reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický rejnok by měl sloužit k prozkoumávání moří

7.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický rejnok by měl sloužit k prozkoumávání moří
Vědci se často inspirují v přírodě, proto existuje mnoho robotů, kteří napodobují nějakého živočicha. Stejně tomu je i u robotického rejnoka, kterého vyvíjejí čínští vědci k prozkoumávání moří a oceánů.
V oblasti měkké robotiky se objevuje čím dál více různých projektů. Vědci se při vývoji robotů velmi často inspirují u skutečných zvířat. Vodní robot, na kterém pracují vědci z Harvardu, připomíná svým vzhledem chobotnici. Výzkumníci z Číny vsadili také na podvodní robotiku, inspirovali se ale jiným živočišným druhem. Jejich měkký robot připomíná svým vzhledem rejnoka.

Robot připomínající rejnoka může plout skrz oceány a moře a nenarušovat při tom přirozené prostředí skutečných živočichů. Umělý rejnok je z velké části vyroben z průhledného měkkého silikonu, který slouží jako umělé ploutve, a pro vodní živočichy je téměř neviditelný, takže je může snadno monitorovat. Jako zdroj energie vědci zvolili lithiovou baterii, která umožní pohyb ploutví. Ovládat ocas jako kormidlo pomáhají dva elektromagnety. Umělý rejnok není nijak velký, při svém rozměru 22 centimetrů na šířku váží jen 90 gramů.


Robot má sloužit především k podvodnímu průzkumu. Umělý rejnok je proto vybaven i kamerou, pomocí níž může monitorovat své okolí. Ve vodě dokáže plavat rychlostí až šest centimetrů za sekundu, což na poměry vodních živočichů není mnoho, na průzkumné operace ale rychlost stačí. Ryby podobné velikosti se mohou v průměru pohybovat asi čtyřikrát rychleji. Robot ale nezvládne pod vodou vydržet příliš dlouho, baterie má výdrž jen tři hodiny na jedno nabití. Zdroj energie tak budou muset vědci ještě vyřešit, pokud chtějí své robotické zařízení posílat na delší mise pod vodou.

Robotický rejnok je navržen pro pohyb ve vodě, musí také něco vydržet. Robot zvládne fungovat v prostředí od 0,4 °C až do přibližně 74 °C. Běžně se ale robotické zařízení v mořích s tak vysokou teplotou nesetká. Měkké tělo zajistí i větší odolnost proti poškození, protože je flexibilní. Zároveň by nemělo docházet ani k poškození okolního prostředí, jako například korálů.

Čínští vědci plánují, že jejich robot by mohl najít své praktické využití právě při studiu korálových útesů, protože pro ně nebude nebezpečný. Vzhledem ke svým nevelkým rozměrům by se umělý rejnok mohl hodit i při průzkumu starých lodních vraků či ve vojenství. Jestli však bude mít robot skutečně praktické využití, to se teprve uvidí.

Zdroje: engadget.com, newscientist.com

reklama