reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál

24.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál
Nedávno jsme měli v recenzi miniaturní počítač ZOTAC ZBOX pico, přičemž dnes přichází na řadu jiná specialitka. Do kapsy se sice už nevejde, ale zase zaujme svým designem, dle nějž dostala i své označení ZBOX SPHERE.

Provedení počítače


Jedním slovem netradiční. ZOTAC se rozhodl vytvořit menší paradox, a PC z řady ZBOX tak dostalo tvar koule a označení SPHERE. Počítač tedy není pouze kulatý, však v takovém případě by na stole moc dobře neseděl, takže jde o kouli, z jejíž zadní části vyrůstá hranatá nástavba. A právě v ní najdeme veškeré konektory včetně vypínače.



ZOTAC ZBOX SPHERE je vyroben z matného černého plastu, přičemž jeho tělo tvoří dvě hlavní části. Jednak je tu vrchní kryt ve tvaru polokoule, který je od zbytku oddělen světlým prstencem, jenž bude v zapnutém stavu podsvícen modrými LED (a při uspaném PC pomalu pulzuje). Tuto polokouli můžeme velmi snadno a rychle sundat, díky čemuž se ihned dostaneme k vnitřním komponentám, ale o tom později.



Nejdříve se podívejme na levou a pravou část počítače, kde máme vždy po jednom prvku. Jednak je to nalevo otvor pro zámky Kensington a napravo máme osamocený port USB 2.0, jenž by měl být lépe přístupný než ostatní porty, ale zde pochopitelně záleží na tom, jak si ZBOX SPHERE natočíme.



Vše ostatní je tedy vzadu a jde o stříbrný vypínač, jenž bude dobře přístupný i po plném využití dostupných portů. Vedle něj je slot pro karty MMC nebo SD (SDHC i SDXC). Dole vlevo máme kulatý napájecí konektor pro 19 V, vedle něj dva 3,5mm audio konektory pro mikrofon a sluchátka, obrazové HDMI a DisplayPort, čtveřici USB 3.0, dva USB 2.0 a nakonec RJ-45 gigabitového Ethernetu. Zcela dole máme výdech chlazení, za nímž prosvítá klasický žebrovaný chladič protkaný jednou heatpipe.



Podívejme se na počítač ještě zespoda, kde jsou vidět jednak měkké gumové nožky, jejichž úkolem je tlumit vibrace a také udržovat odstup od stolu, aby mohl ke spodnímu ventilátoru proudit vzduch. Z toho tedy vyplývá, že ZBOX SPHERE by neměl sedět na měkkém povrchu, aby se jeho chlazení neucpalo.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud jste si na předchozím obrázku všimli dvou značek u světlého prstence, asi je vám jasné, jak se tento počítač otvírá. Stačí s kulatým krytem pootočit proti směru hodinových ručiček, a ten se následně uvolní. Objeví se příklad neefektivně využitého prostoru, ale to se dalo čekat. Však do kulatého těla ani nelze vložit základní desku a počítačové komponenty tak, aby většina prostoru nepřišla vniveč. Trápit by nás mělo spíše to, že kryt nedrží moc pevně a vrtí se, takže je lepší počítač nosit za jeho hlavní část, aby náhodou neupadla.

Základem počítače tedy je deska sedící zhruba uprostřed kulatého těla, kde je nejvíce prostoru. Seshora pak na této desce sedí modul operační paměti (pod sebou má jednu volnou pozici) a 2,5" pevný disk. Ten má z druhé strany desky pod sebou modul s rozhraními Wi-Fi a Bluetooth, k němuž viditelně vedou vodiče antény. A přímo na tento modul můžeme namontovat SSD s rozhraním mSATA. Na spodní straně také je umístěn procesor, od nějž vede jedna heatpipe směrem dolů, kde se nachází chladič. V tom se ale vrtat nebudeme, takže stačí vědět, kde je slot SO-DIMM, 2,5" pozice pro zařízení s rozhraním SATA a pak pozice pro mSATA, a to jsme si již ukázali.

Nakonec nás může zaujmout malé tlačítko pod paměťovým modulem, což je však pouze další vypínač. ZOTAC se možná nemohl rozhodnout, kam jej u výsledného produktu umístí.

reklama