze. Postavit je budeme moci proti starším verzím i vybrané konkurenci.

Testy rozptylu vzduchu


Nyní se podíváme na to, jak tyto ventilátory nakládají se vzduchem, který nabírají svými lopatkami. Známá věc je ta, že klasické axiální ventilátory udělají z poslušné a víceméně nehybné masy vzduchu vířící a neukázněnou melu, která většinou ve tvaru trychtýře proudí dál. V poslední době se výrobci snaží tuto vlastnost napravit s využitím lamel, které mají vzduch usměrnit (zrovna Noctua má v nabídce jeden takový - NF-F12). Dnes testované modely se ale o to nesnaží.

My jsme pro názornou ukázku tedy využili kouř produkovaný mlhovačem a natáčeli jsme jej v krátkých klipech na kameru. Výsledky můžete vidět právě zde:









Z videí je znát, že 120mm ventilátory, a především Papst a řada NF-S12 od firmy Noctua, mají víceméně soustředěný proud vzduchu, který se více rozpadá několik centimetrů za nimi. Namísto toho větší modely NF-A14 a především NF-A15 rozbíjejí vzduch tak, že jeho proud se rozpadá ihned poté, co opustí rámeček.

K tomuto tématu se vrátíme někdy příště, kdy se více zaměříme na ventilátory jako zmíněný NF-F12, řadu Air Penetrator od Silverstone a podobné, jež by měly v této disciplíně vynikat a kdo ví, třeba se to projeví i v testech průtoku vzduchu.

reklama