reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl

15.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl
V dnešní recenzi se zaměříme na několik VESA držáků pro LCD monitory a potažmo i menší televize. Pokud máte monitor s nevyhovující ergonomií a nechcete se ho vzdát, tak zbystřete. Váš monitor má stále naději a do koše rozhodně nepatří.

Proč držák na LCD?


Asi si spousta z vás řekne, proč vlastně držák na LCD? Odpověď je však velmi prostá. Protože chci mít ergonomické pracoviště. Chci mít monitor lépe polohovatelný. Chci... doplňte, co vás zrovna napadne. Držáky na LCD monitory resp. televize jsou zkrátka natolik rozmanité, že s jejich pomocí připevníte svůj monitor opravdu kamkoli a je jen na vaší fantazii, co s ním uděláte.

Spousta uživatelů si také v minulosti koupila třeba dobrý monitor, ale s horší ergonomií. Nechcete se svého miláčka vzdát? Řešení je velmi jednoduché. Koupí držáku máte z monitoru, který seděl příliš nízko na stole, rázem perfektní ergonomický monitor, který navíc působí netradičně.

Možnosti VESA držáků jsou prakticky neomezené. Podívejme se však na některé z nich a na jejich vlastnosti. Pěkně si všechny prověříme na dnes sice již postarším 24" LCD s CCFL Dell, ale na druhou stranu máme pěknou zátěžovou zkoušku. S novým LCD s LED podsvícením bychom zkrátka takové zatížení neudělali.

A na které držáky se dnes podíváme? Bude to celá škála těch dostupných. Jsou zde zástupci těch, které lze připevnit na zeď, i těch, které můžeme přichytit na desku stolu. Vynecháme však držáky do veřejných prostor a přednáškových místností. Tedy pojízdné na dlouhé noze. Ty jsou sice také zajímavé, ale domníváme se, že pro běžného smrtelníka málo použitelné. V případě většího zájmu se na ně zaměříme příště.


Conect IT Twin (CI-59) - pro 2 LCD (max. 24") s přichycením na desku stolu

Conect IT Twin - základní pohled na držák



Connect IT A3 - na zeď s dvojitým ramenem

Connect IT A3 - základní pohled na držák


Connect IT A2 - na zeď s dvojitým ramenem a funkcí pivot

Connect IT A2 - základní pohled na držák


Stell SHO1062 - na zeď s dvojitým ramenem a funkcí pivot

Stell SHO1062 - základní pohled na držák


Stell SHO1100 - jednoduchý držák na zeď s pivotem

Stell SHO1100 - základní pohled na držák


Hama Next 2 - jednoduchý držák na zeď se základním polohováním

Hama Next 2 - základní pohled na držák


Stell SHO1032 - pro jedno LCD s přichycením na desku stolu

Stell SHO1032 - základní pohled na držák


Celkově jde tedy o 7 držáků, které zastupují 3 výrobci. Každý výrobce k držákům přistupuje docela odlišnou koncepcí a odlišným přístupem k zákazníkovi. Hlavně co se týče Hama držáku, ale o tom až později. Nyní si představíme hlavní tři koncepce držáků.


Koncepce první: připevnit na zeď, natočit a přitáhnout


Asi nejznámější koncepcí pro držáky VESA je ta, kde si na zeď přišroubujete kloubovou ruku, která drží samotný monitor. Ten můžete pěkně polohovat, avšak obvykle pouze v horizontální ose. Málokdy vám poskytne polohování do výšky. Zde výrobce spoléhá na fakt, že monitor ustavíte do správné výšky při přichycení na zeď, a je to skutečně tak. Sice vlastním monitor se zdvihem kolem 12 cm, ale stejně jej mám 99,9% času v jedné (nejvyšší) poloze. Rozhodně bych se však nechtěl připravit o funkci pivot, která je zkrátka občas dobrá, a to i u monitoru 16:10 a 24". Samozřejmě u např. 30" monitoru už je pivot zcela zbytečný a použije jej opravdu jen zarytý zastánce čtení dloooouhého textu.


Koncepce druhá: připevnit na stůl a natočit


Velmi podobná koncepce je i druhá. S tím rozdílem, že si neuděláte díru do zdi, ale celý držák si přichytíte na stůl. Má to své výhody i nevýhody. Výhoda je v tom, že tyto držáky obvykle umí i výškovou nastavitelnost, ale u první koncepce jsme si řekli, že to zas tak důležité není. Naopak nevýhodou je fakt, že se monitor může při bouřlivém psaní trochu pohupovat. Ten, kdo někdy psal delší text a po dvou třech kafích začal i do nízkozdvižné klávesnice mlátit jak do psacího stroje, ví, o čem mluvím. I ten nejpevnější kov bude pořád přebírat pohyb samotného stolu a rozhoupe monitor. Naopak pokud se začne houpat monitor připevněný ke zdi, tak je na čase vzít nohy na ramena a vyběhnout ven... zemětřesení.


Koncepce třetí: připevnit na zeď a... nic


Jako poslední z běžných koncepcí je připevnění monitoru na zeď a nechat ho tam. Tyto držáky jsou obvykle nejlevnější, neposkytují totiž prakticky žádnou ergonomii, popř. jen opravdu základní. Nemají totiž běžné rameno, ale maximálně jen kloub, který umožní monitor lehce natočit. Tyto držáky se hodí pouze v případě, kdy chcete mít monitor nastálo připevněný ke stěně za stolem. Stůl však nesmí být moc hluboký, protože by jinak byl moc daleko od očí. Obvykle se tedy používá hlavně pro připevnění televizí na zeď.


Koncepce čtvrtá: postavit kdekoli


Sice jsem představoval tři základní koncepce držáků na monitory, ale existuje ještě jedna. Sice se obvykle používá pro televize (proto jsem ji nezařadil do počtů), ale zmínit se o ní zkrátka musím. Jde o stejný princip jako u koncepce druhé, jen se nepřipevňuje na stůl, ale ona tyč vede až na zem, kde je deska na kolečkách. Monitor si tak můžete přistavit kamkoli chcete, resp. kam dosáhne kabel. Pro přednáškové síně a učebny je to zcela ideální. Například v kombinaci s Gigabyte SkyVision se může obyčejná učebna na základní škole proměnit v pěkně moderní "e-učebnu".
reklama