reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl

15.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl
V dnešní recenzi se zaměříme na několik VESA držáků pro LCD monitory a potažmo i menší televize. Pokud máte monitor s nevyhovující ergonomií a nechcete se ho vzdát, tak zbystřete. Váš monitor má stále naději a do koše rozhodně nepatří.

Celkové hodnocení


Nejprve je třeba si uvědomit, že držáky na monitory a televize jsou obvykle rozděleny podle nosnosti a velikosti. Každý potřebuje jiný držák a i např. dnešní výherce nemusí vyhovovat všem, už jen protože je třeba moc malý. Dále jsou zde kategorie polohovatelnosti a možnosti připevnění (zeď/stůl). Zkrátka rozdělení je mnoho a nelze vyhlásit vítěze testu. Udělejme si však takové shrnutí.


Conect IT Twin (CI-59) - pro 2 LCD (max. 24") s přichycením na desku stolu

Conect IT Twin - celkové hodnocení držáku monitoru


Tento držák dokázal překvapit svou jednoduchostí a funkčností. Bohužel má malou nosnost a pro těžší monitory s CCFL podsvícením se nehodí. Pokud ale máte 2 moderní LCD s LED podsvícením, co váží tak kolem 6 kg, je to ideální držák na stůl. Samotné uchycení desky na monitor je kvalitní, avšak existují i lepší (kdyby výrobce zakulatil rohy a ty zapadly přesně do VESA otvoru, bylo by to lepší). Celkově tedy držák mohu doporučit a rozhodně s ním budete spokojeni.
 
 
Connect IT A2 - na zeď s dvojitým ramenem a funkcí pivot

Connect IT A2 - celkové hodnocení držáku monitoru


Tento držák je díky extrémní univerzálnosti, kvalitní konstrukci a uchycení kabelů asi ideální volbou pro ty, co chtějí přichytit monitor (i těžký a velký monitor) na zeď. Pokud však požadujete pivot, raději se poohlédněte jinde. Pivot je sice přítomen, ale při otočení zamezí náklonu nahoru a dolů. Konstrukčně a pevnostně bude vyhovovat asi všem. Navíc má asi nejlépe vyřešené spojení desky, co se šroubuje k monitoru, a samotného držáku. Sáňky podobné blesku zkrátka fungují.
 
 
Connect IT A3 - na zeď s dvojitým ramenem

Connect IT A3 - celkové hodnocení držáku monitoru


Tento držák je jednodušší variantou předchozího. Pokud se vám tedy zdá cena kolem 500 Kč moc, můžete se zaměřit na tento držák. Je o cca 200 Kč levnější a poslouží podobně. Jen se musíte zcela rozloučit s pivotem a jednoduchou obsluhou při montáži. Konstrukčně a pevnostně je však velmi dobrý. Bohužel nemá VESA 200x200, ale to u monitorů stejně obvykle nevyužijete.
 
 
Hama Next 2 - jednoduchý držák na zeď se základním polohováním

Hama Next 2 - celkové hodnocení držáku monitoru


Toto lego (ano, jinak se to nazvat nedá) je jasným odstrašujicím příkladem toho, jak se držák vyrábět nemá. Nejdříve si musíte vzít dopoledne volno pro jeho složení, následně vás čeká nemilé překvapení, že přiložený šroub je krátký a musíte navštívit železářství nebo svou garáž. Navíc polohování pomocí ozubeného hřebenu je již přežito. V 90. letech jsme se s ním setkávali běžně a stejně běžně tento hřeben po čase přestal fungovat. Navíc ihned po montáži celý držák vrzal vlivem tření. Neuvěřitelné. Za stejnou cenu pořídíte zcela bezproblémový Connect IT A3.
 
 
Stell SHO1100 - jednoduchý držák na zeď s pivotem

Stell SHO1100 - celkové hodnocení držáku monitoru


Tento extrémně jednoduchý držák plní své poslání dobře. Jedinou výtku mám k sesazení držáku. Je potřeba trochu trpělivosti, abyste dotáhli matku. Jinak je však držák zcela bezproblémový a funkční. Navíc je jeho pevnost díky minimální páce fantastická a poskytuje pivot s aretací. Jako jediný z testu!
 
 
Stell SHO1062 - na zeď s dvojitým ramenem a funkcí pivot

Stell SHO1062 - celkové hodnocení držáku monitoru


Tento velmi zdařilý držák přišel už složený. Na zeď se montuje jen destička, do které se jednoduše zacvakne celý držák i s monitorem. Rozsah polohování, pivot a uchycení kabelů je zkrátka snem všech. Snad jen plech pro přichycení k monitoru či k televizi by mohl být i ve verzi jen s VESA 100x100 mm. Ale to je tak drobná "vada", že ji asi ani za vadu považovat nelze. Konstrukcí i pevností jde o velmi dobrý produkt, který rozhodně doporučuji.
 
 
Stell SHO1032 - pro jedno LCD s přichycením na desku stolu




Tento držák se ukázal v tom nejlepším světle. Dokázal, že i specifikace mohou být překonány a pokud se bojíte nižší nosnosti (pouze 6 kg), tak se bát nemusíte. Držák unese i výrazně těžší monitor (10 kg není problém). Spony pro uchycení kabelů fungují a deska pro přišroubování monitoru je velká tak akorát. Chybí snad jen pivot.
 
 
Za zapůjčení všech držáků v testu děkujeme obchodu ALFA COMPUTER



Uvažujete o VESA držáku?
V anketě šlo hlasovat od 15.8.2012 do 7.8.2013. Počet hlasujících: 32
Ano, pro můj monitor je to ideální řešení41 %
Ano, ale zatím jsem nenašel ten správný16 %
Ne, můj monitor má ergonomii dostatečnou31 %
Ne, přijde mi to zcela zbytečné13 %
reklama