reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update: co přináší nového?

18.4.2017, Jan Vítek, recenze
W10 Creators Update: co přináší nového?
Už několik dní je k dispozici nová verze systému Windows 10, jež získala své označení Creators Update. Dle toho je určená především tvůrcům obsahu, ale máme tu i nový herní režim, funkce pro zabezpečení nebo nastavení soukromí.
I když nám dá Windows k dispozici hned při prvním startu nové verze systému Windows 10 několik možností, jak si zajistit soukromí, to automaticky neznamená, že jsme s tím skončili. Ihned po naběhnutí systému se tak vyplatí otevřít si Nastavení a překontrolovat, co je ještě k dispozici. V našem případě bylo stále zapnuto sledování spouštění aplikací, jak ukazuje následující screenshot.



Vedle toho tu máme i další nastavení, které se týkají reklam a soukromí, ale mezi volbami záložky Soukromí je nenajdeme. Jde například o Oznámení a akce v záložce Systém, kde je několik voleb, pod nimiž se může ukrývat zobrazování reklam. Zcela jasně byla už identifikována jedna, a to Zobrazovat tipy, triky a návrhy při používání Windows. Podezřelé jsou ale i jiné, jako zobrazování oznámení na zamykací obrazovce nebo poslední se zobrazování novinek a návrhů.



Co se týče přenastavení systému na konfiguraci, která vyhovuje Microsoftu, v tomto bodě se v Redmondu už dokázali trošku zkrotit. Už se nesnaží tak okatě nahradit námi preferované aplikace spojené s jistými souborovými typy svými programy. Zobrazí se pouze nabídka, v níž je naše předchozí volba ale stále výchozí. Stejně tak se sice s poprvé spuštěným systémem ukáže i prohlížeč Edge s informacemi o tom, co je nové, ale ten už se nesnaží procpat do předních míst na Hlavním panelu. Stejně tak nabídka Start menu s jeho dlaždicemi zůstane stejná, a tak se dá objektivně říci, že se v tomto Microsoft opravdu zlepšil oproti Anniversary Update.



- klikněte pro zvětšení -

Microsoft také slíbil nové Centrum zabezpečení pro Windows Defender (Privacy Dashboard), které nastoupí s novým uživatelským prostředím za klasické okno Windows Defenderu, které oznamovalo, zda je počítač správně monitorován a chráněn. To ostatně nové okno ukazuje také, ale jinak tu je rozcestník pro pět dalších součástí ochrany počítače.



Ochrana před viry a hrozbami může být zajištěna právě samotným systémem, nebo softwarem třetí strany. Pokud se rozhodnete pro výchozí řešení, získáte v podstatě stejné možnosti jako dříve. Osobně mě potěšilo to, že systém už po vypnutí ochrany v reálném čase nevyhrožuje, že ji zanedlouho zase zapne. To pomůže v případě, že tato funkce dělá neplechu, jako třeba v případě, kdy čekáte několik dlouhých sekund na takovou prkotinu jako otevření fotografie v prohlížeči.



Že překlad není ještě stoprocentní, to ukazuje hláška "Zobrazit Sestavu o stavu", pod čímž si těžko něco rozumného představíme. Nejspíše se tím myslí konfigurace systému s ohledem na výkon a zkrátka jeho kondici. Řeší se například případ, kdy dochází na systémovém disku prostor.



Dále tu máme nové okno pro nastavení firewallu, které ale v podstatě jen zobrazuje, na jakých sítích je firewall zapnutý a pak tu jsou zbylé odkazy, které nás přivedou už k jiným volbám v Nastavení nebo Ovládacích panelech.



Řízení aplikací a prohlížečů se týká pouze filtru SmartScreen, který má chránit počítač před potenciálně škodlivým softwarem, což si může zkušený uživatel klidně vypnout. Pak tu jsou filtry SmartScreen speciálně pro prohlížeč Edge a obchod Store, takže pokud tyto vymoženosti nepoužíváte, také si je můžete vypnout.



A nakonec to jsou Možnosti pro rodinu, čili především rodičovská kontrola, což oceníme pouze v případě, že má k danému počítači přístup někdo, jehož je třeba nějakým způsobem omezovat. Vedle toho je tu ale odkaz na seznam zařízení, která s počítačem byla v kontaktu (telefony, tablety, ostatní PC) a ta můžeme ze seznamu třeba odebrat.

Microsoft má pro rodiče několik rad a na adrese account.microsoft.com/family také možnost sledovat, kde se jejich potomek pohybuje a jak využívá svůj účet. Pak budete moci i nastavit, jak dlouho bude moci používat daný počítač, nastavit věkový limit pro využití různého obsahu, atd.
reklama