reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot umí sestavit a testovat své "děti"

14.8.2015, Jan Pánek, aktualita
Robot umí sestavit a testovat své "děti"
Výzkumníci byli posedlí představou přenesení procesu přírodní evoluce do světa techniky. Vymysleli proto speciálního "mateřského robota", který si dokáže sestavit další generaci bez zásahu lidské ruky.
Tým z univerzity v Cambridge vyvinul robota, který si nezávisle a sám dokáže postavit malé roboty - své "děti". Tým provedl pět kol oddělených experimentů, kde robot sestavil za generaci deset malých strojků s motorem utvořené z jedné až pěti plastových kostek. Dále je potom robot schopný své výtvory testovat a zjistit, který z nich je nejlepší. Výsledky potom dokáže použít při návrzích další generace, takže stroje se pak zlepšují.





Vědci z Cambridge chtějí vytvořit roboty, kteří budou schopni inovace a kreativity. Tento to splňuje. Zvýhodněné rysy se u malých robotků předávaly z generace na generaci, takže ti nejlepší jedinci v poslední generaci zvládali daný úkol (například pohyb) dvakrát rychleji než nejschopnější jednotlivci v té první.

"Přírodní výběr je vlastně reprodukce - posouzení - reprodukce - posouzení a tak pořád dokola. To je přesně to, co náš robot dělá. Skutečně můžeme pozorovat zlepšení," řekla doktorka Fumiya Iida z cambridžského Oddělení inženýrství.


K pointě celého výzkumu pak dodala: "Jednou z velkých biologických otázek je, jak vznikla inteligence - my jsme pomocí robotiky prohlédli toto tajemství. Máme na mysli roboty pro opakované vykonávání úkolů - ti jsou většinou hromadně vyráběni, ale my chceme vidět roboty, kteří jsou schopni inovace a kreativity."

Mateřský robot tedy vypadá jako další krok ke komplexní umělé inteligenci, i když, jak říká i doktorka Iida, máme k robotovi, který bude zvládat chovat se jako my, ještě hodně daleko. Otázkou zůstává, zda je to špatně, nebo dobře. Co si o této nové revoluci v robotice myslíte vy?

Zdroj: cam.ac.uk

reklama