reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický mlok se dokáže pohybovat jako skutečný obojživelník

29.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický mlok se dokáže pohybovat jako skutečný obojživelník
Vědci vyvinuli robota, který má stavbu těla skoro stejnou jako skutečný mlok. Kostra robota byla totiž vytištěna pomocí technologie 3D tisku. Tento model jim pomůže pochopit vše kolem stylů pohybu skutečného obojživelníka.
Když to příroda zařídila dobře, není důvod nic měnit. Řeč je o tom, jak se vědci v robotice inspirují skutečnými žijícími organismy, protože lepší mechanismy zkrátka jen tak lehce nenajdou. Není náhodou, že se roboti snaží vyvíjet podobní nám, lidem, lidské tělo je totiž samo o sobě úžasný stroj a vědcům se doposud nedaří pořádně napodobit ani ruku. Neobvyklé ale nejsou ani stroje, které připomínají zvířata a využívají například jejich styl pohybu. Ke zvířecí pohybům je totiž nutná souhra celého těla, a to je právě to, co robotika potřebuje.

Není tedy divu, že vědci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne se také zajímají o oblast zvířecích pohybů v robotice, a proto představují svého robota, který připomíná mloka. Robotický mlok tak vědcům umožňuje plně studovat jeho pohyb, snažili se přesně a opravdu detailně napodobit skutečné zvíře.

Robot tak dokáže chodit i plavat přesně jako skutečný mlok, na videu je možné vidět i srovnání s pohybujícím se mlokem pod rentgenem. Tým vědců robota pojmenoval Pleurobot, a to podle druhu mloka, který se latinsky jmenuje Pleurodeles waltl, česky je možné jej najít pod názvem žebrovník waltlův.


Při výrobě Pleurobota byly využity výhody, které s sebou přináší technologie 3D tisku, a to že bylo možné navrhnout a vytisknout všechny obratle a další umělé kosti, ze kterých se robot skládá. Tento model má sice míň obratlů než skutečný mlok, ale vědci je rozmístili a uzpůsobili tak, aby pohyby byly co nejpřirozenější. Vybaven je i umělým nervovým systémem.

K čemu přesně celá tato studie a robotický mlok jsou? Vedoucí výzkumného týmu Auke Ijspeert řekl, že tímto způsobem mohou studovat evoluci pohybu od plavání k chůzi. Důležité je i to, jak se páteř s míchou upravila pro nový styl pohybu. Proto je hlavním cílem se s robotem co nejvíce přiblížit skutečnému tělu, aby mohli styl pohybu plně pochopit a zkoumat vztah mezi stimulací míchy a pohyby obratlovce. Pro různé typy pohybů totiž vždy platí něco jiného.

V budoucnosti by tyto poznatky získané pomocí robotického mloka mohly být důležité v oblasti medicíny. Studie by mohla pomoct především pacientům s ochrnutými končetinami a odhalit nové postupy v jejich léčbě. Samozřejmě robot najde své využití i v odvětví 'biorobotů', zejména pro vývoj dalších modelů.

Zdroj: engadget.com

reklama