reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů

31.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů
Když se dnes řekne "tablet", tak si všichni vybaví počítač s dotykovou obrazovkou. Ale ten opravdový tablet je však něco trošku jiného. Dnes se podíváme na novinku od Wacomu, která přidává ovládání prsty, a to rovnou všemi pěti. Směle do toho.
Kapitoly článku:

Nový design a povrch


Před nějakým tím časem, jsme recenzovali jeho předchůdce, a to v roce 2010, kdy byla dostupná čtvrtá generace slavného Intuosu. V nedávné době však představil Wacom již pátou generaci, která přináší opět mnoho změn. Na první pohled jde hlavně o podporu ovládání prsty. Wacom se však nespokojí se dvěma, ale rozeznává rovnou pět dotyků naráz. Můžete si tak tvořit gesta dle libosti, ale o tom později.



Balení Wacomu (klikněte pro zvětšení)


Jako vždy dodal výrobce tablet v pěkném balení, které se navíc snadno přenáší. Kufřík se oproti předchozí generaci ztenčil asi o polovinu a místo plastových výplní jsou zde "Eco" recyklované papíry. Ale to vůbec není podstatné, hlavní je, že tablet je dobře chráněn a nemělo by se mu nic stát při přepravě.




Otevřená krabice (klikněte pro zvětšení)


Po vybalení již na vás čeká tento krasavec.



Horní pohled na teblet který lze otočit i pro praváky (klikněte pro zvětšení)


Neodpustím si porovnání s předchozí generací. Protože tu používám již nějaký ten čas docela aktivně, tak se to vyloženě nabízí. Ale popořádku. Rohy jsou zakulaceny a tablet celkově dostal trošku modernější křivky. Také strana s tlačítky již není lesklá ale převzala matný a lehce pogumovaný povrch. Ten je velmi příjemný na dotek a nejsou na něm vidět otisky prstů. Zkosení spodní a horní části zůstalo prakticky stejné. Opticky se zvětšila aktivní plocha, ale opravdu jen opticky. Aktivní část je totiž definována malými růžky (jsou vidět dobře při rozkliknutí fotky) a za těmito okraji můžete perem jezdit do aleluja a nic se dít nebude. Na jednu stranu to je takový trik, ale tento trik má své opodstatnění. Pokud přejedete perem za aktivní okraje, tak na vás totiž nečeká žádná překážka. Může to znít jako drobnost, ale jsou to právě drobnosti co dělají z obyčejného zařízení neobyčejné. Ikonky ohraničující aktivní oblast jsou podsvíceny, sice jen lehce, ale ve tmě je uvidíte a za světla vám vadit nebudou. Rozhodně zde nenaleznete nějakou ultra svítívou LED. Vše je decentní.


Tlačítka a dotykové kolečko pro scroll apod. (klikněte pro zvětšení)

I tlačítka doznala velkých změn. V předchozí generaci byla tlačítka fyzicky oddělená od plochy tabletu a vlastně šlo o klasická mikrospínačová tlačítka. Vedle nich se nacházel OLED displej, který znázorňoval aktuální funkci tlačítka. Nová verze má však tlačítka kombinovaná a jen lehce zapuštěná do těla. Také jsou lépe hmatově odělena. Po hmatu víte, že nad čárkou je ještě jedno tlačítko a pod tečkou také ještě jedno. Celkově jsou zde dva takové bloky (to zůstalo nezměněno) a mezi nimi kolečko s tlačítkem uprostřed.

A v čem spočívá ona kombinace? Tlačítka na sobě nesou dotykovou vrstvu, a pokud na ně jen položíte prst, tak se na LCD objeví graficky povedená nápověda, co které tlačítko dělá.




V této nápovědě je i vidět, které tlačítko je zrovna aktivní (je na něm položen prst). Jistě uznáte, že grafická podoba jde s dobou a je názorná. Ale nyní se soustřeďme na hardwarovou stránku.



Možnosti usazení pera ve stojánku (klikněte pro zvětšení)


Nedílnou součástí tabletu je samozřejmě pero. Na obrázku sice vidíte dvě, ale jde o jednoduchou fotomontáž abyste viděli, jak lze pero na stojánek odkládat. Pero je oproti předchozí generaci stejné. Dokonce jsou v něm i výměnné kroužky, ale různé barvy kroužků jako bylo u předchozí generace již přibaleny nejsou. Také jsem nenašel v balení tlustší gumovou násadku simulující lépe štětec. Nejdříve jsem to pokládal za chybu, ale pak jsem si uvědomil, že jsem ji vlastně nikdy nepoužil. Mohou však být lidé, kterým chybět bude.



Ve stojánku najdete hroty a kleštičky pro jejích demontáž (klikněte pro zvětšení)


Ve stojánku najdete schované různé hroty. Ty jsou stejné jako v předchozí generaci. Pět náhradních standardních hrotů, tři simulující fixu, jeden kuličkové pero a jeden štětec s pružinkou. Uprostřed všech hrotů jsou kleštičky pro jejich snadnou demontáž. Již tedy nebudete kousat do hrotu jako u třetí generace a také hroty máte stále u sebe. Tento systém nasadil Wacom u předchozí generace a osvědčil se natolik, že jej není třeba měnit.



Dodávané příslušenství (klikněte pro zvětšení)


V balení také najdete krabičku s manuálem a instalační CD. Samozřejmostí je USB kabel. Ten se oproti předchozí generaci připojuje doprostřed strany, kde nejsou tlačítka. Záměrně neříkám pravé či levé, protože tablet je uzpůsoben jak pro praváky, tak pro leváky. Já jsem levák a proto na předchozích obrázcích vidíte tablet postavený s tlačítky na pravé straně. Předchozí verze měla dva USB konektory, které se akorát vzájemně zavíraly a otevíraly podle toho, kam jste chtěli dát kabel. Dnes bude kabel uprostřed. To nevidím jako sebemenší problém. Výrobce by jistě u předchozího designu zůstal, pokud by nechtěl vybavit tablet i bezdrátovou technologií. Wireless kit si však musíte přikoupit. V naší dodávce však byl přibalen, a tak odzkoušíme i ten.



Wireless Kit koupíte zvlášť (klikněte pro zvětšení)


V tomto kitu naleznete malinký přijímač do USB portu počítače (hodně podobný Logitech Unify). Dále baterii velmi podobnou běžné telefonní baterii. Jde o Li-On baterii s 3,7 V a 1150 mAh. No možná by i do nějakého mobilu šla dát, velikost i napětí odpovídají. V neposlední řadě je zde vysílač, který se zapojí do tabletu, ale jak vidíte, tak je docela rozměrný a asi by mu neslušelo ho připojit do konektoru, kam se běžně zapojuje kabel. Výrobce to vyřešil opět elegantně. Na zadní straně jsou dvě dvířka, kam baterii i USB vysílač schováte a opět dvířka zavřete. Na tabletu se vzhledově tedy nic nezmění. Tedy až na to, že vysílač nahradí záslepku a je na něm tlačítko pro zapnutí. Aby tablet vydržel na baterii co nejdéle, tak se samozřejmě připojení vypíná.





konektory (klikněte pro zvětšení)


Předchozí obrázek si povinně rozklikněte do velké podoby, abyste viděli na levé straně tlačítko vysílače (to je bez Wireless Kitu nahrazeno záslepkou) a uprostřed USB konektor pro kabel. Nabíjení baterie je prováděno pomocí USB kabelu a tablet lze dál provozovat i jako drátový. Toto řešení pokládám za velmi příjemné. Výrobce nemusí vyrábět dvě verze tabletů a vy si navíc můžete tuto bezdrátovou funkci kdykoli přikoupit. Která myš to má? Málokterá.


Wacom Intuos5 touch Large
Rozlišení
5080 lpi (200 lpmm)
Citlivost na přítlak
2048 úrovní
Přesnost pera
0,25 mm
Přesnost nitkového kříže
0,15 mm
Citlivost na náklon
+/- 60 stupňů
Reakce na pohyb
Od 20 mm nad plochou tabletu
Aktivní plocha
325 x 203 mm
Aktivní plocha na dotek
299 x 190 mm
Velikost
487 x 318 x 12 mm
Počet tlačítek
8 + Touch Ring
Spotřeba
Méně než 300 mA
Interface
USB mini-B/ Bezdrátový (prodává se samostatně)
Délka přívodního kabelu
2,5 m
Hmotnost
1,8 kg

Parametry jsou u nového a předchozího tabletu prakticky stejné. Rozměry aktivní plochy jsou stejné, velikost tabletu je změněna jen o pár milimetrů a tloušťka zůstala stejná. Přibyla samozřejmě možnost ovládat tablet prsty a bezdrátový přenos. Úrovně přítlaku a náklon pera jsou stejné. Také rozlišení je stejné. Rozlišení je hlavně i na dnešní dobu více než dostatečné. 200 lpmm je vlastně přesnost 0,005 mm. To je samozřejmě teoretická přesnost a musíme si uvědomit, že i pero mát hrot a ten má nějakou špičku, co má nějakou plochu. Výrobce udává tedy přesnost pera 0,25 mm. I to je však dostatečné. Pracoval jsem s menší verzí předchozí generace (verze Medium) na 30" LCD a přesnost byla stále na pixel na monitoru. Co víc si přát, že?

Někoho může zarazit fakt, že aktivní plocha pro dotykové ovládání je menší než pro ovládání perem. Ale věřte, že i takto velká plocha bohatě stačí. Pozorný čtenář si jistě všimne vysoké hmotnosti. Tablet je opravdu docela těžký (stejně jako předchůdce) a díky tomu pěkně drží na stole. Jde přecejen o grafický tablet, a tam je vyšší hmotnost vlastně vyžadována. Nedivil bych se, kdyby Wacom do tabletu přidával na zadní stranu kovovou desku jen proto, aby zpevnil tělo, a využil obyčejné oceli, aby zvýšil hmotnost. Rozebírat to však vůli tomu nebudeme.
reklama