reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl

15.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl
V dnešní recenzi se zaměříme na několik VESA držáků pro LCD monitory a potažmo i menší televize. Pokud máte monitor s nevyhovující ergonomií a nechcete se ho vzdát, tak zbystřete. Váš monitor má stále naději a do koše rozhodně nepatří.

Connect IT Twin (CI-59)


Tento držák je za cenu kolem 1400 Kč docela levný. Při představě, že dokáže udržet hned dva LCD panely s úhlopříčkou 24", tak se jedná o horkého kandidáta pro většinu uživatelů. Na webu výrobce se sice dočtete, že je pouze pro velikosti do 23", Mé měření však naznačuje, že se na něj vejdou i dva 24" modely. Velikost jednoho monitoru nesmí však přesáhnout 66 cm na šířku. Proto se v případě osazení dvou 24" raději ujistěte, zda se vejde. Je zde ještě jeden trik jak získat trošku místa navíc, ale o tom později. Tento držák poskytuje dostatečnou ergonomii pro oba monitory a to včetně výškového nastavení. To je však nutné nastavit předem a nelze s ním hýbat "za pochodu".


Connect IT Twin - po vybalení


V balení naleznete tradiční skládačku. Musíte si vše pěkně rozbalit, pomazlit se a složit. Naštěstí skládání je velmi jednoduché a s pomocí přiloženého nářadí zvládnete vše. Vlastně tu chybí křížový šroubovák, který nastavujete horizontální posun monitorů, ale kdo jej nemá doma, že? Nejprve zašroubujete největší trubku do kleští držících se stolu. Tuto trubku pro jistotu přitáhněte dvěma červíky. Poté již můžete nastavovat výšku a ustavovat horizontální polohu.


Connect IT Twin - montáž kříže držáku


K monitoru je potřeba připevnit mohutný kříž, který se demontuje z držáku pomocí dvou šroubků. K monitoru jej přišroubujete a poté již stačí zavěsit na držák a opět přišroubovat. Monitor drží i bez přišroubování, ale polohovat s ním nelze. Je tedy nutné kříž přišroubovat.

Při zavěšení 10kg Dellu 2405 se však držák již vzpíral. Musím však upozornit, že byl o celé 2 kg přetížen. Místo maximálních 8 kg na jeden monitor jsem zavěsil "monstrum" s 10 kg. Držák i však v této zkoušce obstál. Nezlomil se, dokázal monitor udržet, ale již byl značně zkroucený. Proto jsem odlehčil a zavěsil maketu přesně 8kg monitoru (obyčejná dřevěná deska se závažím). V tom případě držák již obstál lépe. Jeho pokroucení téměř zmizelo a s maketou monitoru šlo také výrazně lépe manipulovat. Naklápění a otáčení monitoru je totiž provedeno přes kluzné ložisko, které je svíráno pružinkami. Při přetížení musíte toto ložisko stáhnout pomocí šroubů daleko víc a již s ním prakticky nelze manipulovat. Je sice pravda, že při zatížení 8 kg byla tato manipulace také obtížnější, ale rozhodně možná. Ukažme si však situaci, kde 10 kg monitor ohýbá držák. Výrobce se však nemusí bát, po odlehčení se držák opět vrátil do původní polohy a byl zatížen jen po dobu cca 5 minut po čas focení a zkoušení. Dlouhodobý provoz však rozhodně nedoporučuji.


Connect IT Twin - držák po montáži


Na předchozí fotce vidíte zkroucení držáku při přetížení. Je tedy vidět, že opravdu není radno držák přetížit a pokud máte těžší monitor, tak se raději koukněte po nějakém jiném.


Connect IT Twin - základní pohled na držák


Posouvání monitoru v horizontální ose je umožněno pomocí povolení šroubu na opačné straně. Drážka je však rozdělena do tří sekcí, a tak jste omezeni v pohybu. Naštěstí to není prakticky žádný problém. Obvykle totiž osadíte monitory jedné velikosti a nastavíte si tak rozsah již v samotném počátku. Navíc toto rozdělení zvyšuje pevnost držáku. Pokud chcete získat cca 1 cm navíc do každé strany, tak stačí vyndat plastové záslepky na konci držáku. Ty totiž brání plnému využití poslední drážky. Sice ztratíte eleganci, ale na druhou stranu se zezadu na monitor málokdy díváte.


Connect IT Twin - detail kříže držáku


Upevnění na stůl je provedeno pomocí masivní svorky, která má rozsah 0-10 cm. Přichytíte jej tedy i na velmi masivní stůl. Svorky jsou také velké, a tak rozhodně nedojde k poškození laku stolu, nebo otlačení dřeva. Celá svorka je navíc vyrobena z kovu (i když to tak na fotkách nemusí vypadat) a působí opravdu masivním dojmem.

Celkově jde tedy o velmi zdařilý držák, který snese dnešní LED monitory až do velikosti 24" (ale raději si to ověřte na velikosti, oficiálně jen 23"). Pozor však na starší kousky, co mají kvůli podsvícení CCFL vyšší hmotnost, a ty již nemusí držák uspokojit. Velmi příjemný fakt je i ten, že na stojanu je klipsna pro uchycení kabelů. Možná by bylo elegantnější řešení zasunutí kabelů do samotné trubky, ale ta by musela mít v tom případě výrazně větší průměr. A tak je vlastně toto řešení zcela ideální.


Connect IT Twin
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
2x 8 kg
Odsazení od tyče
4 cm
Náklon nahoru/dolů
15°/15°
Náklon do stran
360°
Pivot
Ano
Zdvih
cca 20 cm (záleží na velikosti LCD)
Rozměry monitoru/TV
13" - 23" (oficiálně) vejde se však i 24"
Provedení
Montáž na stůl
VESA rozteč
75, 100 mm



Connect IT A3


Dalším zástupcem držáku od firmy Connect IT je držák A3. Ten je sice veden jako držák pro televize, ale rozdíl v televizích a monitorech je dnes prakticky jen ten, že obsahují TV tuner. A proto jsem se rozhodl zařadit i tyto držáky. Navíc A3 držák je docela levná varianta a může posloužit velmi dobře. Navíc pokud si uvědomíte, že cena kolem 500-1000 Kč je obvykle cena za lepší držák na samotném monitoru, tak se tento držák může i cenově vyplatit.


Connect IT A3 - základní pohled na držák


Tento držák se přimontuje na stěnu. Pro naše účely testování, jsem si však vyrobil jednoduchý stojan, který poslouží jako falešná stěna. Zkrátka dřevěná deska, do které lze vrtat bez toho, aby se moje stěna po několika montážích držáků proměnila v cedník. Samozřejmě stěna bude držet "lehce" lépe než dřevěný stojan, ale to zkrátka z hodnocení vypustíme. Navíc tuto falešnou stěnu lze zatížit betonovými dlaždicemi, a tím tu stěnu téměř nasimulovat. Také dřevostavby jsou i u nás už docela běžné, takže proč nevyužít dřeva. A tomu, kdo myslí na hodnocení úchytů, zde musím oponovat. Každá zeď má jinou pevnost a každá zeď drží hmoždinku jinak. Takový ytong při použití nevhodných hmoždinek a vrutů nemusí udržet ani 5kg LCD monitor.


Connect IT A3 - základní pohled na držák


Samotný držák se drží hesla: v jednoduchostí je síla. Jakmile jej totiž vybalíte, tak stačí do zdi připevnit dva šrouby a držák připevnit na zeď. Musíte si však poradit s přišroubováním monitoru resp. televize. Nejlepší je vyšroubovat samotný plech z držáku, ten přišroubovat na monitor a vrátit jej zpět i s monitorem. Přichycení monitoru přímo na držák je jinak docela náročné, tento postup je však daleko lepší a snadnější.

Pokud tedy hledáte levný a přesto funkční držák, tak Connect IT A3 může být ten pravý. Funguje, splnil to, co slíbil, a je dostatečně pevný. Bohužel nemá pivot ani náklon. Jde tedy opravdu o základ. Pivot by tolik nevadil, ale náklon by výrobce určitě mohl "přibalit".


Connect IT A3
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
15 kg
Odsazení od zdi
5 - 37 cm
Náklon nahoru/dolů
0°/0°
Náklon do stran
180°
Pivot
Ne
Zdvih
0 cm
Rozměry monitoru/TV
13" - 23" (oficiálně) vejde se však i větší
Provedení
Montáž na zeď
VESA rozteč
75, 100 mm
reklama