reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál

24.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál
Nedávno jsme měli v recenzi miniaturní počítač ZOTAC ZBOX pico, přičemž dnes přichází na řadu jiná specialitka. Do kapsy se sice už nevejde, ale zase zaujme svým designem, dle nějž dostala i své označení ZBOX SPHERE.

Hardwarová výbava


Základem tohoto počítače tedy je dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U, který ovšem podporuje technologii Hyperthreading, takže má čtyři logická jádra. Ta se velmi spoléhají na turbo, neboť ze základní frekvence 1,6 GHz se dokáží vyšvihnout až na 2,6 GHz. Dále tu je obvyklý objem 3 MB Smart Cache, podpora šifrování AES-NI a základní virtualizace VT-x, takže jde o běžně vybavený procesor rodiny Haswell.



Jeho maximální spotřeba je dle TDP 15 W, na což by použitý chladič měl s přehledem stačit, přičemž procesor má své teplotní maximum na rovných 100 stupních.

Procesor v klidovém režimu pracuje na 800 MHz a po zatížení jednoho jádra pomocí Prime95 se díky navýšenému násobiči jeho frekvence zvedne na 2,3 GHz a občas se dotkne svého stropu na 2,6 GHz. To je u mobilních procesorů celkem obvyklý scénář. Potěšitelné ale je, že si procesor udržuje frekvenci 2,3 GHz i po zatížení všech čtyř jader.



Co se týče grafického jádra Intel HD Graphics 4400, to se spoléhá na turbo ještě více, neboť jeho základní frekvence je pouze 200 MHz a maximální pak 1000 MHz. Paměti pracují na 800 MHz, což odpovídá modulům DDR3-1600 MHz. Díky dvaceti shaderovým jednotkám si na tomto GPU zahrajeme i nenáročné 3D hry či se u těch graficky lepších titulů případně budeme muset spokojit s nízkým rozlišením jako 1024 x 768 (podpora DirectX 11.1, Shader 5.0).



Výrazné zvýšení grafického výkonu by měla snad již brzy přinést jádra HD Graphics 6000 (GT3) vybavená 48 shadery. Ta by měla být integrována rovněž v 15W procesorech, ale generace Broadwell série U, ale je otázkou, zda u těchto jader už nebude paměť DDR3 příliš omezující.



Paměti DDR3-1600 MHz s kapacitou 4GB jsou tu v jednom modulu od Crucial. Dle CPU-Z pracují na svém maximálním taktu, a to při časování 11-11-11-28.

Nakonec můžeme zmínit poslední hlavní komponentu, a tou je pevný disk Samsung Momentus ST500LM012 s kapacitou 500 GB. Jde o naprosto běžný mobilní disk s 5400 otáčkami, 8MB vyrovnávací pamětí a přístupovou dobou 12 ms. Od něj rozhodně nemůžeme očekávat atletický výkon, takže bych velmi doporučoval k tomuto PC přiobjednat ještě mSATA SSD pro operační systém.


BIOS


Oproti modernímu pojetí BIOSu, s jakým se setkáme u nových základních desek, je BIOS v tomto PC zastaralý, ale pouze z hlediska uživatelského rozhraní. Nemůžeme zde tedy využít myš a ani si dělat screenshoty pro uložení na flash disk, což však není podstatné. Důležitá je nabídka BIOSu a možnosti ladění, které zde však v podstatně nemáme žádné.



Mezi záložkami sice je položka OC, ale ta obsahuje pouze jednu volbu pro změnu napájecího napětí operačních pamětí, což je samo o sobě zbytečná volba. Jinak tu máme obvyklé volby pro zapnutí či vypnutí jednotlivých částí systému (zvukovka, SATA kontroler, atd.), nastavení bootování či napájení a sledování stavu PC.


reklama