reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman ZM600-HP: 600W s heatpipe

18.7.2007, Martin Šejnoha, recenze
Zalman ZM600-HP: 600W s heatpipe
Některé z vás již možná dráždí ona koncovka HP, ano správně. Do tohoto zdroje již docestovaly ony známé heatpipe, bez kterých si již téměř nedokážeme představit kvalitní chladič CPU nebo GPU. Ovšem teď nastávají otázky: Je nutné, aby byla ve zdroji heatpipe? Není to pouze marketingový tah? Odpovědi naleznete v tomto testu.
Kapitoly článku:
Již při prvním pohledu vynikla značná podobnost s novými řadami Fortronů GLN i jinými. Zdroj je vybaven EMI filtrem složeným ze tří stupňů, díky tomu bude rušení vyzařované do sítě na nízké úrovni. Zdroj je založen na moderní topologii flyback, to je předzvěstí slušné účinnosti, dále je vybaven aktivním PFC. Spínací Mosfet tranzistory aktivního PFC a i měniče samotného jsou od výrobce Fairchild, tudíž kvalitní. Bohužel horší je to již s výkonovým dimenzováním, které je tak tak. Dalším zklamáním je pro mě použití podřadného kondenzátoru Capxon ve stejnosměrném meziobvodu. Hlavní transformátor zdroje svojí velikostí odpovídá spíše méně výkonným zdrojům, ale zde toto může klamat vzhledem k tomu, že mohl být použit kvalitnější materiál jádra.



Další výkonovou částí zdroje jsou usměrňovací diody. Ani zde bohužel výrobce nijak nezazářil, všechny tři větve jsou osazeny paralelně spojenou dvojicí. Paralelní řazení dvou slabších diod namísto použití jedné výkonné má jistá úskalí. Hlavní problém je ten, že na polovodičových součástkách vzniká průchodem vysokého proudu jistý úbytek napětí (cca 0,6 - 1 V), tento úbytek ovšem není u každého kusu (i jednoho typu) stejný. Důsledkem toho je dioda s menším úbytkem více zatěžovaná, tím se více zahřívá a zde začíná působit další vlastnost polovodičů. Ohříváním čipu diody dochází ke snižování tohoto úbytku a v extrémním případě může dojít k destrukci.

Podobný problém se týká například svařovacích usměrňovačů, kde je paralelně řazeno mnoho diod, které se předem třídí tak, aby měly úbytek napětí v propustném směru co nejvíce stejný. Otázkou tedy je, zda toto třídění provádí i výrobce, osobně o tom silně pochybuji. Dále již následuje klasická společná tlumivka a filtrační kondenzátory. Použita je zde směs výrobků firem Capxon a Teapo, i zde jsou tedy použity podřadné součástky. Deska zdroje je vyrobena z levné papírové hmoty, u jiných zdrojů této kategorie už bývá použit kvalitní sklolaminátový základ. Pájení je na velmi slušné úrovni, i když jisté rezervy tu ještě jsou. Na závěr této části musím říci, že zdroj má proudovou pojistku rozdělenou do čtyř sekcí. Jak přesně, to výrobce uvádí.

reklama