reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotické kraťasy pomohou sportovcům při běhu

5.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotické kraťasy pomohou sportovcům při běhu
Robotické exoskeletony se dají uplatnit při zvedání těžkých věcí ve skladech, vědci z Harvardovy univerzity se ale zaměřili na robotickou pomoc při běhu. Pracují na vývoji robotických šortek, které usnadní pohyb.
Doping ve sportu není ničím novým, co kdyby ale běžci ke zkrácení svého času používali robotické kraťasy? Možná bude třeba dát si i na takové věci brzy pozor, tento systém totiž vyvíjejí vědci z Harvardovy univerzity. Robotický exoskeleton snižuje průměrný čas běhu maratónu z 9:14 minut za míli na 8:49 minut za míli.

Robotické kraťasy budou ještě součástí většího systému exoskeletonu, který vědci plánují. Nyní se ale zatím jedná jen o podpůrný robotický systém, který se stará o boky a horní část nohou. Kraťasy dodávají sílu a výdrž svalům, které musí při běhu pracovat. Tímto se sníží celkové požadavky na metabolismus při běhu o 5,4 procent.

Inženýři z Harvardovy univerzity - konkrétně z Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering - hodlají nadále pokračovat ve vývoji exoskeletonu, protože se stále nachází v počáteční fázi. Do budoucna bude třeba odstranit kabely, které nyní spojují exoskeleton a zdroj. S těmi by se totiž člověk mohl držet jen na běžeckém pásu, jak je vidět ve videu, ale v terénu by daleko nedoběhl.


Konečným cílem vedců je vyvinout přenosný systém, který bude mít skvělý poměr výkonu ke své hmotnosti. Přínos robotického obleku totiž musí vysoce převyšovat energetické výdaje na jeho nošení. Robotické kraťasy jsou měkké a aplikují sílu na kyčelní kloub pomocí tenkých a ohebných vláken, které pomáhají svalům při každém kroku.

Tato technologie by se určitě neměla používat jako pomůcka při závodech sportovců. Její výhody by si ale mohli užít lidé, kteří sportují rekreačně. Další využití by systém našel jistě ve zdravotnictví, a to pro zotavování a cvičení po různých úrazech.

Vývoj tohoto měkkého robotického exoskeletonu, který ulehčuje uživateli běh, byl financován z programu DARPA Warrior Web, přispěla i Národní vědecká nadace, Samsung, Wyss Institute a Harvard. Své exoskeletony vyvíjí v současné době mnoho společnosti a institucí, do robotických obleků se pustila i společnost Hyundai, která pracuje na oblecích pro lidi po úrazech či nemocích.

Zdroj: engadget.com

reklama