reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland Predictor a Greenstar - obohacené HDD boxy

28.4.2008, Jan Vítek, recenze
Welland Predictor a Greenstar - obohacené HDD boxy
Funkce externích boxů pro pevné disky se stále rozšiřují, a tak si dnes můžeme představit dva boxy od firmy Welland s označením Greenstar a Predictor. První z nich nabízí funkce pro šetření energií a druhý zase monitoring informací S.M.A.R.T. Pojďme na ně.
Kapitoly článku:
  1. Welland Predictor a Greenstar - obohacené HDD boxy
  2. Greenstar ME-740PS-S a software
  3. Testy a závěrečné hodnocení
Společnost Welland existuje od roku 1988 a dnes mezi její produktové portfólio patří úložná zařízení, které lze osadit pevnými disky a zapojit do sítě nebo přímo k počítači. Nabídka tak zahrnuje NAS boxy a dále různé další boxy pro 2,5" a 3,5" pevné disky, které jsou v některých případech doplněny o další funkce, jaké se představí právě dnes.



My se dnes tedy podíváme na tyto dva boxy pro 3,5" pevné disky s rozhraním Serial ATA:
  • Welland Predictor ME-740SD černý
  • Welland Greenstar ME-740PS-S černý


Welland Predictor ME-740SD


Začneme s modelem Predictor, který se dodává v tuhé papírové krabici, kde je box opatřen igelitovým obalem a také zasunut v pěnových blocích, které jej udržují dále od stěn krabice. Ostatní příslušenství se také uvnitř jen tak neválí, takže při přepravě by problém vzniknout neměl.



Model
Predictor ME-740SD
Materiál
hliník, ocelový plech, plast
Rozměry
198 x 125 x 33 mm
Disk
3,5" SATA 150/300
Souborové systémy
FAT16, FAT32, NTFS
Rozhraní
USB 2.0
Specialitky
One Touch Backup (zálohování)
S.M.A.R.T. informace

Samotný box se nijak nevymyká tomu, co jsme již měli možnost několikrát spatřit. Složen je z hliníkového obalu, ve kterém je zasunut plechový modul s elektronikou a pozicí pro přišroubování pevného disku. Z přední strany pak můžeme vidět čelo boxu s piktogramem plotny a ramena disku, který se modře podsvítí při práci pevného disku.



Pohled zezadu pak ukáže ovládací prvky a konektory. Jednak je to malé červené tlačítko Copy, které aktivuje funkci One Touch Backup, tedy zálohování jedním dotykem. Pak zde máme USB B konektor pro rozhraní USB 2.0, čtyřkolíkový napájecí konektor a nakonec vypínač boxu.



V zadní části však také můžeme vidět vedle průsvitných kousků plastu také nápisy GOOD, WARNING a DANGEROUS. Těmito třemi stupni box ukazuje uživateli kondici pevného disku, kterou bere z údajů S.M.A.R.T. Pokud je tedy vše v pořádku a v mezích, svítí GOOD zeleně. Při horším stavu disku se oranžově rozsvítí WARNING a v horším případě bude červeně zářit DANGEROUS. Naštěstí toto není jediný způsob, jakým box zprostředkovává informace ze S.M.A.R.T.


- klikněte pro zvětšení -

Vnitřní modul se dá z hliníkového obalu jednoduše vysunout a za zmínku stojí, že vše drží pohromadě celkem pevně i bez použití šroubků. Na fotografii si můžeme všimnout také dvoužilového kabelu s třípinovým konektorem, který patří do třípinového headeru. Zde by stačil sice dvoupinový, ale pak by uživatel mohl kabel zapojit opačně. Takhle jsou oba krajní piny propojeny, a je jedno, jakou orientaci si uživatel zvolí.



Nyní již zbývá pouze příslušenství. V balení najdeme v prvé řadě malý napájecí adaptér, pak klasický, metr a půl dlouhý USB A-B kabel a nakonec sáček s manuálem, CD se softwarem a šroubky pro zajištění pevného disku a celého boxu.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Welland ME740SD-S poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama