reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot se zeptá, pokud si nebude jistý, co má přinést

8.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot se zeptá, pokud si nebude jistý, co má přinést
Aby se mohli roboti začít běžně objevovat v domácnostech, musí být schopní správně komunikovat s lidmi. To znamená, že musí například přinést předmět, o který byli požádáni, nikoliv jiný. Toho se snaží docílit i tým z Brownovy univerzity.
Vědci chtějí vyvinout roboty, kteří se budou schopni chovat podobným způsobem jako lidé. To však není vůbec jednoduché a vývojáře čeká ještě dlouhá cesta. V některých situacích už se ale roboti dokážou lidskému chování přiblížit. Kdyby byl člověk požádán, aby ze stolu podal určitý předmět, ale na stole by leželo několik podobných předmětů, pravděpodobně by se zeptal, který přesně má přinést. Tým vědců z Brownovy univerzity se snaží podobnému chování roboty naučit pomocí svých algoritmů.

Tým z Brownovy univerzity vyvinul speciální algoritmus, který robotovi umožní požádat o upřesnění, co po něm člověk chce. Celá práce je zaměřena na spolupráci lidí a robotů a má za cíl vyvinout roboty, kteří by mohli být spolehlivými pomocníky v domácnostech, ale i v práci. Výzkum bude představen na Mezinárodní konferenci robotiky a automatizace v Singapuru.

Podle Stefanie Tellex, která celý projekt vede, je právě přinášení předmětů důležitou dovedností, kterou by roboti měli být schopní vykonat. Robot totiž snadno udělá chybu, a to zejména kvůli nejednoznačným příkazům. Proto tým přišel s nápadem vyvinout robota, který se zeptá, pokud si nebude jistý.





Tým se již dříve zaměřoval na vývoj algoritmu, který robotovi umožní pochopit slovní příkazy a také gesta, protože pro člověka je to přirozená forma komunikace. I když však roboti dostali poměrně přesný příkaz, někdy nebyli schopni si ho správně vyložit, když se měli rozhodnout mezi dvěma velmi podobnými předměty.

Na stole v dílně může například ležet více maticových klíčů různé velikosti blízko sebe. Robot však ví jen to, že byl požádán o maticový klíč. Pokud by se jednalo o předmět, u kterého by si robot byl jistý, přinesl by ho, takto ale nejdřív požádá o potvrzení, jestli míří za správným objektem. Své dotazy by tak robot měl používat inteligentním způsobem.

Na základě odpovědi by měl být robot také schopný vyvozovat i závěry. Pokud na stole budou ležet dva podobné předměty a jeden z nich bude zamítnut jako nesprávný, robot už se nebude podruhé ptát a přinese správný objekt.

K otestování systému použili vědci robota Baxter. Zároveň byla skupina neškolených dobrovolníků pozvána do laboratoře a tito lidé měli za úkol žádat robota o podávání různých předmětů. Vědci provedli pokusy s různým nastavením, takže v jednom případě se robot tázal pokaždé, ve druhém se neujišťoval vůbec a ve třetím inteligentně využíval otázky, jen když si nebyl jistý. Třetí případ se ukázal jako nejefektivnější.

V budoucnu plánuje výzkumný tým z Brownovy univerzity vylepšit systém rozpoznávání řeči, protože robot rozumí jen jednoduchým slovům, jako jsou například názvy předmětů. Nakonec by podobní roboti měli získat své uplatnění při interakci s lidmi v práci i v domácnostech.

Zdroj: phys.org
reklama