reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Richard Branson a Jeff Bezos zatím nejsou astronauti: FAA změnila pravidla

26.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Richard Branson a Jeff Bezos zatím nejsou astronauti: FAA změnila pravidla
Federal Aviation Administration (FAA) změnila pravidla pro definici astronautů, a tak Richard Branson i Jeff Bezos a posádky jejich raket podle této novinky ještě nejsou astronauty. Jde o první změnu definice od roku 2004.
V posledních dvou týdnech jsme tu měli dva úspěšné pokusy o lety k hranici Vesmíru. Ta se obvykle stanovuje tzv. Kármánovou linií ve výšce 100 km, jsou zde ale snahy ji snížit na 80 km (ta stačila např. na titul astronauta v Astronaut Wings Program). Virgin Galactic Richarda Bronsona překonal jen tu nižší, a to výškou 86 km. Za obecně uznávanou hranici Vesmíru se tak prozatím nepodíval. Jeff Bezos a jeho Blue Origin nicméně překonal i standardní 100km hranici a dostal se do výšky až 107 km. Přesto FAA (Federal Aviation Administration) nechce ani jednomu z nich včetně některých členů posádky přisoudit titul astronauta. Právě v úterý 20. července, kdy letěl Jeff Bezos, totiž změnila pravidla.
 
Posádka Blue Origin
 
FAA Commercial Space Astronaut Wings Program vznikl v roce 2004 a jde o první úpravu pravidel od doby jeho vzniku. Nyní už nestačí překonání hranice 50 mil (80 km), ale pro titul astronauta je nutno během letu "vykonávat aktivity, které jsou podstatné pro bezpečnost veřejnosti nebo přispívají k bezpečnosti vesmírných letů s lidskou posádkou". V podstatě tak nechce dávat titul astronauta každému, kdo se jen podívá do Vesmíru, ale udělovat ho jen těm, kteří při tom i vykonávají něco užitečného. Vesmírní turisté tak budou mít smůlu.
 
Posádka Virgin Galactic
 
Ocenění, která dostali Branson a Bezos, tak byla jen oceněními jejich vlastních společností, ale nikoli oficiální tituly "astronaut wings" udělována FAA. Branson a Bezos ale nemusí házet ještě flintu do žita, protože se počítá s čestnými verzemi titulů, které by v obou případech byly na místě (mohou se udělit za mimořádný přínos komerčnímu vesmírnému letectví).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama