reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická paže do vesmíru: vědci se inspirovali mořským ježkem

5.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická paže do vesmíru: vědci se inspirovali mořským ježkem
Tým vědců z Californské univerzity vyvinul robotickou paži, která slouží k odebírání vzorků půd na jiných planetách. Inspirovali se přitom tvarem ústního otvoru mořského ježka, aby dosáhli co nejlepšího modelu.
O technologie pro výzkum vesmíru mají velké společnosti, jako je například NASA nebo soukromá společnost SpaceX, zájem. Proto se vědci snaží vyvíjet přístroje, které budou ve vesmíru užitečné. Pro výzkum jiných planet nebo dalších vesmírných těles je klíčové sbírání vzorků půdy. Z toho důvodu skupinka vědců z Californské univerzity vyvinula speciální rameno, které je na sběr vzorků přímo určeno.

V přírodě je možné najít spoustu zajímavých živočichů s různým přizpůsobením k životu. Inspirací k tomuto sběrnému ramenu byl vědcům mořský ježek, konkrétně se jednalo o druh Strongylocentrotus fragilis, který žije v Tichém oceánu na západním pobřeží USA. Tento druh je totiž vybaven silnými kruhovitými ústy, která dokážou z mořského dna odlamovat i kousky tvrdých skal. Skupinka inženýrů a biologů provedla 3D skenování ústního otvoru tohoto mořského ježka a podle výsledného obrazu vytvořila návrh pro tento robotický "pařát", který je určený například na Mars.

Jednotlivé prsty robotického ramene jsou uspořádány do tvaru polokoule a dokážou se rozevírat a uzavírat. Zároveň je každý z prstů zahnutý směrem dovnitř, takže zařízení má tvar podobný zobáku. Toto zakřivení je možné najít i na jednotlivých zubech mořského ježka. Podle vědců je každý takto tvarovaný prst vystaven namáhání o 16 % menšímu, než kdyby měl normální rovný tvar, zároveň také sesbíraný materiál zůstane bezpečně zavřený uvnitř.


Při vytváření robotického úchopného ramene byla také využita technologie 3D tisku. Bez ní by byl celý proces vývoje mnohem složitější. K vytvoření konečného modelu bylo totiž zapotřebí tří pokusů, jejichž součástky se tak mohly jednoduše vytisknout v požadovaném množství a tvaru. Vylepšování tak nemusí probíhat jen v počítači, ale přímo na hotovém prototypu robotické paže.

Své využití najde tento robotický "pařát" při misích na jiné planety či jejich měsíce. Vědci rameno připevnili i na malý dálkově ovládaný terénní vozík a testovali sběrací schopnosti takto vzniklého robota. Nechali ho nabrat například extrémně suchý písek, který měl simulovat půdu na Marsu.

Vědci z Californské univerzity věří, že tato speciální robotická paže je pro sbírání vzorků hornin mnohem efektivnější než klasická lopatka. Také nenaruší tak velkou část půdy. Pokud bude mít některá z větších vesmírných společností o tuto robotickou paži zájem, pojízdný robot inspirovaný mořským ježkem opustí testovací laboratoře a bude se moct těšit na skutečný provoz na jiných planetách. Z hloubi mořského dna se tak tento nástroj dostane až do hloubi vesmíru.

Zdroj: engadget.com

reklama