reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland ME-940L: HDD box na klíč

25.9.2008, Jan Vítek, recenze
Welland ME-940L: HDD box na klíč
Tato menší recenze se bude zabývat malým HDD boxem pro 2,5" disk s IDE rozhraním, jehož největším lákadlem je poskytovaná bezpečnost vašich dat proti jejich zneužití. Využívá totiž 64bitové šifrování pomocí přístupových klíčů, ale nabízí i jiné kvality.
Kapitoly článku:
  1. Welland ME-940L: HDD box na klíč
  2. Software a práce s boxem
  3. Závěrečné hodnocení
Společnost Welland se zabývá především úložnými zařízeními a nabízí velmi širokou škálu takových produktů, kde figurují boxy pro pevné disky, zařízení typu SAN (Storage Area Network), multimediální úložná zařízení a různé speciální produkty, mezi něž se může zařadit i dnes testovaný box, Welland ME-940L.



Box přichází ve stříbrno-zelené krabici, z níž na nás jako první vykoukne samotný box zabalený v antistatickém sáčku a pod papírovou přepážkou je pak uloženo další příslušenství. Je zde v podstatě veškeré, které bychom mohli při provozu potřebovat.

Model
ME-940L
Rozměry
132 x 82 x 15 mm
Hmotnost
-
Materiál
hliník, nikl, plast
HDD
2,5" Paralel ATA - FAT16/32, NTFS
Rozhraní
USB 2.0
Kompatibilita
Windows 98SE/ME/2000/XP
Speciality
64bitové HW šifrování
napájení z bateriového adaptéru

Tento box využívá už na pohled kvalitní materiály, mezi něž se řadí především hliník použitý pro obal, nikl pro rámeček a jinak samozřejmě i nezbytný plast pro drobnější součásti. Co se týče jeho velikosti, pak ta rozhodně není přehnaná a bere v potaz malé rozměry 2,5" mobilních disků. To se rozhodně hodí, protože jinak je zde příslušenství více než dost.



Hlavní černé tělo je tedy celé z hliníku, přesněji z jednoho kusu. Tvoří tak jakousi šachtu, do níž budeme vnitřní elektroniku s diskem zasouvat. Co se týče jeho designu, pak na vrchní straně máme pouze grafické znázornění hlavní vlastnosti tohoto boxu - Data Encryption. Druhá strana je již pouze černá. Můžeme si také všimnout, že box je na jedné straně zaoblený a na druhé straně rovný, takže by box šel teoreticky postavit i tak, aby zabíral minimum místa. Avšak i když sám o sobě by takto pohodlně seděl, z rovnováhy ho velmi snadno vyvede připojený USB kabel, který je velmi tuhý a nepoddajný. Toto mohl výrobce provést poněkud lépe, zvláště když vezmeme v potaz, že má jít o mobilní zařízení.



Přední strana s kovově lesklými lištami má černé plastové vyložení a v něm se mdle ukazuje nápis Pro Secure. Ten však po zapojení boxu do napájení začne svítit modrou barvou z předních světelných diod a při práci pevného disku se intenzita podsvícení zvýší. Světlo to ale není příliš otravné a nakonec, komu bude vadit, ten si určitě sám poradí cvaknutím kleštičkami.



Zadní strana se pak ukazuje množstvím prvků. Bráno zleva je zde tlačítko Copy pro funkci zálohování dat, poté dvě světelné diody, z nichž ta pravá svým zeleným světlem signalizuje přítomnost šifrovacího klíče a levá červeným světlem signalizuje něco jako práci s šifrovaným oddílem (manuál se o tomto nezmiňuje). Následuje mini USB konektor, konektor pro připojení klíče a nakonec kulatý napájecí konektor, k němuž ale v balení nenajdeme síťový adaptér, nýbrž krabičku pro čtyři AA baterie. A nakonec zcela po stranách jsou místa pro šroubky, jež celou konstrukci zajistí.



Zevnitř i se zadním panelem vytáhneme dlouhý plošný spoj, na jehož horní straně je příslušný PATA konektor pro připojení pevného disku. Ten se samozřejmě stará i o jeho napájení. Na spodní straně PCB je pak elektronika v podobě čipu ALi M5642H, což je USB 2.0 - IDE kontroler, 1Mbit flash paměť PMC a nakonec mikrokontroler MPC89E51AF od MEGAWIN.



Instalace disku je velmi jednoduchá. Stačí jej nasunout na konektor, což jde trošku ztuha, ale jde, poté disk zespoda zajistit šroubky a nakonec jej zasunout do hliníkového obalu a tam upevnit posledními dvěma šroubky. Je trošku škoda, že disk se svou horní stranou přímo nedotýká hliníkové masy a má od ní malý odstup. To by se dalo vyřešit nějakou teplovodivou podložkou, jež by se na disk nalepila, ale zde by zase mohly vzniknout problémy s instalací.


Příslušenství


Mezi dodávaným příslušenstvím dominuje pěkně zpracovaná černá taška se zipem, kam si můžeme kromě boxu umístit také ostatní příslušenství. Hardwarové klíče se ale pochopitelně příliš nevyplatí nosit společně s boxem.



Ty jinak dostaneme celkem dva, vyrobené z plastu a opatřené vzadu zelenou kontrolní LED. Vedle nich je to příslušný adaptér pro tužkové baterie, z nějž vede kulatý napájecí konektor, USB kabel s možností přídavného napájení z dalšího USB konektoru a nakonec šroubky.



Příslušenství je tedy bohaté, i když onen bateriový adaptér vzbuzuje spíše otázky, které snad budou zodpovězeny díky zkušenostem s tímto výrobkem.


reklama