reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl

15.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl
V dnešní recenzi se zaměříme na několik VESA držáků pro LCD monitory a potažmo i menší televize. Pokud máte monitor s nevyhovující ergonomií a nechcete se ho vzdát, tak zbystřete. Váš monitor má stále naději a do koše rozhodně nepatří.

Connect IT A2


Dalším držákem od firmy Connect IT je verze A2. Ta poskytuje klasickou dvoukloubovou ruku, která je asi nejpoužívanější a nejuniverzálnější. Pro montáž do zdi zde poslouží trojice otvorů, které bohužel jsou jen kruhové. Musíte si tedy vyvrtat díry opravdu přesně, žádná další manipulace není možná. Samotná ruka je obdařena víčky kryjicími čepy. Tyto víčka však mají tendenci vypadávat hned, jak se na ně podíváte. Doporučuji je tedy přilepit nějakým pružným lepidlem či silikonem, jinak je určitě ztratíte. Na druhou stranu na ně není obvykle vůbec vidět, a tak to tolik nevadí.


Connect IT A2 - držák po vybalení

Držák je od výroby smontován do funkčního celku. Stačí jej tedy přišroubovat ke zdi a k hlavě připevnit monitor. Hlava je navíc velmi jednoduše odnímatelná. Je zasunuta do sáněk podobně jako se dává blesk k fotoaparátu, jen nezacvakne pojistka a je třeba dotáhnout šroubovákem červíky. Škoda, že nejsou opatřeny křídlovou hlavicí, která by montáž ještě usnadnila. Samotná hlava má kluzný kloub, který umožňuje prakticky libovolný pohyb monitoru. Můžete si jej tedy otáčet (pivot) až do zblbnutí nebo ukroucení kabelů). Náklon této hlavy je sice jen 15°, ale to obvykle bude stačit. Navíc směrem nahoru jsem naměřil asi o 4° víc.

K držáku jsou také dodávány nástavce pro montáž větších monitorů a hlavně televizí. Lze k němu totiž přišroubovat čtyři ramena, která zvětší rozteč až na 200 mm. To pokládám za velmi elegantní řešení, neotravuje totiž nejčastěji používané 100x100mm monitory a zároveň při přichycení televize (zde je nejčastější 200x100 či 200x200) nejste ochuzeni o stoprocentní funkčnost. Je vidět, že se nad držákem někdo zamyslel a snažil se jej i optimalizovat.


Connect IT A2 - držák po vybalení


Ruka je obdařena sponami pro uchycení kabelů. Pokud do ní však dáte víc kabelů, které se navíc občas někde zadrhnou, tak se může stát, že ze spony vyklouznou. Její ústa jsou totiž vespod, a tak jsou neustále kabely nucena k otvírání. Pokud by byl otvor na straně, tak by kabel neměl tolik tendenci vypadávat, ale zase při kolizi by hrozilo jeho ulomení. Takže ve výsledku je řešení vlastně dobré.


Connect IT A2 - montáž držáku na zeď


Přišroubování držáku k naší testovací dřevěné zdi proběhlo bez problémů. Držák navíc zapadl do otvoru v monitoru a šlo použít i kratší šrouby. Navíc styčná plocha je výrazně vyšší. Je zde vidět, že výrobce dodržel pravidla pro VESA 100 mm a pěkně se do monitoru vejde. Pokud chcete využít rozteč 200 mm, tak je třeba přišroubovat prodloužení na samotnou desku.


Connect IT A2 - detail držáku po montáži


Hlavice je obdařena sáňkami, které jsou pohodlné pro nasazování monitoru, ale neumožňují bohužel funkci pivot. Ten je proveden až na samé kulové hlavě. Ta má však jednu nevýhodu, a to, že umožňuje náklon pouze v jednom směru. Pokud tedy monitor otočíte, tak jste ochuzeni o náklon nahoru a dolů. Navíc vždy držák lehce podlehne (i ten nejpevnější), a tak je vlastně monitor při pivotu lehce nakloněn dopředu. Pokud tedy hledáte držák pro pivot, tak tento není zcela ideální.


Connect IT A2 - držák po montáži


Celkově jde však o velmi zdařilý produkt, který si jistě zaslouží vaši pozornost, ale celkové hodnocení si nechme až na konec.


Connect IT A2
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
20 kg
Odsazení od zdi
9,7 - 41,7 cm
Náklon nahoru/dolů
15°/15°
Náklon do stran
180°
Pivot
Ano
Zdvih
0 cm
Rozměry monitoru/TV
17" - 37"
Provedení
Montáž na zeď
VESA rozteč
75, 100, 200 mm



Stell SHO1062


Tento na pohled velmi mohutný držák je obdařen hlavně velkou deskou pro upevnění samotného monitoru či televize. Nabízí rozteče až do 200 mm, a to včetně méně používaných 100x200 mm. Také je hlavice připevněna pomocí kluzného lože, na kterém lze celý monitor polohovat a otáčet. V podstatě za monitor vezmete a můžete jej "pivotovat" do obou stran a stále dokola. Sice zde nejsou aretace, a tak se musíte spolehnout na svoje oko, ale myslím, že si poradíte. Také připevnění na stěnu je provedeno přímo bravůrně.


Stell SHO1062 - držák po vybalení


V balení dostanete také jednoduchou vodováhu, kterou srovnáte přichycení samotné desky ke zdi. Ta bohužel nemá drážky pro šrouby, ale jen kulaté otvory. Pokud tedy vyvrtáte díru trošku jinde, tak srovnání není prakticky možné. A ten, kdo někdy vrtal do zdi, jistě ví, že trefit se přesně na milimetr není téměř možné. Stačí kamínek, který hned na začátku hne s vrtačkou, a už je díra někde jinde. Dávejte si tedy při vrtání obzvlášť pozor. Naštěstí díky otočné hlavici lze vždy monitor srovnat, ale pokud by byl držák hodně křivě, tak by nemusel držet a monitor by uhýbal k jedné straně.


Stell SHO1062 - detail kříže držáku


Samotná hlavice je (jak už jsem říkal) usazena na kluzném kloubu, který umožňuje jeho polohování a otáčení. Tuhost kloubu regulujete pomocí páčky (šroub s kličkou). Pokud je tedy váš monitor těžší, bude třeba si šroub přitáhnout, naopak u lehkých je třeba povolit, aby nebyl při manipulaci poškozen.


Stell SHO1062 - řešení uskladnění kabelů


Velkým překvapením je řešení kabelů. V ruce jsou totiž otvory, kterými lze prostrčit samotný kabel. V desce, co se přišroubovává na zeď, je navíc očko, které kabely přitiskne ke zdi. A nebojte, v samotné ruce jsou totiž otvory uměle zmenšeny záslepkou, kterou lze vyjmout, kabel prostrčit (i s větším DVI konektorem) a opět záslepku dát zpět.

Držák vzhledem k tomu, že má udávanou nosnost 25 kg, drží jak přibitý. Rameno se ani při velmi neopatrném zacházení neprohne, čepy jsou pevné a dovolím si tvrdit, že o nějakých pět kilo víc by unesl. Problémem by však asi byl kluzný kloub, který by šel špatně nastavovat. Celkově je držák velmi dobře proveden a rozhodně jej doporučuji. Pozor však na větší plech, který je uzpůsoben pro VESA 200x200. Bylo by jistě lepší, kdyby byla verze i s plechem jen pro VESA 100x100 (nebo aby v balení byly oba).


Stell SHO1062 - držák po montáži na zeď

Držák i při zatížení 10kg monitorem neměl sebemenší problém. Je fakt, že je to necelá polovina toho, co držák unese, takže problémy očekával asi málokdo. Pokud jsem jej zatížil dalšími deseti kily, tak stále držel perfektně. Při maximálním zatížení se již musel hodně dotáhnout kloub a s monitorem se špatně manipulovalo, ale pokud by se váha rozložila na větší plochu (a ne jen 24"), tak by byla i větší páka na překonání kloubu.


Stell SHO1062 - detail držáku po montáži


S tímto držákem jsem byl asi nejvíce spokojený. Ačkoli má trošku industriálnější vzhled, deska je pro monitor zbytečně velká a kdyby byla verze s 100 mm deskou, tak se pro běžné uživatele určitě hodí víc.


Stell SHO1062
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
25 kg
Odsazení od zdi
7,2 - 39,5 cm
Náklon nahoru/dolů
90°/90°
Náklon do stran
150°
Pivot
Ano
Zdvih
0 cm
Rozměry monitoru/TV
max 37"
Provedení
Montáž na zeď
VESA rozteč
75, 100, 200 mm
reklama