reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot koná podle mozkových vln člověka

9.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot koná podle mozkových vln člověka
Co kdyby robot udělal přesně to, na co by člověk pomyslel? Nemusely by být vyřčeny žádné slovní příkazy, stačila by jen myšlenka. Tak daleko vědci ještě nejsou, ale s pomocí lidského mozku si robot uvědomí, jestli udělal chybu.
Aby nám roboti mohli v budoucnu pomáhat při běžných činnostech, je potřeba, abychom se s nimi dokázali správně dorozumět. Není ale jednoduché předat robotovi příkaz tak, aby ho správně pochopil. Podle týmu z Massachusettského technologického institutu a Bostonské univerzity by k tomu bylo dobré, kdybychom mohli roboty ovládat přímo svou myslí. Tak by totiž stroj vykonal přesně to, co po něm člověk chce a nedocházelo by k nedorozuměním.

Tým výzkumníků pracuje na robotovi, který je v reálném čase schopný přijmout zpětnou vazbu od lidí. Kde udělal robot chybu, bude stroji sděleno pomocí mozkové činnosti člověka. Systém využívá data z elektroencefalografického systému, který zaznamenává mozkovou činnost dobrovolníka. Robot tímto způsobem může zjistit, jestli si člověk myslí, že udělal chybu, či nikoliv a podle výsledku se řídit.


Humaniodní robot Baxter od Rethink Robotics, se kterým je systém testován, je schopen zpracovat a dešifrovat mozkové vlny během 10 - 30 milisekund. Reakce tedy může být téměř okamžitá. V současné době se systém testuje jen na jednoduchém rozřazování předmětů do dvou kategorií. Pokud robot zařadí předmět, může čekat buď potvrzení, nebo odmítnutí svého činu. Pokud se stane, že se robot splete a rozpozná nesouhlas v mozkové činnosti člověka, přidá i vizuální efekt a jeho obličej dostane zahanbený výraz. Svou činnost pak samozřejmě napraví.

Vědci chtějí ve vývoji pokračovat dál, aby se nejednalo jen o volbu mezi pravdou a lží. V budoucnu bychom se tak mohli dočkat robotů, které budeme moct intuitivně ovládat. Robot by začal vykonávat činnost jen na základě našeho myšlenkového příkazu, nemuselo by být vyřčeno ani slovo.

Lidé, kteří budou sdělovat robotovi, jestli je jeho konání správné, či špatné, nemusí projít žádným speciálním tréninkem. Systém totiž detekuje signály, které mozek vysílá, když si všimneme chyby. Člověk se tedy nemusí učit přemýšlet určitým způsobem, stroj se mozku sám přizpůsobí a pozná nesouhlas. Klíčová může být i míra nesouhlasu související s velikostí chyby.

V případech, kdy si robot nebude jistý, může se rozhodnout na základě toho, co si myslí člověk. Mezi člověkem a robotem by tak byl vytvářen nepřetržitý dialog. Robotika řízená myslí by se v budoucnu mohla objevit v domácnostech, ale i na pracovištích, poté by se roboti ale pomalu stávali naší součástí.

Zdroje: IFLScience, phys.org

reklama