reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roborace: robotická závodní auta bude řídit čip od NVIDIE

13.4.2016, Jan Pánek, aktualita
Roborace: robotická závodní auta bude řídit čip od NVIDIE
Již dříve tento rok byla představena nová závodní série, auta dosahující maximální rychlosti až 300 km/h ale nemají řídit lidé, nýbrž umělá inteligence. Nyní se objevují další podrobnosti včetně toho, kdo obstará hlavní výpočetní čip.
Podle mnohých jsou Roborace robotickou Formulí 1, oproti ní však mají závody robotů několik výhod. Tou nejzásadnější je bezpečnost, pokud v autě nesedí člověk, není potřeba, aby měl monopost kokpit ze zapečených uhlíkových vláken. Dále do auta není potřeba vměstnat celkem velkého člověka, takže se může vylepšit aerodynamika nebo se může lépe pracovat s vyvážením. Roborace jsou zcela zásadní pro vývoj klasických autonomních aut.

Roborace ale nemají (zatím) s F1 nic společného. Budou totiž pod zcela jinou závodní sérií, a to Formulí E. Formule E je šampionát zcela elektrických vozů, které jezdí uličkami světových velkoměst. A že se nejedná jen o nějaký šprým dokazuje i účast mistra světa F1 Jacquese Villeneuva.

Momentálně je Formule E ve svém druhém ročníku, ten vůbec první se konal mezi roky 2014 a 2015. Nově k těmto závodům tedy přibude i série Roborace, která bude rovněž využívat zcela elektrických vozů, rozdílem ale bude pilot. Ten pochopitelně ve voze Roborace nebude.


V sérii Roborace bude 10 týmů, které budou mít zcela stejné vozy. Rozdíl bude ale v softwaru, na něm budou moci týmy pracovat. To tedy představuje velkou výzvu právě pro umělou inteligenci. Závody mají trvat jednu hodinu.

Vůz Roborace bude disponovat tuctem kamer, GPS, a dokonce radarem, díky čemuž bude vyhodnocovat závodní situace. A právě o zpracování těchto údajů se bude starat čip od NVIDIE, jenž dokáže spočítat 24 bilionů operací za vteřinu (výkon asi 150 MacBooků Pro).

Naprosto zásadní bude role umělé inteligence. Ta bude využívat tzv. hluboké učení, což je pokročilejší metoda strojového učení. Stroje se tedy poučí z každé situace, a tak budou moci podobné situace příště vyhodnotit lépe.

Hluboké učení například využíval přístroj AlphaGo, když porazil světového mistra hry Go. Jednoduše stejnou chybu už neopakoval. To se obzvláště hodí, pokud tyto robotické "závoďáky" budou (podle prvních odhadů) jezdit až okolo 300 km/h.

Zdroj: NVIDIA

reklama