reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko

2.3.2006, Jan Vítek, recenze
Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko
Pro dnešní recenzi tu máme jednu specialitku v podobě IP síťové kamery podporující protokol RTSP a kodek 3GPP, MPEG-4 video kompresi a 30 snímků za sekundu při VGA rozlišení. Tím výčet jejích vlastností ale zdaleka nekončí. Sama o sobě tvoří základ, s kterým si můžete bez těžkostí sestavit vlastní kamerový bezpečnostní systém, ale o tom již v recenzi.
Kapitoly článku:
IP kamera je, jak její název napovídá, kamera určená k provozu v síti TCP/IP, konkrétně vnitřní sítě, kde nebude vystavena vlivu počasí. Nejprve si představíme všechny vlastnosti, které by tato kamerka měla zvládat. A začneme výčtem jejích nejdůležitějších vlastností dle výrobce


  • Živé monitorování a zachytávání videa a audia spolupracující s 2.5/3. generací mobilních sítí
  • MPEG4 komprese videa
  • Kompaktní rozměry
  • Snadná instalace a konfigurace
  • Optimalizovaná synchronizace obrazu a zvuku
  • Podpora 3GPP/ISMA RTSP (Real Time Streaming Protocol)
  • Inteligentní detekce pohybu
  • Výborné vlastnosti zachytávání obrazu při špatném osvětlení
  • Kvalitní obraz 30FPS ve VGA rozlišení (640*480)

Kamera se připojuje buď přímo k PC pomocí kříženého ethernet kabelu, nebo normálním ethernet kabelem do hubu. Podporované protokoly jsou TCP/IP, HTTP, SMTP, FTP, DDNS, UPnP, Telnet, NTP, DNS, DHCP, PPPoE a RTSP/RTP/RTCP. Verze IP7137 navíc má možnost připojení s pomocí Wi-Fi, na které se kamera automaticky přepne, pokud nenalezne ethernet.





Video je zachytáváno pomocí 1/4“ CMOS prvku s rozlišením až 640*480 a maximálním framerate 30FPS a bitrate od 2kbps až 4Mbps. CMOS prvek je citlivý 1,5Lux/F2.0 a doplněný elektronickou uzávěrkou 1/60 až 1/15000s. O audio se stará mikrofon zabudovaný přímo v kameře a podporované protokoly pro jeho přenos se využívá ztrátový kodek AAC v bitrate 16-128kbit původně vyvinutý firmou Apple, nebo GSM-AMR v rychlostech od 4,75kbps po 12,2kbps.



Ve střízlivě dimenzovaném balení, které nám sdělí všechny podstatné informace o produktu, nalezneme samotnou kamerku Vivotek IP7135, lehký napájecí adaptér s výstupem 5V/2A, krabičku se stojanem, instalační CD s manuálem a aplikacemi, jednoduchý manuál popisující základní instalační kroky a záruční list.



Kamerka sama o sobě je vyrobena ze stříbrného a černě-metalízového plastu s rozměry 110 * 77 *39 (š * v * h). Předku dominuje černé kolečko s prohlubní pro prst pro zaostření kamery. Prohlubeň je sice naoko vhodná, jenomže zbytečná, protože jedním prstem kameru zaostřit nelze; musí se na kolečko tlačit rovnoměrně na protilehlých koncích, jinak se v uložení zkroutí a zablokuje. Mikrofon se skrývá v úzké škvíře nalevo od čočky a jako poslední prvek jsou tu dvě světelné diody – červená a modrá. Blikání červené oznamuje proces hledání sítě a po jejím nalezení se rozbliká modrá na znamení, že je vše v pořádku. Obě diody se dají také v nastavení kamerky bez problému vypnout, kdyby jejich provoz nějak překážel.



Pohledem zezadu se nám představí už jenom informační štítek s názvem modelu a jeho přidělenou MAC adresou a zhruba ve středu zadního panelu závit pro přimontování na stojánek kamery.



Zbývá už jen pohled na přítomné konektory. Oba jsou umístěny na spodní straně kamerky – jednoduchý kolíkový pro napájení 5V a klasický RJ45 pro ethernetový kabel. Vzhledem k podstavci bych možná ale rád zmíněné konektory viděl na zadní straně, protože zvlášť datový ethernet kabel při prostém postavení kamery na stůl překáží a kamerka nestojí stabilně. Na opačném konci pod úzkým otvorem máme poslední ovládací prvek kamerky – resetovací tlačítko pro zpětné vyvolání továrního nastavení.


Příslušenství a sestavení kamery

Ke kamerce dostaneme kromě ethernetového kabelu vše, co potřebujeme k okamžitému uvedení v provoz. V první řadě je to adaptér do 220V sítě s 1,8m dlouhým napájecím kabelem.



Krabička je naplněna rozmontovaným stojánkem z těžké slitiny, který umožňuje kamerku přidělat v podstatě kamkoliv: položit na stůl, přišroubovat na stěnu či strop.



Mechanismus se skládá ze tří součástí – kulatého podstavce, sloupku a nastavitelného kolena s fixovacím motýlkem. Tyto tři díly jednoduše sestavíme s pomocí závitů, na což bohatě stačí vlastní ruce a rovnou můžeme kameru i přišroubovat pomocí řezných šroubků a hmoždinek, které jsou rovněž součástí dodávky.



Nakonec je tu CD s podrobným manuálem a ovládacím software, záruční list a manuál s těmi nejzákladnějšími pokyny a varováními pro ty, kteří by si z nějakého důvodu chtěli vyzkoušet upustit kameru na zem, strčit pod kohoutek s tekoucí vodou, rozmontovat a nebo prošpikovat jehlou. Normální lidé ale tento manuál vyhodí a vrhnou se na konfiguraci sítě.



Kamerku je před použitím radno sestavit se stojánkem a začít můžeme třeba s horním kolenem. Jeden jeho konec našroubujeme do připraveného závitu na zadní straně kamerky a z druhé strany vyjdeme závitu vstříc velkým šroubovacím kolečkem, aby bylo uchycení pevné.



Pak již jen stačí dát dohromady podstavec se sloupkem a spojit s kolenem. Potřebné natočení kamerky se pak dá snadno nastavit motýlkovým šroubem, jenž zablokuje ocelový kloub v jeho uložení.


reklama