reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: lepší než sedmičky?

30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Windows 10: lepší než sedmičky?
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.

Windows NT a jejich vývoj


Vývoj systému NT začal původně už v roce 1988 jako práce na nové verzi systému OS/2 firem IBM a Microsoft, která se tehdy označovala jako NT OS/2. Nicméně Microsoft mezitím přišel s úspěšným systémem Windows 3.0, a tak se tým vývojářů NT rozhodl projekt přepracovat a založit jej na API Win32 namísto OS/2 a po schválení Microsoftem začaly práce na Windows NT, první 32bitové verzi tohoto systému. Společnost IBM pak pokračovala s vývojem OS/2 na vlastní pěst.



Windows 2000

V roce 1993 tak přišly na svět Windows NT 3.1, které byly určeny pro desktopové pracovní stanice a servery. Windows NT byly postupně vylepšovány, třeba aby podporovaly NetWare firmy Novell nebo architekturu PowerPC a v roce 1996 byly vypuštěny Windows NT 4.0 s uživatelským prostředím podobným systému Windows 95. Řada uživatelů přešla na Windows NT poté, co přišly na svět Windows 2000 (hádejte, v jakém roce), jež měly opět v podstatě stejné uživatelské rozhraní jako Windows 95, ale jinak byly mnohem modernější a v řadě případů i stabilnější a bezpečnější. Uživatelé si oblíbili především verzi Professional.

Windows 2000 přišly v únoru a v září je následoval systém Windows ME (Millennium Edition), poslední systém založený na klasickém kernelu Windows (verze 4.90). Jejich příchod na trh byl ale příliš uspěchán, neboť chystaný projekt Neptune selhal a byl zrušen. Microsoft pod tímto projektem vyvíjel systém založený na Windows 2000, který by byl určen pro běžné uživatele. ME byly spíše opakem Windows 2000 a často je uživatelé oprávněně kritizovali kvůli nestabilitě. Občas bylo těžké jej vůbec nainstalovat, zprovoznit na něm hardwarové komponenty a vyhnout se všelijakým různým chybám. Na druhou stranu Windows ME přinesly nové multimediální možnosti, ale Windows 2000 byl i tak dle mého názoru oblíbenější systém a uživatelé u něj často zůstali až do příchodu ikony, která nás doprovází dodnes.



Windows XP

Tou není nic jiného než Windows XP, první systém pro širokou veřejnost využívající jádro NT (konkrétně NT 5.1). Vyvíjen byl jako project Whistler, který nahradil jak project Neptune, tak Odyssey (nástupce Windows 2000) Na trh přišel 25. října 2001 jako systém, který tedy spojil dohromady Windows NT a sérii Windows 9x, od čehož si Microsoft sliboval vyšší výkon, neboť již nebyl založen na DOSu jako Windows 98 (tzv. real-mode DOS), což tedy byl případ i neúspěšných Windows ME. U nich to uživatelé kritizovali kvůli špatné kompatibilitě s DOSovými aplikacemi, které právě potřebovaly real-mode.

Windows XP nabídly přepracované, barevnější a líbivější grafické uživatelské rozhraní a také řadu nových funkcí. Využily bohatější Start menu a přepracovaný Windows Explorer, jehož uživatelské prostředí se od té doby moc nezměnilo. Windows XP také uměly pracovat s běžnými multimédii (zvláště jejich pozdější edice Media Center), dostaly nové možnosti pro správu sítě včetně možnosti vzdálené správy a asistence, integraci se službami .NET Passport a také nový Internet Explorer 6. Byl to také první systém, který vyžadoval aktivaci, čímž Microsoft bojoval a bojuje proti nelegálním verzím. Systém jsme si mohli běžně koupit ve verzi Home a Professional, která byla zaměřena na náročnější uživatele a firmy a nabídla rozšířené možnosti pro sítě a zabezpečení.

Uživatelé si museli nejdříve zvyknout na nové prostředí, a to ne kvůli jeho barevnosti, ale kvůli tomu, že nastavení bylo přepracováno. Museli jsme se také učit o nových možnostech a nabídce (tedy i o tom, co po instalaci vypnout a deaktivovat), problémy s programy pro MS-DOS přetrvávaly a pak měli uživatelé i pocit, že je systém až moc vede za ručičku, což je ale už pocit, jejž se asi dodnes nezbavili. Oceňovány byly ale schopnosti systému pracovat s multimédii, možnost jednoduchého vypalování dat na optické disky, celkově vyšší výkon a také množství zabudovaných ovladačů, což usnadnilo instalaci systému. Nakonec se ale systém rozšířil, lidé si na něj zvykli, nativní aplikace pro MS-DOS začaly mizet, a tak se z Windows XP stal dosud asi nejoblíbenější systém Microsoftu, který na prvním místě v oblibě vydržel až do roku 2012.



Windows Vista

Po mezistupni v podobě 64bitové verze Windows XP Professional přišly až na přelomu let 2006 a 2007 Windows Vista (jádro NT 6.0) vyvíjené pod kódovým označením Longhorn. Microsoft opět přišel s přepracovaným uživatelským rozhraním (známé Aero s možností HW akcelerace), které lidé zvyklí dlouhá léta na Windows XP prostě odmítli. Microsoft dle svých slov vyvíjel Visty jako systém, který měl řešit především otázku zabezpečení, a chtěl tak reagovat na to, že dřívejší verze nebyly schopné odolávat různému škodlivému softwaru i tzv. phishingu, tedy útokům zaměřeným především na uživatele. To ale přineslo také vysoké nároky na hardwarové prostředky, aplikaci různých DRM technologií proti kopírování multimédií, problémy s kompatibilitou (jak HW, tak SW) a také neslavně známý systém UAC (User Access Control), který se nás často ptal a ptá, jestli to, co chceme udělat, opravdu chceme. Visty také byly kritizovány jako příliš drahý systém, a to především v Evropě a jeho systém licencování byl považován za příliš restriktivní a vázaný na hardware.

Visty byly tedy často kritizovány, uživatelé odmítali opustit své Windows XP, ale Microsoft je i tak považoval za úspěšný systém. Je pravda, že se stal druhým nejpoužívanějším na světě, ale systém Windows XP s jeho 63 % procenty ani přinejmenším neohrozil, neboť v době největší popularity dosáhl na cca 20 %. Vista ale představovaly značný pokrok, a to třeba i pro hráče, kteří se mohli díky DirectX 10 koukat na hry s kvalitnější grafikou. Hry na DirectX 9 také nejdříve fungovaly pod Windows XP rychleji, což utvrdilo jejich majitele v tom, že nemá cenu o Vistách ani uvažovat a řada z nich se také urazila kvůli tomu, že DirectX 10 pro Windows XP nebyly určeny. Zlepšení ale přinesl první Service Pack pro Visty, díky němuž se už zrychlily, ale i tak se často mluvilo o tom, že uživatelé přechází zpět k Windows XP a firmy plánují Visty zcela vypustit a zůstat také u XP.



Windows 7

Dnes nejoblíbenější operační systém pro PC, Windows 7 (project Vienna), byl představen na podzim roku 2009 (jádro NT 6.1) jako vylepšený systém stavící právě na Vistách, který měl zajistit lepší kompatibilitu s hardwarem a softwarem. Microsoft také zapracoval na tom, aby vyřešil uživateli často kritizované problémy systému Vista a také se rozhodl přidat nové funkce do rozhraní Aero. To například lepší možnosti pro práci s okny nebo přepracovaný hlavní panel s možností "přišpendlit" aplikace, respektive jejich zástupce. Windows 7 také už podporují vícedotykové obrazovky, i když se vhodné pro takové ovládání nidky nestaly, mají nový systém sdílení v domácí síti (HomeGroup) a také opět přepracovaný UAC, který byl ještě o něco méně otravný.

Windows 7 se ihned staly hitem a dle toho se i prodávaly a rozšiřovaly na trhu, přičemž jejich expanzi nezastavil ani nástup další verze systému. Kritici oceňovali jejich funkčnost a větší uživatelskou přívětivost, rychlejší bootování i celkově vyšší výkon či nižší nároky na hardware, díky čemuž celkem slušně běžely i na slabých netboocích. Kvality tohoto systému jsou tedy vysoké, uživatelé ocenili změny v GUI, ale Microsoft si přesto řekl, že bude dobré Aero poslat do důchodu a vymyslel zcela nové rozhraní Metro, kterým reagoval na vzrůstající oblibu dotykových obrazovek.

Metro přišlo jako součást systému Windows 8 (NT 6.2) vypuštěného opět na podzim, ale roku 2012. Z těchto Windows už zmizelo klasické Start menu, které nahradila obrazovka s dlaždicemi zabírající celý monitor. Microsoft v tomto případě jednoduše vsadil na to, že mezi uživateli prudce vzroste obliba dotykových obrazovek. Měl pravdu, ale bohužel pro něj jen částečně. Chybou bylo především to, že Start menu bylo upřeno i uživatelům desktopových počítačů a klasických notebooků, kterým se vůbec nelíbilo, že tak ztratili kontakt s klasickou desktopovou obrazovkou. Druhou chybou byl předpoklad, že se Windows 8 rozšíří také na rostoucí kategorii tabletů a notebooky s dotykovými displeji budou úspěšné. Ani jedno z toho se nestalo, protože mezi tablety vedl a stále bezpečně vede Android a ani masivní reklamní kampaně nedokázaly uživatele notebooků přesvědčit, že by měli být nadšeni z dotykové obrazovky.



Windows 8

Ta přijde vhod spíše až u zařízení 2 v 1, která se dokáží složit do podoby tabletu, ale v jejich neprospěch hraje vyšší cena. U normálních notebooků je používání dotykové obrazovky velice nepraktické. Jednak kvůli tomu, že si tak prstem šťoucháme do displeje na kloubech, který se tak obvykle rozklepe a pak kvůli tomu, že použití myši může být i tak pohodlnější a přesnější (případně trackpointu, trackpadu na místech, kde není prostor pro myš).

Windows 8 byl tak poněkud schizofrenní systém, a to i z jiných hledisek. Představil pro uživatele s oblibou klávesnice a myši opět nepoužitelná vysunovací menu, které byla přímo otrava na počítači trpět a také se objevilo vedle klasických Ovládacích panelů nové a velice omezené nastavení určené opět pro dotykové obrazovky. Pak tu byly i nové aplikace pro rozhraní Metro, jež byly tak minimalistické, že nabízely stěží základní funkčnost (například aplikace pro prohlížení fotografií). Windows 8.1 se objevily o necelý rok později jako reakce na připomínky uživatelů a přinesly některé změny v uživatelském rozhraní, integraci SkyDrive (tehdejší OneDrive) a také byly vylepšeny některé aplikace pro Metro. Jinak se toho ale moc nestalo. Windows 8.1 zakrátko překročily popularitu původních osmiček, ale to jen proto, že se objevily jako jejich prostá bezplatná aktualizace, jejíž instalace nepředstavovala velký problém.

Microsoft později sám přiznal, že Windows 8 je neúspěšný systém, ale to už v době, kdy to bylo každému zcela jasné. Stačilo se podívat na stoupající podíly Windows 7 a stagnující Windows 8.x. Firma se opět jednou rozhodla, že začne naslouchat svým zákazníkům, ohlásila vývoj nového systému Windows 10, což už neprobíhalo pod taktovkou Steva Ballmera, ale spíše nového CEO, jímž se stal Satya Nadella. A Microsoft se do toho opravdu obul. Pozval miliony uživatelů do programu Windows Insider, díky němuž každý mohl testovat nové verze systému a bude tak moci činit i dále po jeho představení. Ohlásil jejich integraci napříč různými zařízeními, vývoj nových funkcí a součástí jako moderního prohlížeče Edge (Project Spartan) nebo virtuální asistentky Cortany. Slíbil kvalitní obchod s aplikacemi a také se zaměřil na základní sadu aplikací, jež dělaly předchozím Windows spíše ostudu.

My se dnes podíváme na to, jak se mu to povedlo.

Označení
Příchod na trh
Jádro
Edice
Windows 10
29. července 2015
NT 10.0
Windows 10 Home
Windows 10 Pro
Windows 10 Enterprise
Windows 10 Education
Windows 10 Mobile
Windows 10 Mobile Enterprise
Windows 10 IoT Core
Windows 8.1
17. října 2013
NT 6.3
Windows 8.1
Windows 8.1 Pro
Windows 8.1 Enterprise
Windows 8
26. října 2012
NT 6.2
Windows 8
Windows 8 Pro
Windows 8 Enterprise
Windows 7
22. října 2009
NT 6.1
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional
Windows 7 Enterprise
Windows 7 Ultimate
Windows Thin PC
Windows Vista
30. ledna 2007
NT 6.0
Windows Vista Home Premium
Windows Vista Business
Windows Vista Enterprise
Windows Vista Ultimate
Windows XP Professional x64
25. dubna 2005
NT 5.2
-
Windows XP
25. října 2001
NT 5.1
Windows XP Starter
Windows XP Home
Windows XP Professional
Windows XP 64-bit Edition
Windows Fundamentals for Legacy PCs
Windows ME
14.září 2000
4.90
-
Windows 2000
17. února 2000
NT 5.0
Professional
Server
Advanced Server
Datacenter Server
Windows 98
25. června 1998
4.10
Windows 98
Windows 98 Second Edition
Windows NT 4.0
24. srpna 1996
NT 4.0
Windows NT 4.0 Workstation
Windows 95
24. srpna 1995
4.00
Windows 95
Windows 95 SP1
Windows 95 OSR1
Windows 95 OSR2
Windows 95 USB Supplement to OSR2
Windows 95 OSR2.1
Windows 95 OSR2.5
reklama