reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboden: kabel, kterému nevadí natahování

7.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Roboden: kabel, kterému nevadí natahování
Japonský výrobce se pochlubil kabelem, který je možné natáhnout až o 40 %. Původně byl vyvinut pro použití v robotice, ale v současné době jsou zkoumány možnosti využití i v jiných oblastech.
U nás prakticky neznámá japonská společnost Asahi Kasei už před pěti lety vyrobila první elastický kabel, který bylo možné bez poškození natahovat podobně jako lidskou kůži, hovořilo se tedy především o využití v robotice. Od té doby došlo nejen ke zdokonalení této technologie, ale především se ještě více mluví o širším využití. Novým kabelem Roboden by tak mohly být v blízké budoucnosti vybaveny třeba periferie, které k počítači připojujeme přes USB. Kabel byl už úspěšně testován pro přenos dat i napájení elektrickým proudem. Výrobce ukázal také využití ve sluchátkách či chytrém oblečení.





Roboden se skládá z elastického jádra, kolem kterého je spirálovitě navinutý samotný drát. To vše je potom ukryto pod další vrstvou elastického materiálu. Kombinace pružného syntetické materiálu spandex a drátu navinutého ve spirále umožňuje natažení kabelu až o 40 % jeho délky, aniž by došlo k jeho poškození. Výrazně odolnější by měl být kabel také proti různému kroucení a ohýbání. Společnost Asahi Kasei svůj kabel ukázala tento týden na veletrhu CEATEC 2016 v Japonsku. Na stejné akci ukázal letos Panasonic svou ohebnou baterii a Sharp bezrámečkový smartphone či displej pro virtuální realitu s jemností přes 1 000 ppi.

Zdroj: Pcworld.com
reklama