reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Remix Mini: levné "PC" s elegantním desktopovým Androidem

20.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Remix Mini: levné "PC" s elegantním desktopovým Androidem
Společnost Jide Tech, která se do povědomí veřejnosti dostala díky Kickstarteru, představila miniaturní počítač s cenou pod 100 USD, na němž běží upravená verze Androidu. Dostaneme tak levný desktopový počítač.
Samozřejmě nelze mluvit o klasickém PC, však v něm nenajdeme procesor x86 a ani Windows, ale dnes už je třeba terminologii trošku uvolnit. Budeme tedy mluvit o osobním počítači Remix Mini, který je založen na procesorové architektuře ARM a běží na něm upravené verze Androidu vycházející z verze Lollipop. Jide Tech se tedy snaží prorazit v oblasti, která je výsostným územím procesorů x86 a operačních systémů Windows, takže co má v rukávu?





Samotný Google se v podstatě nesnaží ohrozit Windows na desktopovém trhu, alespoň ne pomocí Androidu, a namísto toho prosazuje své počítače s Chrome OS, a to nijak vehementně. Však se předpokládá, že pokud to půjde dobře, dosažení 20% podílu na trhu potrvá celou dekádu. Musela se toho tedy zhostit samotná společnost Jide Tech, která si pro své účely upravila právě Android, pro nějž je k dispozici nepoměrně větší počet aplikací než pro Chrome OS. Klíčem by měla být především produktivita, v čemž selhávaly předchozí pokusy. Android pro desktop by se tedy měl podobat spíše Windows nebo OS X než Androidu pro tablety a telefony.






Není divu, že do společnosti Jide Tech patří také tři bývalí inženýři z Googlu, kteří se podílejí na vývoji 64bitového počítače Remix Mini s plánovanou cenou pod 100 USD. Ten využívá operační systém Remix OS umožňující provozovat více aplikací v oknech vedle sebe, takže podporuje multitasking na oko stejně jako jiné moderní desktopové systémy. Ty připomíná i pracovní plocha a celkové uživatelské prostředí tohoto systému, takže tu máme spodní lištu s jakýmsi "tlačítkem Start" a oznamovací oblastí na opačném konci.





Výhodou pak je, že na tomto počítači budeme mít přístup k více než 1,5 milionu aplikací, což nám Chrome OS dnes nenabídne. Na Kickstarteru je pro přispěvatele Remix Mini k předobjednání za pouhých 30 dolarů. Samotný projekt je již desetinásobně přeplacen, a přitom zbývá pro jeho financování ještě 40 dní, takže zájem je skutečně velký.

Mozkem počítače je čtyřjádrový a 1,2GHz procesor Cortex-A53 od společnosti Allwinner, dále tu máme v základu 1 GB RAM, 8 GB paměti pro data a také podporu přehrávání videa ve 4K stejně jako potřebný HDMI výstup s podporou rozlišení UHD/4K (ale pouze verze 1.4, takže na 60 FPS zapomeňme). Vedle toho má počítač ve výbavě jack pro sluchátka, dva porty USB 2.0, ethernetový port a také modul s 802.11 b/g/n Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Jeho spotřeba se bude pohybovat pod 10 W a možný bude upgrade na 2 GB RAM a 16 GB paměti pro data za 40 dolarů či 50 dolarů, pokud nepatříte mezi první přispěvatele (Early Bird).

Zdroj: Kickstarter
reklama