reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje

26.9.2006, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje
V poslední době je širokoúhlých monitorů na trhu jako hub po dešti. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější a designově atraktivnější model. Firma ViewSonic vsadila na svůj tradiční "VX" design a osadila monitor panelem Prem.MVA. Jeho parametry jsou: 8ms odezva, kontrast 800:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jak si poradí v tvrdé konkurenci?

Design a ergonomie


Pokud si projdete stránky ViewSonicu, zjistíte, že veškeré monitory začínající na "VX" jsou vzhledově prakticky stejné a liší se "pouze" ve velikosti a parametrech. Rámeček monitoru je černý a pro zvýraznění designu je lemován stříbrným plastem. Je sice škoda, že výrobce nenabízí více barevných kombinací, protože v dnešní době je stříbrno-černá barevná kombinace vcelku nezajímavá.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Podstavec umožňuje pouze základní náklon vzad 17° a vpřed 5°, bohužel tím veškeré polohování panelu končí. Alespoň základní zdvih by jistě leckdo ocenil, dávejte si tedy pozor při výběru, zda nebude monitor příliš nízko (vrchní hrana by měla být v úrovni očí). Díky absenci zdvihu je monitor ochuzen i o pivot, a tak se musíte spokojit se základní polohou.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zepředu prozrazuje velikost rámečku (28mm). Na spodní hraně jsou umístěna tlačítka a zvětšený stříbrný lem. Tento pohled je velice důležitý a to z jednoho prostého důvodu. Pokud totiž pracujete na PC, koukáte 99% času právě sem. Pokud se vám tedy tento pohled nelíbí, raději si to dobře rozmyslete. Naopak pokud se vám rámeček líbí, máte celkem po problému a ostatní pohledy vás ani nemusí zajímat.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Samotná tlačítka se mačkají vcelku zajímavě. Místo toho, aby se zamáčkly, se vykloní směrem dolů a tím stisknou mikrospínač. Fungují vlastně jako takové malé páčky. Popisky jsou umístěny hned pod nimi a jejich grafické znázornění je dostatečně přehledné. Pokud hledáte reproduktory, které výrobce deklaruje, tak vězte, že jsou umístěny ve spodní hraně a směřují vlastně do stolu. Při testování jsem i přes toto nepříznivé umístění neměl sebemenší problém. Výrobce sice neuvádí výkon repráčků, ale dle poslechu to jsou nejspíše 2x 1W stereo.



Tlačítka na monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně jsou umístěny dva kryty pro schování konektorů a přívodních kabelů. Pokud postavíte monitor do prostoru, nebude kazit celkový design. Toto řešení je prakticky to nejlepší, co může výrobce vymyslet. Samozřejmostí jsou i otvory (zakryté gumovými špuntíky) pro přišroubování VESA držáku o rozteči 100mm.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Pokud hledáte alternativu za monitor Samsung 215TW, o kterém jsme psali včera, tak raději hledejte dále. Tento panel totiž nabízí pouze základní obrazové vstupy (DVI-I a D-Sub). Pro reproduktory je zde 3,5mm jack. Dobrou zprávou je integrovaný zdroj, díky tomu nevzniká zbytečný nepořádek v kabelech pod stolem. Trochu je škoda, že DVI-I vstup nemá HDCP ochranu, na druhou stranu možná díky takovýmto monitorům se zavedení DHCP odloží a my si budeme užívat nechráněných disků s filmy.



Konektory (Pro zvětšení klikněte)




Dodávané příslušenství
  • DVI-D SingleLink kabel
  • D-Sub kabel
  • Napájecí kabel
  • Audio kabel
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači a manuálem

Trochu zklamáním je množství kabelů. Sice je zde DVI-I a D-Sub kabel, ale nic víc zde bohužel nenajdete. Na druhou stranu vlastně ani nic víc monitor nepotřebuje.


ViewSonic VX2025wm
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
20,1" (16:10)
Ideální odezva
8 ms
Jas
300 cd/m2
Kontrast
800:1
Výrobní technologie
Prem.MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
176°/176°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,258mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI-D, D-Sub a audio 3,5mm jack
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
6,3 kg
Norma TCO
TCO`99
Pivot
NE
Spotřeba
typ 35W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
-
Orientační cena: 10 990,- Kč bez DPH

Na monitoru zaujme hlavně vcelku dobrá odezva 8ms (šedá-šedá) a skutečnost, že se jedná o VA panel. Jen těžko se hledají obdobné panely za podobnou resp. lepší cenu. Jak jsme si však zvykli, parametry nejsou všechno a hodně záleží na tom, jakým je monitor osazen panelem a na ovládací elektronice. Právě elektronika bývá u monitorů ViewSonic velmi dobrá, ale to předbíháme.
reklama