reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická sonda by mohla vyhledávat nášlapné miny

29.5.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická sonda by mohla vyhledávat nášlapné miny
Výzkumný tým z Massachusettského technologického institutu pracuje na vývoji robotické sondy, která se dokáže pohybovat v zrnitém materiálu a následně najít a také detekovat různé skryté předměty.
Pro robotické systémy už v dnešní době není problém detekovat a lokalizovat objekt, který je viditelný. U zakopaných a skrytých předmětů, jakými mohou být například nebezpečné nášlapné miny, je to ale složitější. Výzkumný tým z Massachusettského technologického institutu se na tento problém zaměřil a pustil se do vývoje robota, který se dokáže "prohrabat" zrnitým materiálem, jako je například písek nebo rýže, a najít požadované předměty podle hmatu. 
 
 
Zařízení z MIT je už druhou a vylepšenou verzí této sondy, která využívá pro získání "hmatových" vjemů speciální membránu, jež se při kontaktu k objektem ohýbá. LED diody svítí skrz průhledný gel na reflexní membránu a kamera zachycuje odrazy světla, jejichž vzory jsou dále zpracovávány pomocí počítačového vidění a pomáhají odhalit tvar objektu. Aby nedošlo k uvíznutí robota v zrnitém materiálu, přidali tvůrci i vibrace, které umožní sondě zahrabat se bez větších problémů hlouběji. 
 
Robot se může pohybovat a otáčet, aby bylo možné nalezený objekt detailně prozkoumat z více úhlů. I když k praktickému nasazení podobného robota vede ještě dlouhá cesta, výzkumníci vidí budoucí využití například při bezpečném vyhledávání nášlapných min nebo při kontrole celistvosti kabelů. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama