reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RF-Capture: bezdrátový signál detekuje lidi za zdí

2.11.2015, Jan Vítek, aktualita
RF-Capture: bezdrátový signál detekuje lidi za zdí
Výzkumníci z MIT (Massachusetts Institute of Technology) ukázali zařízení RF-Capture, které dokáže využít bezdrátový signál k tomu, aby detekovalo lidi či jiné živé organismy schované za zdí.
Nejde jen o hračku, ale o zařízení s potenciálem. RF-Capture funguje v principu jednoduše a podobně jako radar. Využívá bezdrátový signál, který se za zdí odrazí od lidského těla zpět. Pro takovou funkci je ale dobrý pohyb, díky němuž je zařízení schopno postavu lépe rozpoznat a dát dohromady lidskou siluetu. Ovšem už v tomto stavu je RF-Capture schopen rozpoznat dle jistých vzorů různé osoby a dokonce i detekovat jejich dech a tlukot srdce.





V krátkém videu se můžete podívat na to, jak zařízení funguje a také že dokáže na výstupu poskytnout podobná data jako třeba Microsoft Kinect. Ovšem s tím rozdílem, že Kinect potřebuje na člověka vidět přímo, zatímco RF-Capture je ukrytý za zdí.


Samotní autoři tohoto zařízení si dokážou představit nasazení technologie v chytrých domácnostech, kde mohou posloužit i systémům virtuální reality ale také v Hollywoodu jako alternativa k existujícím systémům pro zachytávání pohybu. Problém je ale ten, že bezdrátový signál dobře odráží jen některé části organismu, a tak musí zařízení skenovat celý pokoj a detekovat změny v šíření signálu, díky čemuž pak dokáže pomocí speciálních algoritmů dát dohromady obraz lidské postavy. Jde ale o nadějnou technologii pro detekci postavy a pohybu, která by mohla doplnit nebo nahradit stávající komerčně dostupné systémy, jako je právě i Kinect.

Zdroj: KitGuru

reklama