reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.
danito (144) | 1.8.201721:38
A uz nemám W 10 ani na noťasu. Měl jsem ho tam rok. A nikdo mě nemůže obvinit ze zaujatosti. Jo. Rychleji, ba přímo výrazně rychleji bootuje. Toť vše. Vlastně jsem díky w10 poprvé víc vklouznul do Linuxu. Nejsem hardcore hráč. Existuje Wine a ty dvě hry, co si občas zahraju, spustím i na Linuxu. Jako bonus mě netrápí aktualizace, co dokurví předchozí nastavení, nemusim znova instalovat x věcí. Dal jsem jim šanci. A do roku 2020 minimálně je nechci na žádném zařízení. W 10 ne. Ani v roce 2017. Je to můj postoj a může se lišit. Kdo ho chce, ať ho má. Ja ten systém nenávidím. :­-­)
Odpovědět0  0
vrana17 (13) | 22.12.201614:46
10 jsou jednoznačně lepší než 7. Je to tak v tom poměru 7­-10. Pokud máte 7 a 10 jste si pořádně nevyzkoušeli se vším co umí, tak nehodnoťte jen aby jste prosazovali svuj aktuální systém. 7 horší grafické zpracování i obrazová stránka systému ­(umí 7, 3d obraz ve 2D pochybuji, stačí vám 3d TV­). 7 horší a pomalejší ovládání. 7 jsou méně stabilní systém v mém podání, než 10. Samozřejmě vše je to také o tom jak jste dobří na PC. PS: je možné že někdo má problém se starým HW ale to není chyba win10, že na ních nejede třeba ´10 let stará zvukovka.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 22.12.201618:57
To je dobře že Vám tak vyhovují , alespoň jste spokojený. Mě nevyhovují a proto je nechci . Nikomu nenutím své W7 a mimochodem , dokonce jsem se rozhodl o zprovoznění svého staršího ntb kde budou mé wxp. To je moje volba a tak jako já Vám přeji W10 když jste s nimi spokojený tak nechte zase Vy žít ostatní s tím co jim vyhovuje . Vše má být o svobodné volbě a jak si svobodnou volbu představuje Microsoft jsme se mohli přesvědčit poprvé při přechodu s wxp na Visty a v daleko větší míře nedávno při vydání vámi oblíbených W10. Hezké vánoce pane.
Odpovědět0  0
Streki (15) | 24.9.20167:03
Ano jsou skvele, clovek po kazdem spusteni jen zjistuje, ze je neco noveho. Jednou nefunguje zvukovka, podruhe ctecka na karty, obcas neco jineho zmizi v systemu. A to co fungovalo ve W7 to je tady trosku problematicke. No ted jsem resil problem s tomtom watch. Bohuzel ve W10 ne a ne fungovat. Resim to emulaci win XP pod VM Virtualboxem. W10 jaksi nemaji ani v te nejvyssi verzi VitrualPC. Dvoji rozhrani k nastavovani je take vyborna volba. Ti hosi od M vazne asi vedi co delaji. Proc je jedno nastaveni v Ovladacich panelech a dalsi v Nastaveni? A aktualizace to je take vazne prinosna vec. Neco co Vam vnuti a kdyz Vam nahodou spadne PC, protoze se neco nepovedlo, ani reset do default Vam nepomuze. Jeste, ze delam po kazde instalaci cistou zalohu. Normalni clovek musi byt nadsen. Jo a modra obrazovka smrti? Tu uz jsem take videl, stacilo jen spustit VM box a mit povolenu virtualizaci v BIOSu. JJ, ale co bychom vsichni chteli, kdyz je to ­"zadarmo­" a vlastne nekonecna beta....
Odpovědět0  0
danito (144) | 7.2.201623:04
Dlouhý příspěvek jsem smazal. Nebudu urážet ty, kterým se W 1.0 líbí. Co nechápu je, že někdo může říct, že W10 jsou lepší než W7. Původně jsem disk s W10 z NB vyndal, ale používají ho dcery a tak, ať se učí. Já si nechám W7 a na jednom kompu XP. Jako běžný uživatel jsem nenašel jedinou výhodu proti W7. Ani jednu jedinou. Klíčové aplikace chybí, všechno je pomalé a zatěžuje to procesor 3x víc než XP nebo W7. Chybí ovladače. A jsem docela rád, že se to lidi nestydí říct, protože to není IN. W10 budou dobrý teprve tehdy, až lidi zapomenou, jak skvělé byly Win7.
Odpovědět0  0
danito (144) | 9.2.201615:48
A doplním to. 2 hodiny se pokouším rozchodit webcam. Nejdřív mi systém hlásí, že je kamera v bezpečném módu
a používá ji jiný program. Pak mi to hlásí, že hardware není k dispozici a ve finále mi správce systému hlásí, že tento hardware není nainstalován a v okně, že tento hardware funguje správně a ovladače jsou aktuální. Noooo takže bych musel být úplná ...píp... ­(ženský rod­). Dcery to pochopí a já nebudu dělat Microsoftu ..píp...­(mužský rod­). 5 let ještě vydržím s nejlepším systémem, co jeho autor nestačil dokur... a pak najedu na Linux. Začínám mít dojem, že ta kamera bude chodit teprve tehdy, až si MS udělá biometriku, což jen dokazuje, že na těch fámách něco bude.
Všechny ovladače z W7 to převzalo a tohle ne? Je to záměr, tak ať jdou doprdele. Součást NWO? Moje názory se posledních pár měsíců docela radikalizovaly. A nemůže za to jen W10. Děkuji, nechci.
Odpovědět0  0
Draken (24) | 8.12.201512:54
Ať se na novinku W10 koukám jak koukám, nevidím důvod upgradu z W7. W8 byla vyloženě hovadina, něco co mělo sloužit pro mobilní zařízení a jaksi to frkli i na PC, aspoň tak se mi s ním pracovalo když se mi pod ruku dostal, tudíž ho na svém domacím PC nemám. W10 jsem měl možnost jen zkusit ale probůh co je to teď zase za trend ? grafický režim ala Win98 ? Šedé, ostré rohy, strohá menu a hlavně zase přeuspořádaná, po desátem kliknutí jsem tam kde jsem byl dřív po osmikliku ... proč probůh. Visty byl odpad ale měli aspoň DX10, tady jsem si nevšim ničeho kvůli čemu přecházet, výkon navíc? Spíš namíň z testů co vidím na netu... Myslim že 90% lidí co tvrdí jak jsou supr je maj vlastně jen kvůli tomu, že jsou IN a popravdě ani sami neví v čem je výhoda, ale pravda světu přece vládně vše co je IN a COOL a je nové, protože v očích ostatních je přeci nové=lepší a vy prostě chcete mít to co ostatní aby jste nebyly náhodou OUT ­(teda krom mě zjevně­)... a hlavně jsou zadarmo !!!! Hlavně se těšim na tu statistiku úspěšnosti, že už po roce přešlo 75% uživatelé Windows 7 a 8 na WIndows 10... aby né když vám v rohu něco křičí máte last minute na upgrade zadarmo! To si pak každá hospodiňka co pro kilobajt přes plot skočí, sakra rozmyslí jestli tohle nepropásnout... Nevim jak vy ale u W7 rád zůstanu dokud mi nenapíše desátá aplikace ­- nepodporovaný systém, pač to je snad jediný důvod proč přejít na nový systém, takže vlastně násilím..
Odpovědět0  0
CeleronD (22) | 29.10.201519:19
tam chybí zmínka o Windows 7 Starter.
Odpovědět0  0
pje (69) | 11.8.201515:51
Jednoduše proto, že vychází vstříc mnohem více těm, kteří by nejraději monitorovali každého uživatele v reálném čase než těm, kteří je jako OS chtějí používat bezpečně doma či v práci. zatímco pověstná neschopnost optimálního procesního managementu a souvisejících datových toků spolehlivě odstřelujících staré XP je již díky inspiraci v *nixech zažehnána a technologie jádra poskytuje potenciálně vyšší odolnost a bezpečnost, podivné praktiky MS preferující plné odesílání dat o práci uživatele v případě Expresní instalace a nedokumentovaný stav s odesíláním při povypínání všech nabídek v nastavení soukromí jsou jako vystřižené z Velkého Bratra. Můžete mi říci, co Vám zajistí u Win 10, že tento OS nepošle jediný bit kamkoli jinam než na Vámi explicitně zadanou adresu? Já tvrdím, že nic. Teprve reverzní inženýring ukáže, co v dokumentaci a nastavení není... Pro podnik a státní správu je Win 10 vysloveně bezpečnostní dírou jako hrom.
Odpovědět0  0
sstoklas (8) | 12.8.20154:50
Dlouho jsem váhal, jestli mám reagovat, ale nedalo mi to . . .
promiňte, ale to co tu popisujete, mi příjde jako plkání o ničem, které se objeví vždy s novou verzi Windows ­(a že jich od verze 3.0 pamatuji­). Zatím pokud vím se však korporace ani domácnosti v důsledku chabé bezpečnosti, či podle vás umyslnému ­"špionění­" v datech nezhroutuly. Dovoluji si konstatovat, že spíše než vynucený únik informací systémy charakterizovala historicky větší či menší stabilita, škálovatelnost a lepší, či horší pocit uživatele během práce.
Pokud bych přijal paranoidní představu o trvalém sledování, muselo by mi vadit absolutně všechno, všetně telefonování mobilem. Netvrdím, že zjevný otevřený pokus o monitorování mé činnosti považuji za normální a přijatelný. Vadí mi a snažím se ho ­(v případě, že ho tuším­) eliminovat.
Pokud byste měl svá tvrzní podložená ­(nešlo by o tlachání­), očekával bych konkrétní upozornění na konkrétní problémy a bezpečnostní rizika, aby se čtenář mohl poučit a sám rozhodnozt, zada novinku příjme, či nikoliv.
Každému, kdo v tomto smyslu má pochybnosti o úmysleh vývojářů Microsoftu doporučuji, nový systém nepoužívat !!!
Odpovědět1  0
tomil2002 (74) | 29.10.201519:38
No já díky novému Windows 10 jsem se docela skamarádil s Ubuntu , došlo už to tak daleko , že když se zapomenu a mám na kšandě disk s W7 , tak dělám něco of­-line a když jdu na net , tak přehodím disk a jdu hledat on­-line něco co potřebuji , na ext.uložiště si případně něco uložím ... .K Ubuntu jsem zatím našel málo programů , ale systém jako takový se mi jeví super . !!!
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 29.10.201519:42
No dodatek , W7 není špatný , jediné co se mi na něm nelíbí jsou ty knihovny i když se docela orientuji , tak se mi stává že se mi přehodí sdílené ­/ soukromé . Nejlépe je ty knihovny nepoužívat a ukládat si věci třeba do identicky pojmenovaných složek někde jinde .
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 3.8.201520:10
Pročetl jsem si hodně článků o W10 a hodně často vyznívá že je to krok proti soukromí . Nedůvěryhodný systém . Nerozumím tomu , ale je to hlavní aspekt proč ne W10 na webech .
Osobně jsem se zbavil tabletu s chrome ... . například .
Odpovědět1  1
sstoklas (8) | 3.8.201510:04
i ja jsem s Windows 10 ­(verze Pro­) spokojen. Zadny problem pri upgerade, ani ciste instalaci. Vsechny aplikace chodi jako predeslem systemu, zadne uskali a necekane udalosti. Prijemnym prekvapenim je browser, ktery pracuje svizne a umoznuje mi nastaveni prodle mych zvyklosti ­(z praktickych duvodu pouzivam i chrome­). Ocenuji i nektere prvky pro snadne ovladani a nastavovani, ktere pripominaji reseni davno pouzivana v linuxovych systemech.
Myslim si, ze Microsoft se ve Windows 10 zdarne vyporadal s relativne protichudnymi pozadavky, jako je reflexe novych technologickych trendu a pozadavky mnoha konzervativnich uzivatelu drivejsich verzi.
Diky skalovatelnosti Windows 10 se mi myslim podarilo nastavit system podle svych predstav a potreb.
Odpovědět1  0
snajprik (1558) | 3.8.201518:03
Hura windows 10 je taky dobry ako W7 :­) Mrvosrot preslapuje na mieste uz 15 rokov od XP nic nevymyslel. Keby neprestali s podporou XP tak im kazdy rozumny clovek kasle. Jedini rozdiel W10 od XP je ze zaberie viac miesta viac Ram. Na druhej strane W10 ma prinos pre mrkvosrot ten, ze lepsie moze sledovat uzivatelov viac penazi s nich vyzmika a lahsie skontroluje co ktory zakaznik pouziva...
Odpovědět0  4
tomil2002 (74) | 2.8.201511:56
Já si počkám 2­-3 roky jak se to vyvine a uvidím. Zatím jsem s w7 spokojený na druhém pc mám Visty a taky si nestěžuji . WXP nepoužívám už nikde i když to ovládání mi bylo nejbližší . Pořád expedimentuji s různými Linuxy a Windows je prostě pro mě zatím lepší . Co se týče těch různých pásů ikon , zdá se mi že se vytrácejí funkce a potom mě docela rozčiluje jejich různá velikost a neuspořádání . Opustil jsem MSO , téměř nepoužívám VLM a to jen kvůli tomu ovládání. Co jsem si během chvilky mohl nastavit v takovém Outlook Expresu to u VLM nelze prostě . MSO jsem vyměnil za Libreoffice hlavně kvůli ovládání , mám koupenou licenci pro MSO 2007 a zbytečně .
Odpovědět0  1
axicom (12) | 1.8.20158:28
Dokud nebudu muset, tu sračku do PC nepustím.
Odpovědět0  4
potooczech (345) | 31.7.201513:25
Za mne zatím zklamání. V insider programu jsem to dal na starší NB, kde Win7 běhaly v pohodě. Bohužel Win10 na něm byly neskutečně líné, až to nebylo použitelné a muselo to pryč.
Teď jsem zkusil na hotovou verzi aktualizovat nové PC s Win8.1 a situace se opakuje. Zatímco pod Win 8.1 bylo PC svižné a obecně bylo možné na něm v pohodě něco dělat. Pod Win 10 je to najednou líný křáp. Navíc to prostředí oproti Win 8.1 rozhodně není krok vpřed, ale krok vzad. Je to ještě horší jak osmičky.
Čili na daném PC se systém opět vrátí zpět na Win 8.1, protože s Win 10 to PC jednoduše není použitelné.
Odpovědět3  3
pkolcun (75) | 31.7.201510:56
Zdravim

Je mozne nstavit akrualuzacie do rezimu ­"Notify but do not download or install anything­"?
Odpovědět0  0
PPK (32) | 31.7.201511:35
Bohuzel nelze :(
Odpovědět3  0
pkolcun (75) | 31.7.201512:32
Ani vo verzii Pro?
Odpovědět0  0
x3m (149) | 31.7.201512:44
Tam je len postpone, ale nakoniec ich aj tak po urcitom case same stiahne.
Odpovědět2  0
mojmax (1) | 1.8.201516:44
To je celkem zásadní problém. Často noťas připojuju k wifi, kterou mám vytvořenou přes tethering ze smarthpnu, kde mám samozřejmě FUP limit.
Snad to nějak půjde vyřešit...
Odpovědět0  0
whitecrow (10) | 7.7.201712:22
da se u wifi nastavi, ze se jedna o sit uctovanou, tedy se omezi stahovani systemovych veci
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 8.7.201712:22
Rozumné je taky si udělat bitovou kopii na ext. usb hdd krom opsání toho čísla. Předpokládám že když to šlo ve w7 tak to jde taky v w10 ­(nezkoumal jsem je tak podrobně­) no a pokud ne , tak je fajn si koupit dock https:­/­/www.tsbohemia.cz­/axagon­-adsa­-st­-usb­-3­-0­-dual­-hdd­-dock_d238186.html?utm_source=google&utm_medium=srovnavac&gcli­d=CNeRwLG5­-dQCFcEp0wodMEQCBg
a na něm se dá klonovat jakýkoli systém včetně linuxu i bez použití počítače.Ono když se to tak vezme , tak windows třeba 7 je placený software a výrobce by se měl snažit vycházet vstříc přáním zákazníka a né mu házet klacky pod nohy třeba tím že se mu snaží změnit verzi toho co si člověk koupil v dobré víře že se jedná o solidní výrobek na něco jiného bez svolení zákazníka .Kolika lidem to asi zkomplikovalo život ? Není už jen windows naštěstí i když je dominantní a jeho hlavní deviza je že je na něj napsána velká spousta programů, jinak co do ovládání , rychlosti a funkčnosti už začíná značně zaostávat za linuxem. Windows není uživatelky přívětivý dokonce když chcete něco zakázat nebo povolit nikdy si nejste jisti že vás systém poslechl byť náznak té voby systém obsahuje. Prostě kde není řádná a silná konkurence jde produkt do kopru. Už aby se vyrojila silná třeba i placená konkurence. Pomohlo by to všem . Výrobci by se snažili předcházet si zákazníka.
Odpovědět0  0
manplus2 (4) | 31.7.20159:14
nevíte jak to bude když teď provedu upgrade z OEM W7 na W10 a za dva roky budu potrebovat PC preinstalovat? ­(jestli jsem spravne pochopil pomoci utility MediaCreationToolx64.exe si muzu vytvorit instalacni USB, ale nainstaluje mi to pak na cisty HDD nebo je to jen upgrade?­) a jake licencni cislo pouziju pro instalaci W10? to z Win 7? nebo dostanu po upgrade na W10 NOVE??? nebo budu muste nainstalovat nejdrive W7 a pak W10? pujdeto za 2 roky???

Odpovědět0  0
x3m (149) | 31.7.201511:40
Pokial nebudes menit HW, tak windows bude po instalacii aktivovany, ziadne cislo nebude treba zadavat. Ale pre istotu si mozes teraz z nainstalovaneho win10 vytiahnut product key.
Odpovědět0  0
manplus2 (4) | 31.7.201514:48
jak?
Odpovědět1  0
pepan2 (1) | 2.8.201520:41
Jsou na to prográmky, třeba KeyFinder. Já to zkoušel podle tohoto postupu:
http:­/­/www.tipy­-a­-triky.cz­/2015­/08­/01­/jak­-na­-cistou­-instalaci­-windows­-10­/
a klaplo to.
Odpovědět0  0
Aminux (20) | 31.7.20158:33
Tak na technickém webu bych čekal taky popis novinek pod kapotou.

Jinak UI schizofrenie pokračuje. Co MS zamýšlí tím, když udělá systém s dvojí tváří, přičemž jedna je hnusnější než druhá? Viz v článku ono zmiňované Nastavení vs. Ovl. panely.
K mým dosavadním zkušenostem.
Provozuji W 10 společně na hdd vedle XPček. Předtím krátce Osmičky, ale od těch jsem utek v naději, že to v MS vrátí zas trochu do normálu.
Ale abych jen nehaněl, jsou i pozitiva ­(asi dvě, možná tři­). Instalace rychlejší než u XP.
Prováděl jsem čistou instalaci, ne upgrade. Po instalaci téměř všechno fungovalo i USB zvukovka, nebyl nutný obvyklý maraton instalací všech možných ovladačů a následné restarty. Jediné co nešlo byla síťovka Realtek. Pozitivní ale je, že i v Desítkách funguje ovladač pro Osmičky. Ještě bylo nutno upravit rozlišení, nevím proč mi to cpalo 1024*768 když monitor mám 1600*1200. To už by si ten systém taky mohl zjistit rozlišení monitoru a nastavit jej správně. Ale budiž.
U té instalace mě ještě sejřilo, že nevypisuje pořádně co vlastně dělá. Jenom zobrazí obrázek dlaždic a možná kurzor. Někdy jsem měl pocit, jesli to nezamrzlo, protože nebylo vidět, co se vlastně děje nebo neděje.

Jelikož mám systémy dva ­- dualboot, tak při startu vybírám který chci zavést. Když chci XP, musím vybrat položku ­"earlier version...­". Nechápu, proč je to takto pojmenováno. To si jako ten blbec nedovede, třeba z původního boot.ini, zjistit název systému? Po výběr earlier ­(XP­) nastalo moje asi největší WTF. Ne aby se začal hned zavádět systém ,ale nejprve dojde k restartu, tedy znovu uvidím BIOS ­(ale tentokrát bez pípnutí­) a pak už najedou XPčka. To jsem nepochopil. Je to nějaká nová fičura či co? Jestli o tom někdo něco víte, tak prosím napište, dík.
Tady jsem to natočil:
https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=dwuCIoVA89w

Systém samotný ­- prostě funguje. Tím výčet pozitiv asi končí. Ale co bychom chtěli víc, že.
UI se mi moc nelíbí. Připadám si trochu jak zpátky v devadesátých letech. Primitivní plochá nevýrazná grafika. Ať už je to orámování, posuvníky, nebo Metro samotné. Sedmičky byly hezčí.
Jako netvrdím, že by systém musel být omalovánky, ale jednoduchost se snad nemusí vylučovat s líbivostí.

Nejvíc to vynikne, když vedle sebe dáme primitivní obrázky Metro dlaždic, které maloval asi žák základní pomocné školy a klasické pěkné ikonky převzaté ze Sedmiček. Vůbec to k sobě nepasuje. Takový schizoidní systém asi navrhoval pejsek s kočičkou, nebo co. Jinak si to neumím vysvětlit.
Tím se dostávám ke Start nabídce. Promiňte, ale podle mě ve start nabídce nemaj dlaždice co pohledávat. Start má být prostě klasické menu.
Když už dlaždice, tak na plochu. Ale s tím, že chci mít možnost volby jestli si dám na plochu dlaždice, nebo ikony, nebo obojí. Zřejmě je možnost zapnout tabletové rozharaní ­(nezkoušel jsem­), ale to není to co bych chtěl.
Já bych uvítal, kdybych si to mohl nakombinovat. Na části plochy mít interaktivní dlaždice, na části klasické ikony jako zástupce pro spouštění programů. Možná to třeba jde, ještě jsem to dostatečně neprozkoumal. Ale moc tomu nevěřim. Takový kočkopes by mi možná i vyhovoval, když už to teda musí být nutně kočkopes.

Aktualizace jsou stále stejně opruzivní a zpomalující celý PC. V tom se nezměnilo lautr nic. A když se něco blbě stáhne, tak to umí akorát vyhodit nějakou dementní chybu místo toho, aby si to daný soubor prostě stáhlo znovu.
Chjo.
Odpovědět5  2
GogoX (515) | 31.7.20159:35
přepni si v msconfig pořadí výchozíhi systému a vše by mělo fungovat ­"postaru"
Odpovědět1  0
x3m (149) | 31.7.201511:45
A to radsej nechci vediet, co vsetko ten OS o tebe uklada niekde do cloudu, prip. dalsim MS partnerom. Takto spionsky SW by snad ani komunisti nevymysleli.
Odpovědět1  1
Valda (24) | 30.7.201522:19
Právě provadim upgrade z Win8.1 a nevěřím svým očím. Mam dva monitory a instalace probíhá na stříkačku mezi nimi. Chvilku na jednom, po restartu na druhem a vzápětí opět na prvním: ­)
Co se tyka delky instalace, tak ta se u me pohybovala okolo 1 hodil po dokončení stažení. ­(Core i5­-4440s, 8GB RAM, SSHD Seagate 500GB s cca 300GB volneho mista, GeForce 450­)

Uvidíme jak se bude chovat, pak možná upgradnu i pracovní notebook.

Aktuálně mi třeba Firefox nevidí na síťové disky: (
Odpovědět0  0
elho_cid (169) | 31.7.20159:10
Pro tuhle grafiku ještě nejsou pro Win10 finální ovladače, asi to bude tím. Jsem zvědavý jak si instalace poradí s mým počítačem, kde mám na HD7950 monitory tři.
Zatím mám Win10 jen na tabletu a zatím nejsem rozhodnutý, jestli je tam nechám. Přece jen Windws 8.1 jsou na tablet jako ušité a desítky ani v režimu tablet nemají dotykové ovládání tak pohodlné. Na druhou stranu inovace a funkce navíc...
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 30.7.201520:02
i když v tom exposé minulosti jsem se chvílemi dobře bavil, třeba tou pohádkou o OS­/2, vymyšlenou někdy v tomto století, nebo nesmysly o DRM ­(DRM ve Windows nic neznemožňují, naopak _umožňují_ přehrát chráněná multimédia, máme­-li zakoupenou licenci­).
Za kapitoly o desítkách ale palec nahoru.
Odpovědět1  0
elho_cid (169) | 30.7.201518:15
Dneska sice všichni adorují XP jako nejúspěšnější systém, ale jeho úspěch přišel velmi pomalu. První dva roky byly WindowsXP odmítané stejně jako později Visty nebo win8, jejich velké rozšíření nastalo až po vydání opravných balíčků někdy a protože Visty byly mnohokrát odložené, takže XP měly delší čas se zabydlet.
Odpovědět4  0
Pavel Matějka (1578) | 30.7.201520:04
Přesně. Pamatuji si to velice dobře, jak na kdekdo nadával na omalovánky, ošklivé a nepřehledné, náročné na hardware, na kterých nefunguje spousta softwaru a her.
Odpovědět6  0
Aminux (20) | 2.8.20159:51
Tak spousta softu na nich nefunguje dodnes. A historie se opakuje. Na W10 mi nejede Mafie 1. Ani v režimu kompatibility.
Odpovědět0  0
PPK (32) | 31.7.201511:37
Mozna mam spatnou pamet. Ale ja pamatuju ze sme XP nasazovali hned a prepli je do old windows vzhledu, coz u uzivatelu vyresilo jakykoliv stiznosti ...
Odpovědět3  1
blue.sun (268) | 3.8.20157:37
Skutečně máš špatnou paměť, protože XP se prosazovaly pomalu a dlouho. Firmy, školy, ale především soukromí ­(tehdy ještě převážně pirátští­) uživatelé se do XP nehrnuli.
Pro hráče byly XP za trest, počítače byly oproti W2000 nebo 98SE pomalejší i po vypnutí všech grafických vychytávek, některé hry trpěly problémy se spuštěním. Mezi lety 2000­-2005 se na naší škole prosadily tak z 10­-15%, většinou jen díky notebookařům, kteří je už kupovali s počítačem.
Odpovědět0  2
PPK (32) | 3.8.201519:33
Divny. Ja v ty dobe jako hrac a pirat sem instaloval XP v den vydani. Problemy s hrama sem nemel a kdykoliv nekde bylo potreba nainstalovat­/preinstalovat tak sem daval XP. Stiznosti zadny.
Odpovědět0  0
blue.sun (268) | 3.8.201520:03
Málokdo si už dnes vzpomene, že XP byly výrazně hardwarově náročnější oproti starým verzím a ti, kdo hrávali FPS ­(v té době typicky Counter Strike a Vietcong­), o ně vůbec nestáli. Byl jsem snad první z celého ročníku s XP a všichni na mě koukali, jako na blbce, proč si je tam dávám ­(byly legální k NTB­)...
Odpovědět0  0
PPK (32) | 3.8.201521:29
XP sice meli svy neduhy, ale pozitiva jednoznacne prevazovali. Kdo zkusil XP tak ten uz se na 9x­/ME nevracel. Specialni sorta bylo tech par lidi co si hyckali win 2000. Ty uz svuj stabilni os meli a tak nemeli potrebu prechazet na XP.
Odpovědět1  0
Aldo (14) | 8.8.201512:39
V době XP jsem hrál hodně, se hrami žádné problémy nebyly. Asi to víc záleželo na HW než si někteří jsou ochotni připustit
Odpovědět0  0
toficz (5) | 30.7.201517:16
Windows 10? Here are privacy issues you should consider
http:­/­/thenextweb.com­/microsoft­/2015­/07­/29­/wind­-nos/
Odpovědět1  1
xls (62) | 31.7.201510:59
Taky hezký.

Na mě celý ten systém dělá dojem jen další debilizace uživatelů, stačí se podívat na ty okna, tu grafiku. Nejhorší je, že teď bude celý internet neustále zavalený reklamními články MS, ze kterých je mi na blití. Já potřebuji na počítači pracovat, případně dělat nějakou jinou činnost, ne řešit nějaké vnucované nesmysly a jak je obejít.
Odpovědět5  5
Pavel Matějka (1578) | 31.7.201511:47
Tak pracuj a nelez po internetu a nečti články, ze kterých je ti na blití.
Odpovědět5  3
pje (69) | 11.8.201515:39
Proč ta neuctivá nervozita, Pavle? Pokud máte natrénováno odblokování externích podnětů, tak respekt. Pokud ale děláte SEO anaýzy, pak se svou radou můžete maximálně strašit ­(při správné intonaci­) nemluvňata. Arogancí vůči niným se dehonestujete sám.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.