reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický exoskeleton od Toyoty pomůže lidem chodit

13.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický exoskeleton od Toyoty pomůže lidem chodit
Robotika nemusí znamenat jen roboty, kteří fungují autonomně. Hodí se i pro výrobu robotických obleků, které mohou poskytnout lidem potřebnou oporu, například při ochrnutí. O to se snaží i japonská Toyota.
Robotické exoskeletony mohou sloužit jako pomůcka pro nemocné lidi, kteří se učí znova chodit, či opora pro starší. Se správným robotickým exoskeletonem může člověk získat obrovskou sílu či jen oporu při vykonávání namáhavé práce například ve skladech. Své exoskeletony vyvíjí už mnoho firem, například exoskeleton od Hyundai, o kterém jsme se zmínili už dřív, dovoluje ochrnutým opět chodit. Lidem, kteří by byli jinak odsouzeni na invalidní vozíček či by museli chodit o berlích, se rozhodla pomoci i společnost Toyota.

Japonská firma Toyota je známá především jako automobilka. Rozhodla se ale vsadit i na robotiku a vyvíjí své exoskeletony. Nejsou to však robotické obleky, které by podporovaly celé tělo nebo páteř, tyto jsou určeny pro dolní končetiny pacientů. Systém Welwalk WW-1000 je robotický oblek, který se na nohu připevní od stehna směrem dolů.




Pacienti mohou chůzi cvičit s nasazeným exoskeletonem na speciálním běžeckém pásu, který jim pomůže nespadnout s pomocí různých madel a záchranných lan, která vedou shora. Toyota chce, aby se stovka jejích zařízení už tento rok pronajímala zdravotnickým zařízením v Japonsku. Tato služba nebude zadarmo, ale bude vyžadovat jednorázový vstupní poplatek jeden milion japonských jenů, což je asi 226 tisíc korun, a měsíční poplatek pak bude činit 350 tisíc japonských jenů, což je přibližně 80 tisíc korun.

Robotický exoskeleton je navržen pro pacienty, kteří mají ochrnutou jednu polovinu těla v důsledku mozkové mrtvice či jiných nemocí. Pacient si robotický oblek na nohu nasadí a pomocné motorky pomáhají člověku v chůzi. Systém se pomocí senzorů přizpůsobuje rychlosti pohybu pacienta a jeho možnostem. Celý proces zároveň může sledovat i zdravotnický personál přes dotykovou obrazovku.

Robotický exoskeleton by měl pacientům pomáhat lépe než lidský fyzioterapeut, proces rehabilitace by tak měl být úspěšnější. Systém Welwalk WW-1000 má také podle Toyoty dokazovat, že robotika je v medicíně velmi užitečná a nemusí sloužit jen k zábavě. Japonská společnost se snaží s robotikou poskytnout nemocným lidem potřebnou pomoc a péči.

Zdroj: phys.org
reklama